Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIKTOR POBJEDNIK?

Ukrajinski izbori: Tijesna pobjeda Janukoviča

Viktor Janukovič
Reuters
07.02.2010.
u 22:30

Proruski kandidat Janukovič odnio je pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali Julija Timošenko tvrdi da je bilo nepravilnosti i najavljuje prosvjed

Prema izlaznim anketama, koje su dosad bile pouzdan pokazatelj rezultata izbora, 59-godišnji Viktor Janukovič je dobio između 48.7 i 49.8 posto glasova, a Julija Timošenko između 45.5 i 45.2 posto glasova (ostali glasači izabrali su opciju "protiv oboje"). Dva ili tri postotka prednosti Janukoviča samo su pola posto od margine statističke greške, ali čini se da je kandidat ukrajinskog istoka ipak odnio pobjedu nad pro-zapadnom predvodnicom "narančaste revolucije".

Revolucija nije donijela obećani prosperitet, već stalne sukobe između Timošenko i njezinog suborca, sadašnjeg predsjednika Juščenka (koji je ispao u prvom krugu).

Brojni građani istoka Ukrajine, više povezanog s Rusijom, žalili su se da se osjećaju kao "građani drugog reda", a onima na Zapadu, koji bi u EU, Europa je ostala udaljena kao i prije "narančaste revolucije".

Nije sigurno da će ukrajinska revolucionarka priznati poraz; njezin saveznik, zamjenik premijera Oleksander Turčinov, rekao da je prerano za proglašavanje pobjednika. Janukovič je pozvao svoju protivnicu da prizna poraz i podnese ostavku.

Pristaše Timošenko još su se u subotu žalile da je Janukovičeva stranka njihovim ljudima onemogućila nadzor izbora u regiji Donjecka na istoku. No, čak i ako se Timošenko odluči za "događanje naroda", upitno je koliko će joj biti moguće organizirati prosvjede – navodno su Juščenkove pristalice raspoređene oko Državne izborne komisije, da bi je spriječile u dizanju pobune.

Komentara 7

OB
-obrisani-
02:12 08.02.2010.

Čisto sumLJam da će Timoshenko tek tako odustati! Ukrajina je teritorijalno posle Rusije najveća evropska zemlja, a nema ni zanemariv broj stanovnika (cca 48 miliona). Za nju se konačno može reći da je \"predvorje\" Rusije, što Moskva od nje svakako i želi, dok Amer\'kanci računaju da je uvuku u NATO pošto-poto kako bi Rossiji zab\'li prst u oko. Svejedno, najbolje da bude kako Ukrajinci žele, a ne Mosva ili Washington, ali šta im ja sad mogu kad su tu gde su? Biće tu još drž-ne daj. Ne bi rek\'o da će se sve završit k\'o da je tamo demokratija vekovima na vlasti....Ne znam jel gore imat\' Rusiju za suseda il\' Srbiju? Šta vi mislite? hahahaha

OB
-obrisani-
03:03 08.02.2010.

Čestitke ukrajinskom narodu na ovoj veličanstvenoj pobjedi demokracije i ljudskih vrijednosti! Rusija se također pokazala civiliziranom, jer čak sam i ja vjerovao kako će ono smeće Berezovsky koje je financiralo nerede i kvazirevolucije po Ukrajini biti pronađeno u nekakvom šumarkuu s dva metka u zatiljku. Ali može i ovako; kao što kaže stara židovska: dabogda imao pa nemao! ;)

OB
-obrisani-
23:12 07.02.2010.

Ukrajini svako dobro s novim predsjednikom. Nadam se da će znati iskoristiti svoju poziciju mosta između Rusije i EU i to znati naplatiti objema stranama. Ukrajina je i previše propatila u povijesti, daljoj i bližoj, a da ne bi imala pravo i na bolju sadašnjost i budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije