Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski premijer na odmoru

U vili Ungár Orbán bira politiku koja nosi glasove

Izbor najboljih fotografija 2018., prosinac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.09.2023.
u 21:16

Mađarski je čelnik često u Opatiji, otuda i neformalna kava s Plenkovićem 2018.

Mađarski predsjednik vlade Viktor Orbán uživa u rujanskom kupanju u Opatiji. Tamo je gost u luksuznoj vili na samoj obali, smještenoj između Ulice maršala Tita i Obalnog šetališta Franza Josefa I., u vlasništvu Mađarice Anne Ungár. No priča je kompleksnija.

Anna je potomak bogate, politički moćne i društveno utjecajne obitelji Ungár, njezina mama Mária Schmidt je prijateljica s mađarskim premijerom Orbánom i često se vide u njezinoj kući u Budimpešti, a Annin brat Péter supredsjednik je opozicijske parlamentarne skupine LMP, zeleno-liberalne orijentacije.

Čest gost u Hrvatskoj

Orbán je čest hrvatski gost, često boravi i u Opatiji, gdje su ga prepoznali sunarodnjaci dok je izlazio iz mora, pa je onda objašnjen i neformalni susret na kavi s A. Plenkovićem u Opatiji 2018., za odmora hrvatskog premijera. Anna Ungár formalno je pravnica koja se bavi unutarnjim uređenjem, no njezino nasljeđe čini je puno značajnijom. Njezina majka Mária Schmidt povjesničarka je, ravnateljica Kuće terora, profesorica na Katoličkom sveučilištu Péter Pázmány te, između ostalog, direktorica Javne zaklade za istraživanje povijesti i društva srednje i istočne Europe.

S druge strane, većinska je vlasnica tvrtke Budapesti Ingatlan Nyrt, u kojoj udjele imaju i njezina djeca Anna i Peter. Tvrtka je izuzetno bliska i naslanja se na Orbánov režim. Bave se nekretninama, a tvrtka istog imena registrirana je i u Hrvatskoj. Kao osnivač naveden je Sheriton International iz SAD-a, a ovlaštena osoba za zastupanje je Norbert Mocsári. On je pak javno vezan s Annom Ungár u tvrtki Aqua Park, u kojoj je vlasnica vile u Opatiji članica uprave. Obje tvrtke bave se iznajmljivanjem plovila i nautičkim uslugama.

POVEZANI ČLANCI:

Anninu majku Máriju Schmidt časopis Forbes izabrao je 2020. i 2021. za petu najutjecajniju Mađaricu u javnom životu. Godine 2018. uvrštena je kao najbogatija Mađarica na Forbesovu listu, a 2020. bila je 21. najbogatija osoba u Mađarskoj, a ona i njezina djeca četvrti među najvećim mađarskim obiteljskim kompanijama. Suprug András, sociolog i biznismen milijarder, preminuo je 2006. Njegova sestra Klára Ungár, ekonomistica, također je u politici kao predsjednica stranke Szabad Emberek Magyarorszártét (SZEMA), liberalne stranke koju je osnovala nakon što je političku karijeru provela u Orbánovu Fideszu. Štoviše, bila je jedna od osnivačica stranke. Javno se deklarira kao lezbijka.

Bez obzira na uvjerenja

Márijin sin i Annin brat Peter vođa je parlamentarne skupine zeleno-liberalne stranke, a i on se javno deklarira kao homoseksualac. Ti detalji privatnog života ne bi bili bitni da Orbán nije prije dvije godine usvojio novu agendu: borbu protiv pedofilije, što je apsolutno pozitivno, ali je u to uvrstio i homoseksualnost te rodna pitanja, što nema veze jedno s drugim. Između ostalog, ograničio je prodaju knjiga za djecu koja govore o istospolnim vezama i zabranio prikazivanje sadržaja koje "djecu mogu gurnuti prema homoseksualnosti".

Dugo se govorilo da Orbán nema ništa protiv homoseksualaca, a ova priča, o prijateljstvima i ljetovanjima, krstarenjima na jahtama prijatelja, govori da Orbán, kad treba, usvaja politike koje će mu donijeti glasove, bez obzira na uvjerenja.

Komentara 4

Avatar Asterix
Asterix
09:52 10.09.2023.

I?

SA
sanikol
13:33 10.09.2023.

Zar ne bi bila interesantnija slika sa Milanovićem na Hvaru na ručku. Toliko ste pristrani da pokazujete sliku staru 5 godina.

Avatar Klopsek
Klopsek
09:45 11.09.2023.

Ova dvojica u stanju su razbucati EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije