Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haaško tužiteljstvo vjerojatno neće širiti krug optuženika za rat u Hrvatskoj

Umjesto Miloševićeve nema novih optužnica

14.03.2006.
u 19:39

Nakon smrti Slobodana Miloševića,vjerojatno više neće biti pokretanja novih procesa vezanih uz njegovu optužnicu, procjenjuju pravni stručnjaci, osim ako Carla del Ponte u ladici nema još koju neobjavljenu optužnicu, što također nije sasvim isključeno. Predsjednik Mesić sada ističe kako bi u Haagu trebali završiti i Blagoje Adžić i Veljko Kadijević, bivši visoki oficiri JNA.

No, na Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku oba su ta imena navedena među onima koji su s Miloševićem sudjelovali u provedbi zločinačkog plana. Dakle, haaško tužiteljstvo na Miloševićevoj optužnici navodi niz ljudi koji su sudjelovali u provedbi zločinačkog pothvata, no samo dio njih Del Ponte je i optužila. Po kojem kriteriju netko jest optužen, a netko drugi nije, iako su svi u istoj grupi vrlo je teško zaključiti, jer neki političari su optuženi, drugi nisu...

Nisu optuženi ni političari poput Borisava Jovića ili Branka Kostića, a optuženi su Milan Babić, Mile Martić, Goran Hadžić, zatim Jovica Stanišić i Franko Šimatović te Vojislav Šešelj. Ostali nisu optuženi, među njima i crnogorski političar Momir Bulatović... Kako bilo, ako optužnice nisu spremne, teško je očekivati nove optuženike jer bi haaško tužiteljstvo moralo otpočeti nove istrage, a za to sigurno nema vremena.

Pošteđen SANU
Bilo bi, možda, jako dobro da su, osim vojnika i političara, na optužnice dospjeli i intelektualci koji su rat u bivšoj Jugoslaviji u najmanju ruku inspirirali, ako ne i započeli Memorandumom SANU na čelu s Dobricom Ćosićem iz 1986. No, to je posve neostvariva ideja iako su Memorandumom bile iscrtane granice velike Srbije, što se nije moglo planirati ako na umu nisu imali rat...


Suđenje Martiću, Hadžiću, Šešelju

Haaški pokajnik Milan Babić objesio se u Haagu, gdje je prebačen kako bi svjedočio na suđenju Mili Martiću, bivšem milicioneru iz Knina, čiji proces traje. Suđenje čekaju i bivši šefovi srbijanskih tajnih službi, Jovica Stanišić i Franko Šimatović. Bivši predsjednik tzv. SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, i bivši skladištar Goran Hadžić još je u bijegu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije