Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Škrlec u osječkom azilu za pse

Građani ne žele da se njihov novac troši na ubijanje životinja

Davor Škrlec u azilu
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
19.04.2017.
u 15:59

Smisao Zakona o zaštiti životinja je štititi životinje, a ne propisima olakšati i opravdati njihovo ubijanje, istaknuo je europarlamentarac

Azil za pse u Osijeku posjetio je eurparlamentarac Davor Škrlec, kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu.

Taj je azil, inače, jedan od samo šest "no kill" azila u Hrvatskoj, od ukupno 29 registriranih. Životinje ne usmrćuju, nego ih isključivo udomljavaju.

- U našoj anketi u siječnju više od 10.000 građana izjasnilo se protiv usmrćivanja zdravih pasa i mačaka nakon što prođe 60 dana od njihova boravka u azilu. Uputio sam i pismo ministru Tomislavu Tolušiću da se sporna odredba ukloni iz novoga Zakona o zaštiti životinja jer građani u Hrvatskoj ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje životinja, već na zbrinjavanje i udomljavanje – istaknuo je Škrlec. Naime, važeći Zakon o zaštiti životinja omogućava usmrćivanje životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu, što izaziva goleme polemike i protivljenja u javnosti.

- "No kill" skloništa troše dobivena sredstva razumno, zbrinjavaju i udomljavaju znatno veći broj životinja za puno manje uloženih financijskih sredstva. Najvažnije je da skloništa budu neprofitna, čime će zaposlenici biti motivirani provoditi Zakon, a ne čekati određeni broj dana kako bi životinje mogli usmrtiti. Usmjeravanje na kontrolu mikročipiranja, programe kastracije, sustavno oglašavanje životinja i edukaciju može uroditi financijskom uštedom, a racionalnijim trošenjem novaca spriječit će se uzrok problema umjesto rješavanja posljedica. Time se postiže i smisao Zakona o zaštiti životinja, a to je štititi životinje, a ne propisima olakšati i opravdati njihovo ubijanje. Sva skloništa u Hrvatskoj trebala bi biti no kill skloništa - poručuje Škrlec.

Iz njegova ureda očekuju kako će prijedlog novog Zakona o zaštiti životinja, kojim se ukida sporna odredba o usmrćivanju životinja, ući u daljnju proceduru i naći se na glasovanju u Vladi i Saboru već tijekom ovog mjeseca.

Davor Škrlec donirao je i hranu za pse te sredstva za cijepljenje štićenika osječkog azila.

Komentara 1

Avatar eti
eti
13:11 20.04.2017.

Podržavam prijedlog zakona, no jako je važna i edukacija, posebno novih naraštaja u ruralnim područjima i romske manjine. Promjene se ne događaju preko noći, proći će godine da se svijest i odnos ljudi prema životinjama promijeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije