Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVNI UTJECAJ

Udruge traže hitnu obustavu radova na rijeci Dravi

Drava
Foto: Tibor Mikuška HDZPP
14.04.2020.
u 19:15

Radovi se izvode radi smanjenja rizika od tzv. ledenih poplava, no u udrugama smatraju da je to samo izgovor, a da je pravi razlog eksploatacija pijeska za potrebe građevinskih radova.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 26. ožujka izdalo je rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 prostornih metara sedimenta iz Drave kod općine Petrijevci u blizini Osijeka, ističe se u priopćenju udruga civilnog društva WWF Adria, Zeleni Osijek i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), koje traže da se radovi - zaustave.

- Činjenica je da zbog uzvodnih hidroelektrana u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, koje zaustavljaju 80 posto vučenog nanosa, postoji manjak sedimenta zbog kojeg se Drava čitavom svojom dužinom ukopava u svoje korito. Kako se rijeka sve više ukapa u svoje korito dolazi do snižavanja razine podzemnih voda, što ima izravan utjecaj na lokalno stanovništvo koje živi uz i od rijeke - snižavanje razine vode i presušivanje bunara, sušenje šuma, dodatno isušivanje poljoprivrednih površina te smanjenje uroda - ističu u udrugama.

Iskapanje sedimenta, pogotovo u ovako velikim količinama, rezultirat će, kako navode, daljnjim ukapanjem korita rijeke i pogoršanjem ukupnog stanja nadzemnih i podzemnih voda, te biljaka i životinja ovisnih o vodi.

Radovi se izvode radi smanjenja rizika od tzv. ledenih poplava, no u udrugama smatraju da je to samo izgovor, a da je pravi razlog eksploatacija pijeska za potrebe građevinskih radova.

- Podsjećamo kako je Drava višestruko zaštićeno područje kao Regionalni park Mura-Drava, UNESCO-ov Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, te kao dio ekološke mreže NATURA 2000, zbog čega je iznimno važno procijeniti mogući utjecaj zahvata na sve ciljane vrste, staništa i ciljeve očuvanja. Ujedno se u blizini nalazi Park prirode Kopački rit, na čiji ekosustav ovaj zahvat može imati negativni utjecaj. Unatoč tome, elaborat, a posljedično i rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, to ne uzimaju u obzir - rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije.

Hrvatske vode nositelj su projekta Drava Life, vrijednog 4,5 milijuna eura, a glavna aktivnost je obnova rijeke Drave i smanjenje posljedica regulacija, hidroelektrana i iskapanja sedimenta.

 

Komentara 1

RI
rimac444
22:56 14.04.2020.

Udruge treba skinuti sa grbače naroda. Da su se čistila korita naših rijeka bilo bi manje poplava , ogromnih šteta, nesreća i tragedija tisuća ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije