Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umrlo najmanje 259 ljudi

Epidemija se širi: Objavljen popis država u kojima je zabilježena zaraza koronavirusom

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.02.2020.
u 14:01

Krizni stožer Ministarstva zdravstva RH podignuo je u petak mjere pripravnosti zbog epidemije koronavirusa, te je predloženo osnivanje Nacionalnog kriznog stožera radi koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

Epidemije izazvana koronavirusom u prosincu u kineskom gradu Wuhanu usmrtila je 259 ljudi u Kini i zarazila 11.781 osoba, a još 137 osoba je zaraženih u drugim državama i regijama, kojih popis donosi novinska agencija France presse.

13:52 - Izvan Kine, Maccaa i Hong Konga potvrđeno je više od stotinu slučajeva zaraze.

- KINA -

Blizu 12.000 osoba je zaraženo u kontinentalnoj Kini gdje je umrlo 259 oboljelih, prema posljednjem službenim podacima od 1 veljače..

Gotovo svi smrtni ishodi zabilježeni su u pokrajini Hubei, epicentru zaraze.

- Trinaest slučajeva je zabilježeno u autonomnoj regiji Hong Kong. Nekoliko ih je boravilo u Wuhanu.

- Sedam slučajeva je zabilježeno u autonomnoj regiji Macao.

- Jedan slučaj je zabilježen u Tibetu.

- AZIJSKO-PACIFIČKA REGIJA -

Australija: Deset slučajeva.

Kambodža: Jedan slučaj

Južna Koreja: Dvanaest slučajeva

Indija: Jedan slučaj

Japon : Četrnaest slučajeva

Malezija: Osam slučajeva

Nepal: Jedan slučaj

Filipini: Jedan slučaj 

Singapur: 16 slučajeva

Šrilanka: Jedan slučaj

Tajvan: Osam slučajeva

Tajland :19 slučajeva

Vijetnam: Šest slučajeva

- SJEVERNA AMERIKA -

Kanada: Četiri slučaja

SAD: Sedam slučajeva 

- EUROPA -

Velika Britanija: Dva slučaja

Njemačka:  Sedam slučajeva

Španjolska: Jedan slučaj

Finska: Jedan slučaj

Francuska: Šest slučajeva

Italija: Dva slučaja

Rusija: Dva slučaja

Švedska: Jedan slučaj

- BLISKI ISTOK  -

Ujedinjeni Arapski Emirati: Četiri slučaja

8:42 - U tijeku je evakuacija trojice srpskih državaljana iz Wuhana.Oni će napustiti epicentar zaraze koronavirusom uz pomoć Francuske, koja će organizirati avionski prijevoz. Bit će obavljeni pregledi i poduzete dalje mjere zdravstvene zaštite, objavio je RTS.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva RH podignuo je u petak mjere pripravnosti zbog epidemije koronavirusa, te je predloženo osnivanje Nacionalnog kriznog stožera radi koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

Podignute su mjere opreza za zemlje EU-a i Hrvatska će intenzivirati nadzor svojih granica, poštivat ćemo sve smjernice i pravila struke. Osigurava se zaštitna oprema i sve ono što je u ingerenciji Kriznog stožera, a sada ćemo to raditi i kroz Nacionalni krizni stožer, najavila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

Video: Predstavljene mjere prevencije širenja koronavirusa

Dužnosti zdravstvenih službi u pokrajini Hubei, epicentru krize izazvane koronavirusom, priopćili su da je samo u toj pokrajini zabilježeno 1347 novih slučajeva zaraze, čime je ukupan broj zaraženih u Hubeiju porastao na 7153.

Očekuje se da će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini biti još veći kada i druge regije objave svoje posljednje statistike. Više je država već zrakoplovima evakuiralo svoje državljane iz Kine, uključujući SAD,Japan, Južnu Koreju, Jordan i Ujedinjenu Kraljevinu.

Zrakoplov njemačkog ratnog zrakoplovstva u subotu ujutro je odletio iz Wuhana, kineskom gradu najteže pogođenom epidemijom, s 130 ljudi, 90 njemačkih državljana i 40 državljana drugih zemlja. U Njemačku bi trebao stići u subotu popodne.

Evakuirani će biti smješteni u karantenu u vojarnama u blizini frankfurtskog aerodroma. Neke su zemlje odlučile i ograničiti ulaz onima koji su putovali u Kinu kako bi spriječile širenje bolesti.

Sjedinjene Države su u petak najavile nekoliko hitnih mjera u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa koji je buknuo u Kini, među ostalima zabranu ulaska strancima koji su u zadnjih 14 dana boravili u toj zemlji. Od nedjelje u 23 sati po srednjoeuropskom vremenu vlasti zabranjuju ulazak na teritorij osobama koje nisu američki državljani a koje su boravile u Kini posljednjih 14 dana.

Za američke državljane bit će određena karantena ukoliko su boravili u pokrajini Hubei posljednjih 14 dana. Zrakoplovne tvrtke su otkazale stotine letova za i iz Kine, Air Canadu, Lufthansu, British Airways, Turkish Airlines, American Airlines, KLM i Air France.

U subotu su prekid letova za Kinu objavili i zračni prijevoznici Australije i Novog Zelanda.

Australska zrakoplovna kompanija Quantas Airlines objavila je da obustavlja izravne letove između Sidneya i Pekinga i Šangaja od 9. veljače do 29. ožujka. Air New Zeland je objavio da i on u istom razdoblju prestaje letjeti za Kinu.

U petak, dan nakon što je Svjetska zdravstvena oragnizacija (WHO) proglasila globalno međunarodno stanje zbog širenja koronavirusa, kineske zdravstvene vlasti objavile su da je u Kini zabilježeno 9692 slučajeva oboljenja od koronavirusa a da je umrlo 259 osoba.

Više od stotinu oboljelih nalazi se u dvadesetak zemalja svijeta. Jedna studija kaže da bi zaraženih moglo biti do 75800.

Britanija je u petak potvrdila svoja dva prva slučaja oboljenja od koronavirusa. Oboljele su dvije osobe iz iste obitelji i liječe se u Newcastelu. Dužnosnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.

Dva kineska državljana u Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Rusiji.

Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti na granici s Kinom i Tjumenjskoj oblasti na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.

Švedske zdravstvene vlasti su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od koronavirusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. siječnja bez simptoma bolesti. Pacijentica je kasnije kontaktirala zdravstvene službe zbog kašlja.

Španjolsko ministarstvo zdravstva je u petak objavilo da je na Kanarskom otočju utvrđen prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji .

Pacijent je dio skupine od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na promatranje nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kojem je dijagnositciran virus. 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar marlony
marlony
09:22 01.02.2020.

Blokada granica

HE
herojulice
07:17 01.02.2020.

Sve zemlje zatvoriti granice na 30 dana i problem riješen.

CR
crohumans
09:24 01.02.2020.

Koji "k" se putuje ako je stanje dramatično

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije