Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEŠEN DUGOGODIŠNJI SPOR

Postignut dogovor za Dinamov stadion! Plenković: 'Crkva će dobiti 10 lokacija, potpisat ćemo dva sporazuma'

Zagreb: 265. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Robert Anic/PIXSELL
07.12.2023.
u 10:17

Apelirao je premijer na sve da budu strpljivi i da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do širenja bolesti. "Politika Vlade je snažna potpora svinjogojcima i našim poljoprivrednicima, osobito u Slavoniji", kazao je Plenković.

U četvrtak, 7. prosinca, iza 10 sati krenula je 269. sjednica Vlade. Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je 28 točaka. Prisutnima se uvodno obratio premijer Andrej Plenković, a tekstualni prijenos premijerova obraćanja mogli ste pratiti na portalu Večernjeg lista.

Premijer je najprije spomenuo da su u Hrvatsku stigla oklopna vojna vozila Bradley. - Ona će sukcesivno dolaziti u Hrvatsku. Sada prva 22, a kasnije i ostali. Time ćemo osnažiti obrambene sposobnosti Hrvatske kopnene vojske - kazao je. 

Iskazao je i zadovoljstvo što je obnovljena Crkva sv. Marka - To je simbol grada Zagreba. Važna je za naš identitet. U nju je uloženo više od šest milijuna eura - kazao je Plenković, zahvalivši potom ministrici kulture na angažmanu. 

Spomenuo je potom i da se u četvrtak ujutro susreo s kustosom Svete zemlje fra Francescom Pattonom, kao i to da su on i ministar zdravstva Vili Beroš bili u Osijeku, gdje je otvorena zgrada novog objedinjenog hitnog bolničkog prijema. - To je investicija koja znatno diže dostupnog i kvalitetu hitnog prijema. Čestitke gradonačelniku i županu i svima koji su radili na tome projektu, kao i Ministarstvu zdravstva koje ih je pratilo na realizaciji tog projekta - rekao je. 

Osvrnuo se potom premijer na odron otpada na Jakuševcu. - Kao što smo rekli, pitanje i odgovornost za Jakuševec je na razini Grada Zagreba. Što se tiče ove teške situacije s radnikom, uime Vlade izražavamo žaljenje što se to dogodilo. Što se tiče rješavanja ovoga pitanja, mi u brojnim aspektima podupiremo građane i građanke Zagreba i razgovarat ćemo s predstavnicima Grada i dati svoj doprinos u nalaženju rješenja za odlagalište otpada - rekao je. 

VEZANI ČLANCI:

Govorio je premijer i o afričkoj svinjskoj kugi. Kazao je da nemamo nijedan novi slučaj. - Epidemija ove bolesti je smirena, to znači da su mjere i ograničenja koje smo poduzimali funkcionirali - kazao je, dodajući da je Ministarstvo poljoprivrede u stalnoj komunikaciji s nadležnim službama Europske komisije.

Apelirao je potom na sve da budu strpljivi i da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do širenja bolesti. - Politika Vlade je snažna potpora svinjogojcima i našim poljoprivrednicima, osobito u Slavoniji. Mi smo do sada isplatiti 7,5 milijuna eura za više od 1200 posjednika, a danas kreću isplate dodatnih pet milijuna eura kako bi se nadoknadila šteta zbog uginulih životinja, kojih je svega 35 tisuća, a u Hrvatskoj ih je čak 950 tisuća - istaknuo je Plenković.

Komentirao je i prosvjed svinjogojaca, kazavši da ih je jučer bilo 18, a danas 20-ak. - Razumijemo ljude kojima je teško jer im se dogodila zaraza na njihovim gospodarstvima i farmama, ali oni mogu sigurno računati na nas. Vlada je tu, država je tu, sredstva su tu, bit će kompenzirani za štetu koju su pretrpjeli - zaključio je. 

Plenković je kazao i da je postignut dogovor za Dinamov stadion te da će Vlada potpisati dva sporazuma o razumijevanju, jedan s Crkvom, jedan s Gradom Zagrebom. Kaže da se time riješio dugogodišnji spor s Katoličkom crkvom oko zemljišta na kojem se nalazi maksimirski stadion, a da će Katolička crkva u zamjenu dobiti deset lokacija na kojima crkava trenutno nema. 

- Time realiziramo temeljni preduvjet za početak izgradnje primjerenog stadiona za potrebe nogometnih utakmica Dinama i Hrvatske nogometne reprezentacije - rekao je. - Vjerujem da ćemo na ovaj način stvoriti sve preduvjete da se, zahvaljujući sjajnim rezultatima Hrvatske nogometne reprezentacije, osobito ove generacije predvođene Lukom Modrićem i uz vodstvo Dalića, i u infrastrukturnom smislu  krene u realizaciju - dodao je premijer.

Crkve ili crkveni objekti izgradit će se na lokacijama u Botincu, Svetoj Klari, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu, Sesvetskim selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom i Trnjanskoj Savici.

VIDEO Premijer Plenković prisustvovao Svečanoj sjednici Grada Varaždina

Komentara 34

TH
than
11:23 07.12.2023.

Dinamov stadion je nepresušna tema za predizborno vrijeme. Čemu žurba kada može poslužiti i za onaj drugi izborni ciklus ? Pa i onaj nakon njega.

Avatar Crni labud
Crni labud
11:23 07.12.2023.

7.5m eura za 1200 posjednika a Agroproteinka sama dobila 8m. Lol!

IZ
ivan.zorger
10:42 07.12.2023.

gomila gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije