Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dog friendly

U tramvaje i autobuse u Osijeku psi sad mogu besplatno

Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
17.06.2017.
u 22:50

Vožnja je moguća u posebno označenim vozilima, a iz Grada kažu da su reakcije putnika odlične

Šetali se su gradom, a onda su se, umorni, kući ipak odlučili vratiti tramvajem. Osječanin Marko i njegov ljubimac Lola, pšenični terijer, zakoračili su u vozilo i mirno se odvezli jer, odnedavno, nikome to više ne smeta.

Osječki Gradski prijevoz putnika uveo je, naime, autobuse i tramvaje “Dog friendly” kojima smiju putovati i psi, i to besplatno. A prije toga oni su u javni prijevoz mogli isključivo u transporterima.

– Znala nas je uhvatiti kiša u šetnjama i onda bismo trčali doma po nevremenu jer nismo smjeli u tramvaj i autobus. Lola je punopravni član naše obitelji i život nam je od sada, kad je o tome riječ, jednostavniji – zadovoljan je Marko.

Izmjene pravilnika

Psi ne smiju u sva vozila, nego u posebno označena. Na tramvajskim linijama od Zelenog polja do Višnjevca te od Starčevićeva trga do Bikare, i obrnuto, prometuje po jedno vozilo s natpisom “Dog friendly”. “Prijateljski” autobus pak vozi na liniji 1, odnosno na relaciji od Juga II do Kanižlićeve, Vijenca Petrove gore pa ponovno do Juga II.

– Natpis je istaknut na vidljivu mjestu prednjeg vjetrobranskog stakla. Prevoženje pasa dopušteno je na povocu i sa zaštitnom košarom, odnosno brnjicom, a štenadi i patuljastih pasmina pasa samo na povocu – objašnjava Sanja Mršo iz marketinga GPP-a. Putnici su sa životinjama dužni ulaziti na prednja vrata, nositi pribor za čišćenje fekalija, pa tako i očistiti eventualno onečišćenu površinu u vozilu. Usto, ako pas nanese štetu drugim putnicima, vlasnik ljubimca, upozoravaju, sam će je nadoknaditi. Izmjenu pravilnika GPP-a koji omogućava tu novost gradske su vlasti najavile, podsjetimo, u siječnju.

– Odlične su reakcije putnika, nismo se čak ni nadali tolikim pozitivnim komentarima. Građani su stava da se takvim odlukama približavamo svijetu – kaže Sanja Mršo. No, ima i negativno nastrojenih koji čak uspoređuju pse i djecu pa se pitaju “zašto se i djeca, kao i psi, ne mogu voziti besplatno u tramvajima i autobusima”.

Vozni red na internetu

– Djeca se i voze besplatno, do sedam godina – poručuju takvima iz GPP-a. Velika je to promjena, očito, za Osječane pa je možda baš i zato osječki gradonačelnik Ivan Vrkić još u siječnju isticao kako je važno da se s projektom ne brza. Treba vremena, poručuje gradska vlast, kako bi se svi građani naviknuli na prijevoz životinja. Točan vozni red tramvaja i autobusa dostupan je na internetskim stranicama osječkog Gradskog prijevoza putnika (GPP-a).

U Zagrebu se također mogu voziti psi u javnom prijevozu, s tim da se psi do 30 centimetara voze besplatno i u transporteru, a za veće pse vlasnici moraju platiti prijevoznu kartu.

Komentara 11

MA
marevr
06:25 18.06.2017.

da djecu ste stvorili u monstrume psi su ostali uvjek prijatelji

VE
verica2
23:12 17.06.2017.

Psi besplatno, a djeca iznad sedam godina plaćaju! Zemljo, otvori se!

MA
maraga
14:53 18.06.2017.

U Njemackoj sam već 30 god. i cijelo to vrijeme mogu psi da se voze besplatno. Neznam zašto bi to kod nas bio Problem! Samo da napomenem da za svoja dva pesa plačam porez😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije