Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna u školi

Učenici uplakani jer im je ravnatelj na silu razdvojio razrede

'05.07.2010., Bjelovar - Sok, suze, ocaj, bijes i tuga ucenika 7. razreda IV.OS zbog rastanka koje nisu utjesili ni roditelji, a reakcije su izazvane na samoinicijativnom sastanku roditelja zbog  odlu
'Damir Spehar/PIXSELL'
06.07.2010.
u 16:00

Iz četiri 7. razreda u prosjeku je izdvojeno šest učenika, što roditelji drže svojevrsnom listom za odstrel učenika

Šok, nevjerica, suze, plač, tuga, ogorčenost, pa čak i bijes – emocije su koje su se ispreplitale na samoinicijativnom roditeljskom sastanku u IV. OŠ Bjelovar, a koji je održan zbog odluke ravnatelja Milijana Bojanovića da od četiri sedma razredna odjela, utemelji budućih pet osmih, tj. uvede još jedan novi radi spašavaja radnog mjesta za jednog učitelja u razrednoj nastavi i sprečavanja smanjenja satnice za njih još desetak u predmetnoj nastavi. Gotovo da se dogodio presedan jer u bilo kojoj drugoj situaciji apsurdno bi zvučalo da se umjesto spašavanja radnih mjesta zagovara uručenje otkaza.

Previsoka cijena rohade

Naime, spomenuta je odluka, prema kojoj je novo osmo razredno odjeljene utemeljeno izdvajanjem u prosjeku šest učenika iz četiri sedma razreda, isprovocirala izvanredni roditeljski sastanak, na kojemu su je roditelji jednoglasno ocijenili skandaloznom, pripisavši joj epitet liste za odstrel učenika.

Stoga ne čudi što je sastanak pretvoren u žučnu raspravu u kojoj su prevladavali povišeni tonovi u uzavrelom ozračju, jer u nepomirljivoj situaciji s jedne su strane roditelji branili prava svoje djece, a za protivnika su imali suprotstavljenu školsku stranu koja je čvrsto štitila nastavnike, i svoje odluke proizišle iz naputka resornog ministarstva.

- Najviše nas pogađa način na koji je rohada izvedena, bez našeg znanja. Škola bi trebala biti pedagoška ustanova koja prvotno treba misliti na djecu, a ne kako je u ovom slučaju postavljeno da se na prvom mjestu zbrinjava školsko osoblje. Naravno da nikome ne želimo da ostane bez posla, ali pitanje je, je li bilo pametnijih rješenja i hoćemo li za takvo neobazrivo djelo platiti previsoku cijenu, s obzirom da se na "diktiran" način razdvajaju najosjetljiviji naraštaji koji se dogodine moraju boriti za što bolje ocijene kako bi upisali željeno zvanje u srednjoj školi, a koje će im predodrediti cijeli budući život - upitala je Sanja Belec Bačeković, jedna od ogorčenih roditelja.

U daljem obrušavanju na ravnatelja Bojanovića, ujedinjeni roditelji najviše mu zamjeraju što ih je doveo pred svršen čin, bez sazivanja sastanka u takvoj alarmantnoj situaciji.

- Ravnatelj je 16. lipnja, dva dana prije završetka škole dobio naputak iz ministarstva, pa ovaj njegov potez jedino mogu smatrati samovoljom. Najviše mu spočitavam što su informacije vezane uz našu djecu tajne, jer u suprotnom psihološki bi pripremili djecu na ovakav šok, te bi sugestijama zajednički sudjelovali u iznalaženju načina za krojenje što bezbolnijeg premještaja - kao nezadovoljan roditelj poručuje Ružica Polak.

Drugog izbora nije bilo

- Pa, što mislite da smo mi to htjeli, mi smo to morali učiniti. Ne spavam već dva dana znajući da ćete biti ovako nezadovoljni, ali vjerujte drugog izbora nije bilo, a rohade su pretrpjeli i učenici 3. razreda, pri čemu smo se vodili primjerenim kriterijima - roditeljima se obratio ravnatelj Bojanović. Dodao je kako je postupio u skladu sa zakonom, tj. po naputku Ministarstva znanosti obrazovanja i športa i pravilniku o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjeljenju, ali i pedagoškim standardom.

- U školskoj godini 2010/11. došlo je do smanjenja broja učenika (50 manje) što je glavni uzrok svim ovim rohadama. Ovo nije jedinstven slučaj, a sličnih će situacija zasigurno biti i u drugim školama - obrazlaže i upozorava Bojanović.

Ključne riječi

Komentara 165

DE
deoderi
06:44 07.07.2010.

Sigurno će im ostati nepopravljive traume iz djetinjstva. Ubrzo će se javiti i pravobraniteljica. Trebali su dati ljudima otkaze da ne bi tako traumatizirali djecu.

OB
-obrisani-
18:03 07.07.2010.

pegaz Za ove klince je ovo izdvajanje “smak svijeta“ i njima je to kao i razdvajanje u konc logorima. Nama koji imamo nešto sitno godina više od njihovih 13-14 možda ovo i nije neki razlog za suze ali njima jee i suze ove djevojčice sa slike su suze za prijateljima.

IS
ISTINA_
13:32 12.07.2010.

Zanimljiva fotka....majka grli, a djevojčica uzdignute ruke sa stisnutom šakom. Nešto mi govori da je naučena dobiti sve što poželi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije