Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kukavički napad

'Ubij Srbina, Purgera ili Tovara' tiče se svih nas

Zagreb: Prosvjed inicijative #Spasime kojim se traži nulta stopa tolerancije na nasilje
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
12.06.2019.
u 12:05

Odluka gradonačelnice Supetra pogodila je Torcidu, ali očito je da javnost očekuje i od političara hrabriju i odlučniju akciju

U slučaju huliganskog nasilja u Supetru na otoku Braču na mlade sezonske radnike najprije treba istaknuti ono što je pozitivno. Prije svega pokušaj mlade i krhke heroine iz Varaždina da svojim tijelom zaštiti prijatelja od udaraca tako što je legla na njega. Zatim čin bračkog vatrogasca Tome Domančića kojem će ostati trajne posljedice, slomljen nos, jer je pokušao zaštititi četvero napadnutih, a naposljetku i taksista koji je trubljenjem i “blicanjem” rastjerao skupinu od 15-20 huligana pa je tako spriječio možda i teže posljedice, kako je ocijenio sam Domančić.

I odluka napadnutih da unatoč proživljenoj traumi ostanu raditi na Braču za svaku je pohvalu, kao i reakcija lokalnih vlasti na čelu sa supetarskom gradonačelnicom Ivanom Marković da im pruže svu potrebnu podršku tijekom rada i boravka u njihovu gradu. I reakcija policije bila je dobra jer su nakon dojave u četiri ujutro uhitili jednog osumnjičenika, a sutradan u Splitu i drugog, te su o svemu odmah izvijestili javnost naglašavajući da su uz kaznene prijave podnijeli i optužne prijedloge zbog prekršaja, među ostalim, i iz Zakona o diskriminaciji s obzirom na to da je utvrđeno da su žrtve napadnute jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti.

“Di je Srbin”

Povod kukavičkom ispadu ovaj je put bilo to što su počinitelji čuli dvojicu mladića iz Vukovara da govore srpskim jezikom, pa su huligani pri napadu vikali: “Di je Srbin?” Prije samo dva tjedna članovi Torcide u Zagrebu uoči nogometnog derbija u huliganskom pohodu slomili su obje čeljusti slučajnom prolazniku Ivanu C. (32) samo zato što su za premlaćivanje tražili “Purgera”. Jednako tako je dalmatinski govor nekima dovoljan povod da se “ubije Tovara” ili iživi na nečijoj imovini samo zbog pogrešne registracije u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. I supetarski slučaj govori nam da se na mjestu mladih Srba iz Vukovara i njihovih prijatelja mogao naći bilo tko od nas.

Prema tomu, i reakcija svakoga od nas treba biti kao da se to dogodilo nama ili nekome od naših bližnjih. Uvijek i bez izuzetka.

Osobito se to odnosi na reakciju nadležnih. Policija je i ovaj put odradila svoje, a nadajmo se da će u nastavku obrade otkriti i ostale sudionike kukavičkog napada jer je to presudno za opći osjećaj sigurnosti i osobito osjećaj zaštićenosti, u ovom slučaju pripadnika srpske manjine. Iako je nasilje bez obzira na to o kojoj je vrsti riječ, prepoznato kao veliki problem našeg društva, pitanje je ima li reakcija pravosuđa potreban preventivni učinak, kako specijalni u odnosu na konkretne počinitelje tako i generalni u odnosu na sve potencijalne počinitelje. Prisiljeni smo vjerovati pravosuđu da su dvojica uhićenih morala odmah biti puštena na slobodu, kao i nedavno što su svi, osim jednoga člana Torcide, pušteni u Zagrebu. Međutim, bilo bi poražavajuće ako bi na pravomoćnu presudu u tim slučajevima, prije svega žrtve, a onda i počinitelji i javnost, čekali godinama.

Odluka gradonačelnice Supetra da Torcida kupu uskrati daljnje donacije i korištenje sportskih terena sadrži elemente nepravedne kolektivizacije krivnje i preuranjene osude jer je tek pretpostavka da su počinitelji članovi Torcide, ali ne iz Brača, već iz Splita, ali ta je politička reakcija snažno odjeknula među onima koji osuđuju svaki oblik nasilja. To što je ta odluka gradonačelnice pozdravljena u dijelu javnosti kao hrabra i nužna reakcija govori kako javnost od političara očekuje, osobito kad je u pitanju vrh politike, veću senzibiliziranost i odlučniju osudu.

“Nemila situacija”

Doduše, Torcida Brač argumentirano je prigovorila gradonačelnici Supetra što se njih kao organizatore okrivljuje za nešto što se dogodilo više sati nakon turnira humanitarnog karaktera koji je završio bez ikakvih incidenata u 22 sata. Ističu da im je gradonačelnica ionako prije dvije godine uskratila financijsku potporu, ali očito ih pogađa uskrata terena, i blaćenje svih članova Torcide Brač. Međutim, zabili su si autogol jer su huliganski izgred nazvali tek “nemilom situacijom” bez ikakve osude pa im je stoga i pretučeni vatrogasac Tomo Domančić poručio na Facebooku: “Sramite se!”

Inače, Europski sud za ljudska prava nedavno je u slučaju Seražin dao RH za pravo da primjenjuje tzv. mjere isključenja huligana sa sportskih terena kao preventivnu mjeru u suzbijanju nasilja, neovisno o postojanju sudske osude. Ta je mjera europski trend o kojem problematični navijači i njihove skupine moraju voditi računa jer ni ESLJP u tomu ne vidi kaznu, već isključivo mjeru zaštite društva od nasilja.

Reakcije na društvenim mrežama i na portalima, osobito u povodu smrti brutalno pretučenog Radoja Petkovića, člana SDSS-a u Kastvu, govore i da je izuzetno važno pravodobno, potpuno i točno informiranje. Naime, policija i Državno odvjetništvo nisu priopćili da je Petković pretučen jer je Srbin. To nisu smjeli prešutjeti, a ako to nisu utvrdili, trebali su reagirati, na to što Milorad Pupovac i taj slučaj vodi pod egidom: “Kako je biti Srbin u Hrvatskoj?”

VIDEO Bešćutan napad: Prišli mladiću, nokautirali ga pa pobjegli, morao na operaciju:

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar nekakav
nekakav
12:25 12.06.2019.

onog trena kad smo vidjeli da gore desetine tisuća srpskih kuća nakon oluje, onog trena kad smo čuli da je tisuću staraca pobijeno na kućnom pragu i da se ništa ne poduzima, smo prestali postojati kao ljudi. tog trena smoo pali pod dojmom pobjede, oslobođenja, i nisu nam ti zločini bili bitni za našu budućnost, a trebali su. onog trena smo trebali ustati i reći dosta, kaznite te norce i 'norce' koji su ubijali nesretne ljude, ideološki zavedene kao i mi sami. tog trena kad smo pali pod pričama malog broja, zanemarivog u odnosu na ukupan broj slučajeva, da se tamo neka starica bombom nabacila na naše vojnike, pa su je morali ubiti, smo pustili zlog duha iz boce van i još ga nismo vratili. za svaki zločin se više trudimo pronaći izliku i razlog da se zločinca ne osudi na najtežu moguću kaznu, već najlakšu. zato i imamo sad stanje društva i općenito duha, koje nas blokira na svakom koraku. što ima jedna navijačka skupina biti protiv nacionalnog nogometnog saveza? može, umjereno, a ne vrijeđanjem i napadima, fizičkima, na djelatnike i službenika hns-a! nakon napada na suca u splitu, torcidi kao organiziranoj navijačkoj skupini je trebalo biti zabranjeno dolaziti na bilo kakve utakmice, a nakon ove egzibicije na braču, treba ju zabraniti! nema se što tu skrivati i glumiti, da oni imaju razloga biti takvi, i da je to jedini način da sruše sistem koji ne priznaju. današnja torcida osim naziva ne dijeli ništa zajedničkog sa torcidom 80-ih, a bogami ni iz 90-ih. ovo danas su huligani

VA
vadis
12:48 12.06.2019.

Ove kriminalce treba najstroze kazniti. Zamislite, hodate ulicom i netko vas napadne zato sto niste iste vjere i/ili nacije. Hrvatska treba postati pravna drzava. Mrzitelje treba goniti po zakonu, zakon treba poostriti. A da negovorimo da mrznja najprije unistava mrzitelja.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
12:17 12.06.2019.

Udba te tuži, udba ti sudi. Neprijatelji crtaju svastike, prebijaju jadne sezonce, crtaju grafite ... onda optuže hrvate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije