Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najmanje 20 vojnika ubijeno

Ukrajina otvorila istragu zbog ruskog napada na vojnu svečanost: 'Tragedija se mogla izbjeći'

Ukrainian servicemen inspect a former Russian position outside the village of Robotyne in Zaporizhzhia region
Foto: STRINGER/REUTERS
1/3
06.11.2023.
u 14:39

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je u izjavi na društvenim mrežama istoga dana da je naredio "punu istragu" onoga što se dogodilo

Ukrajina je otvorila istragu nakon što je veća skupina vojnika i zapovjednika koji su prisustvovali "ceremoniji dodjele nagrada" nedaleko od prve crte bojišnice u južnoj regiji Zaporizhia ubijena u ruskom raketnom napadu. Izvještava se da je najmanje 20 vojnika ubijeno u incidentu u petak u Zarichneu, prema lokalnim medijima. Guverner Zaporožja Yuriy Malashko rekao je da je devet civila također ozlijeđeno u napadu na selo, koje je udaljeno oko 16 km od linije fronta.

"Ovo je tragedija koja se mogla izbjeći", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u govoru kasno u nedjelju. "O tragediji je otvoreno kriminalističko istraživanje", dodao je, rekavši da je namjera bila otkriti "potpunu istinu" o tome što se dogodilo kako se takvi incidenti ne bi ponovili.

Ukrajinske oružane snage potvrdile su u subotu da je nekoliko vojnika iz njihove 128. brdsko-jurišne brigade poginulo u raketnom napadu dan ranije, ali nisu dale brojke o gubicima. Prema zadnjim informacijama poginulo je 28 vojnika i zapovjednika, među kojima neki vrlo visoki zapovjednici 128. brigade. Ozlijeđeno ih je 53.

VIDEO Napad na vojnu svečanost zbog kojeg je Zelenski pokrenuo istragu

Nepotvrđene informacije govore da su sam zapovjednik brigade te zamjenik zapovjednika divizije za moralno-psihološku potporu također su među poginulima, a potvrđena je smrt jednog od najboljih topnika Ukrajine, Dmitrija Miljutina, s pozivnim znakom "Taksist", koji je služio u 128. brigadi i koji je na svečanosti trebao dobiti odlikovanje.

"Rusija je ispalila projektil Iskander-M na osoblje 128. brdsko-jurišne brigade usmrtivši vojnike i uzrokujući ozljede lokalnih stanovnika", rekla je vojska.

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je u izjavi na društvenim mrežama istoga dana da je naredio "punu istragu" onoga što se dogodilo. Zelenski je rekao da ga je Umerov izvijestio o mjerama poduzetim da se razjasne okolnosti napada, tko je konkretno bio uključen i koje su naredbe izdane.

VEZANI ČLANCI:

New York Times, pozivajući se na vojnog dužnosnika koji nije imenovan jer nije bio ovlašten razgovarati s medijima, rekao je da će se svaka istraga vjerojatno usredotočiti na to kako je Rusija saznala za događaj i kako joj je omogućeno da ga napadne. Čini se da su održavanjem ceremonije na otvorenom stariji pripadnici brigade prekršili vojne propise, dodao je dužnosnik.

Ukrajinski analitičari i blogeri ističu da su ukrajinski časnici trebali biti svjesni da ruske bespilotne letjelice neprestano nadziru aktivnosti ukrajinskih trupa u blizini bojišnice kako bi usmjeravale zračne i topničke napade. Snimka drona objavljena na ruskom Telegram kanalu navodno prikazuje trenutak smrtonosnog udara na nešto što izgleda kao ceremonija na otvorenom.

Određeni broj tijela za koja se vjeruje da pripadaju ukrajinskim vojnicima također se vide kako leže na zemlji, a snimke koje su izašle iz ukrajinskih izvora prikazuju mrtve vojnike i vatrogasce kako gase požar nakon udara. 

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Ukrainian servicemen inspect a former Russian position outside the village of Robotyne in Zaporizhzhia region
1/14

Ruslan Kahanec, zapovjednik ukrajinskog dragovoljačkog bataljuna Sonečko, izvijestio je na Facebooku o "hrpi mrtvih časnika i vojnika" nakon ruskog udara. Objavio je i fotografije spaljenih vozila i tijela poginulih vojnika. Pojavila se i snimka ukrajinskog vojnika, za kojeg se vjeruje da je iz brigade smještene u blizini, koji javno kritizira časnike zbog organiziranja najavljene ceremonije dodjele nagrada. Neimenovani vojnik kaže da se sela na prvoj liniji napadaju "metodično i redovno".

Jedan drugi ukrajinski vojnik rekao je na društvenim mrežama da su 22 osobe iz brigade ubijene, kritizirajući zapovjednike što su održali ceremoniju. Manifestacija je, naime, bila organizirana povodom obilježavanja Dana topništva koji se održao u petak. I pri tome su se dijelila priznanja najboljim vojnicima i zapovjednicima artiljerije – svega 16 kilometara od prve linije.

VEZANI ČLANCI:

“Svi pišu da su 'Heroji poginuli'. Iako je prikladnije napisati 'Heroji su postali žrtve'”, rekao je vojnik Ivan Savytskyy. “Postali su žrtve vojnog rudimentarnog tradicionalizma u njegovom najgorem obliku”, dodao je.

U svojim dnevnim ažuriranjima o razvoju događaja na bojnom polju, rusko ministarstvo obrane samo je reklo da su ruske snage "nanijele vatru" na jedinicu ukrajinske jurišne brigade u Zaporožju, ubivši čak 30 vojnika.

Zapadna regija Zakarpatja u Ukrajini, gdje je smještena 128. jurišna brigada, od ponedjeljka će obilježavati trodnevnu žalost, rekao je lokalni guverner Viktor Mykyta.

Komentara 7

XA
xaron
21:35 06.11.2023.

koji amaterizam na obadvije strane u tom ratu. Ne znaš koji su gori.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:08 07.11.2023.

Ruska raketna korveta "Askold", iz klase Karakurt, porinuta 2023 i dijelom još u dodatnom opremanju teško je oštećena u luci/brodogradilištu Kerč na Krimu prije dva dana.

KR
Krug
18:24 06.11.2023.

Nije ni čudo da je ukrajinska protuofenziva propala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije