Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD ORGANIZATORA

Otkriven pravi motiv ubojstva djevojčice Vanje (14)? Glavni osumnjičeni pobjegao u Bugarsku

Sjeverna Makedonija ponovo uvela policijski sat
Foto: TOMISLAV GEORGIEV/XINHUA
1/2
05.12.2023.
u 17:20

Ubrzo se doznalo kako su pritvoreni i Vanjin otac Aleksandar Đorđevski kao i Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Boro Videvski. Ista ekipa se tereti i za ubojstvo 74-godišnjeg frizera Panče Žižovskog čije je tijelo pronađeno u blizini Vanjinog tijela

Javnost Sjeverne Makedonije kao i cijeloga Balkana zgrožena je s ubojstvom 14-godišnje Vanje G. u čiju otmicu i ubojstvo je umiješan i njen otac Aleksandar Đorčevski. Vanja je nestala 27. studenoga na putu za školu, a kasnije će se tijekom istrage doznati kako je oteta na ulazu u zgradu u kojoj je živjela, da bi nekoliko dana kasnije u okolini Skopja bilo pronađeno njeno beživotno tijelo. Ubrzo potom policija u Sjevernoj Makedoniji je započela s istragom tijekom koje su došli do šokantnih podataka. Ubrzo su krenula i uhićenja odgovornih, a pokazalo se da je prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo Ljupčo Palevski Palčo koji je 30. studenoga preko Beograda pobjegao u Bugarsku.

Ubrzo se doznalo kako su pritvoreni i Vanjin otac Aleksandar Đorđevski kao i Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Boro Videvski. Ista ekipa se tereti i za ubojstvo 74-godišnjeg frizera Panče Žižovskog čije je tijelo pronađeno u blizini Vanjinog tijela. Njima, kako je rekao Glavni državni odvjetnik Sjeverne Makedonije Gavril Bubevski, prijeti kazna od deset godina do doživotnog zatvora.

- Uhićenima je određen pritvor od 48 sati, što uključuje i Vanjinog oca. Troje je priznalo krivnju, a četvrti nije ništa priznao. Detalji uloge oca u zločinu su i dalje isti. On je dao sve informacije o kretanju djevojčice, kada će biti sama i slično. Otmica djevojčice vezana je za koristoljublje. Osumnjičeni su rekli da su oteli dijete da bi majci uzeli novac - rekao je Bubevski.

Kasnije se doznalo da se otmicom Vanje željelo ucijeniti njezinu majku koja je u međuvremenu prodala stan. Kako prenose makedonski mediji u planu nije bilo da se Vanja usmrti nego da za otkupninu Vanje dobiju novac od prodanog stana od njezine majke. Međutim, ubrzo poslije otmice stvari su krenule pogrešno. Naime, odmah nakon što je oteta otmičari su Vanji vezali ruke i noge te je onda strpali u vreću za spavanje i potom u prtljažnik automobile gdje je se udavila. Naime, Vanja je svakoga dana iz svoga stana zajedno s sestrom odlazila do škole. Toga dana sestra nije imala prvi sat u školi pa je Vanja krenula sama. Očigledno je kako su otmičari znali njenu rutinu i da su na sve vodili računa. Kada su vidjeli da je Vanja mrtva potom je svirepo pucano u njeno već beživotno tijelo i to još istoga dana kada je oteta. S danima koji su uslijedili i istragom koja se vodila makedonski portal Večer je prenio kako je Vanjin otac Aleksandar bio zadužen za direktnu komunikaciju s glavnim osumnjičenikom oko njezine otmice.

Danas je pred suca istrage po drugi put priveden Vanjin otac Aleksandar Gorčevski. Za razliku od prvoga puta kada se smješkao i gestikulirao prema novinarima ovaj put je doveden vezan lisicama. Ošišan je u međuvremenu na ćelavo i cijelo vrijeme je gledao u pod. Niti u jednom trenutku nije podigao glavu. Mediji prenose kako on i dalje negira svoju krivicu. Njega se tereti da je prvooptuženome odao vrijeme kada Vanja odlazi u školu i kuda se kreće kako bi je mogli oteti.

POVEZANI ČLANCI:

Danas su mediji prenijeli neslužbene informacije kako je MUP Sjeverne Makedonije kako je uhićena još jedna osoba koja se dovodi u vezu s otmicom i ubojstvom Vanje Đ. Portal Skopje 1 navodi kako je riječ o još jednom političaru i da mu je određen pritvor. Kako se prenosi radi se o osobi koja je "blisko povezana" sa prvoosumnjičenim Ljupčom Palevskim, ali i sa strankom Desna čiji je predsjednik.

- Pravi znak Vanjinog ubojstva je brutalnost, pucanje u ugušeno dijete koje je u dogovoru sa „ocem” trebalo da bude talac za iznudu. Najmonstruozniji dio ovog plana po svim zločinačkim zlatnim pitanjima je takozvani otac, ali ne samo zbog dogovora da se svoje dijete da za taoca i obavijesti o najpogodnijem trenutku za njegovu otmicu u planu iznude koji je napravio sa izvršiteljima, već zato što je prvi znao da mu je kćerka mrtva. On je prvi znao da iznuda neće biti moguća, jer je talac, dijete bilo mrtvo, pa stoga nije bilo traženja novca i iznude. Znao je od ponedjeljka, cijelih 7 dana. Poslije ovoga zapitajte se i odgovorite na pitanje tko se krio i za koji „samit“' se krio? Čija je monstruoznost među tim čudovištima veća, to zdrav razum teško može da razumije, ali u kriminalistici postoji gradacija i rekonstrukcija koja daje sve odgovore. U svim krivičnim istragama mora postojati više verzija/hipoteza o događaju, uključujući i ovu – napisala je na društvenim mrežama profesorica Fakulteta sigurnosti u Skopju Frosina Taševska Remenski.

Makedonski mediji ubrzo su doznali i detalje iz životopisa osumnjičenih za ubojstvo. Tako je prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo poznat kao nekadašnji predsjednik gradske organizacije SDSM u Skopju. Nekadašnji je vlasnik građevinski tvrtke, a sada je vlasnik i tjednika Start te autor podcasta „Teshki Muabeti” gdje iznosi svoje desničarske stavove. Interesantno je i kako je u vrijeme kada je cijela Sjeverna Makedonija tragala za Vanjom on na Facebooku objavljivao svoje političke i ekstremno desničarske sadržaje. Osnivač je i stranke Desno. Od ranije je poznat i hrvatskim pravosudnim tijelima jer je bio u pritvoru radi utaje poreza. I prije ovoga ubojstva bio je uhićivan, a jednom prilikom kod njega je pronađen i pištolj Walther kojega je držao nezakonito.

Kada je riječ o drugoosumnjičenom Vlatku Kešiševu za njega se zna da je iz makedonskog gradića Štip. Po navodima makedonskih medija poznat je i po svojim fotografijama na Facebooku na kojima pozira s fantomkom na licu i mačetom u ruci.

Među uhićenima je i Bore Videvski, inače sportaš iz Velesa, koji je uhićen u svojoj školi borilačkih vještina. Videvski je majstor borilačkih vještina i kako se navodi omiljen je bio među svojim polaznicima kao i njihovim roditeljima. Na Facebooku je objavljivao fotografije s djecom s kojima je trenirao.

Vanjin otac Aleksandar je prilikom dolaska na saslušanje na sud okupljenima novinarima pokazivao sa svojim uzdignutim palčevima na ruci kako je sve dobro i da nije kriv. On je prema navodima glavnog državnog odvjetnika negirao svoju krivicu o sudjelovanju u ovome monstruoznom zločinu. O njemu njegovi poznanici kažu kako nije bio pozitivan lik u životu Vanje i njezine majke koja je bila razvedena od njega. Doznalo se i kako je njemu zapravo samo interesantan bio novac te da je Vanjin djeca, otac od majke, nekada bio šef Carine i imućan čovjek te da je sve to naslijedila njegova kćerka.

POVEZANI ČLANCI:

Još uvijek nikome nije jasna povezanost ubijene Vanje i 74-godišnjeg umirovljenika koji je također ubijen.  

- Moj otac i nitko od nas nije poznavao djevojku. U policiji sam, ne znam još ništa, osim da su mi oca našli mrtvog, zakopanog. Prvi put od vas, od novinara, čujem da je motiv ubojstva bio koristoljublje. Nisam čitala priopćenje iz MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam što znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu ništa više reći, jer ni ja nemam detalje", rekla je za makedonski portal Fokus kći Panča Žeževskog.

Inače, ubrzo pošto je oteta Vanja u Sjevernoj Makedoniji pokrenuta je inicijativa na društvenim mrežama u kojoj se za počinitelje traži smrtna kazna. Do sada je tu peticiju potpisalo više od 15.000 ljudi, a za subotu u 10 sati najavljen je i prosvjed u Skopju.

- Ustav zabranjuje smrtnu kaznu, kao i protokoli i druge konvencije koje smo usvojili. Ja sam među onim građanima ove zemlje koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i stava sam da kaznu trebaju izdržavati do kraja života, svjesni što su učinili – rekao je tim povodom ministar pravde Sjeverne Makedonije Krenar Loga.

 

>> VIDEO Pripadnici Bad Blue Boysa dolaze na sud

Komentara 8

Avatar DreamVoyager
DreamVoyager
18:54 05.12.2023.

Možda jedan od njih ima neku savjest koja će ga proganjati, a ostali, a osobito otac, zaslužuju doživotni zatvor i česte redaljke.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
18:55 05.12.2023.

"Naime, odmah nakon što je oteta otmičari su Vanji vezali ruke i noge te je onda strpali u vreću za spavanje i potom u prtljažnik automobile gdje je se udavila. (...) Kada su vidjeli da je Vanja mrtva potom je svirepo pucano u njeno već beživotno tijelo i to još istoga dana kada je oteta." Jadno dite. Jadno dite. Nemam riječi. Svima koji su u ovome sudjelovali doživotni sa samicom bi' dala. Svima! Kakav zatvor od 10 godina, ili još i olakotne okolnosti, ili slične pravne karafeke. Doživotni sa samicom! Svima!

Avatar Centurion
Centurion
18:36 05.12.2023.

Njih bu Kosac proganjal. To je gore od zatvora i smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije