Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Važno otkriće: Virus bi mogao mutirati u 30 sojeva, dio njih znatno opasniji i širi se zemljama

Koronavirus u Velikoj Britaniji
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.04.2020.
u 23:58

Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, Španjolskoj i Italiji

Diljem svijeta zaraženo je 2,7 milijuna ljudi, a zabilježeno je čak 191,061 smrtnih slučaja. Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, Španjolskoj i Italiji. 

23:56 - Kineska studija rađena na Sveučilištu Zhejiang otkrila je kako bi moglo postojati čak 30 sojeva koronavirusa od kojih bi neki mogli stvarati do 270 puta veće količine virusa, odnosno biti značajno opasniji.

Studijom su otkriveni deseci mutacija, od kojih većina nikada nije viđena. Neke od tih mutacija pojačale su sposobnost virusa da uđe u stanicu, a druge pak da se brže razmnožava. Studija se temelji na za sad malom broju kineskih pacijenta, ali nedvojbeno dokazuje da mutacije utječu na težinu bolesti.

Tim znanstvenika profesorice Li Lanjuane testirao je koliko učinkovito virus može zaraziti i ubiti ljudsku stanicu u laboratoriju. Virusno opterećenje (količina virusa) procjenjivalo se nakon jednog, dva, četiri i osam sati kao i nakon 24 te 48 sati.

Rezultati su pokazali da mutacije mogu imati izravan utjecaj na virusno opterećenje i smrtnost, odnosno da mogu utjecati na patogenost. Kineski tim pronašao je neke od najsmrtonosnijih mutacija u Zhejiangu, gradu u kojem je i sveučilište gdje je rađena studija. Upravo te mutacije zabilježene su u nekoliko snažno pogođenih zemlja poput Italije i Španjolske, a potom i u New Yorku, prenosi Fox News

23:36 - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je bio sarkastičan kad je predložio da se koronavirus liječi ubrizgavanjem dezificijensa bolesnicima, što je izazvalo lavinu zgražanja i osuda zdravstvene zajednice diljem svijeta.

22:21 - Twitter je u petak objavio da videosnimke na kojima američki predsjednik Donald Trump sugerira da bi se protiv koronavirusa možda moglo boriti ubrizgavanjem dezinficijensa oboljelima ne krše politiku te društvene mreže glede dezinformacija o covidu-19. 

Glasnogovornik Twittera je agenciji Reuters odgovorio kako izjavu američkog predsjednika smatraju željom za pronalaskom lijeka za covid-19, a ne doslovnim pozivom ljudima da si ubrizgavaju dezinficijens. 

21:40 - Slovenski premijer Janez Janša rekao je u petak da će vlada do utorka pripremiti izvješća o nabavi zaštitne opreme za epidemiju covida-19 nakon što je oporba zatražila odgovornost vladajućih zbog sumnjivih poslova prilikom nabave, navodnog pogodovanja i političkih intervencija.

21:38 - Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u petak da se hidroksiklorokin, lijek protiv malarije čiju primjenu zagovara Donald Trump kod zaraženih koronavirusom, ne daje oboljelima od covida-19 izvan bolnica i kliničkih ispitivanja zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma. 

Nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump reklamirao hidroksiklorokin u borbi protiv koronavirusa 19. ožujka, farmaceutski lanac opskrbe je izvijestio o njegovoj nestašici jer su ga liječnici počeli propisivati sebi i svojim obiteljima. Pacijenti su također vršili pritisak na liječnike da im daju tu terapiju koju zagovara Trump.

20:52 - U Francuskoj je od jučer umrlo 389 osoba, a novozaraženih je 1.645. Ukupno je preminulo 22.245 osoba, a ukupan broj zaraženih koronavirusom je 159.828.

20:49 - Osamnaest monara američkog razarača koji patrolira oko Kariba, pozitivno je na koronavirus i brod se morao vratiti u polazišnu luku, objavila je u petak američka vojna mornarica.

20:46 - Američki predsjednik Donald Trump u petak je potpisao zakon o gotovo 500 milijardi dolara financijske pomoći gospodarstvu kroz zajmove malim tvrtkama pogođenima pandemijom.

Ministar financija Steven Mnuchin, koji je govorio uz Trumpa na predstavljanju novog paketa u Bijeloj kući, istaknuo je kako će država provoditi nadzor kako ta sredstva ne bi iskoristile veće tvrtke.

19:47Američka država Georgia otvorila je u petak neke segmente ekonomije na poticaj guvernera unatoč epidemiji koronavirusa, koja je dosad odnijela više od 50.000 života, i neodobravanju zdravstvenih stručnjaka, pa čak i Donalda Trumpa koji je tu odluku ocijenio "preuranjenom".

Guverner Brian Kemp, gorljivi pobornik američkog predsjednika odlučio je dozvoliti otvaranje teretana, kuglana, salona za tetoviranje, frizerskih, kozmetičkih i salona za manikuru, uz poštivanje pravila socijalnog distanciranja i ograničenog broja klijenata. Kinematografi i restorani otvorit će se u ponedjeljak.

U državi je više od 21.800 slučajeva zaraženih koronavirusom i preko 880 umrlih pa mnogi kritiziraju tu "neodgovornu" i opasnu odluku.

19:44 - Tri županije u Hercegovini zabilježile su nekoliko zadnjih dana zaredom veći broj osoba koje su ozdravile nego onih zaraženih koronavirusom, objavljeno je na konferenciji za novinare u petak u Mostaru.

„Broj izliječenih je značajno veći nego broj novooboljelih, što nas rasterećuje u daljnjem praćenju pandemije covida-19“, rekao je novinarima specijalist infektolog Sveučlišne kliničke bolnice u Mostaru Jurica Arapović.

18:42 - Sunčanje ne pomaže u liječenju covida-19 niti sprečava zarazu, objavila je jedna njemačka agencija u petak nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da se virus brže rasprši na suncu. 

„UV radijacija može dovesti, među ostalim, do suzbijanja odgovora imunološkog sustava“, rekla je glasnogovornica njemačkog Saveznog ureda za zaštitu od radijacije (BfS). „Bolesni se ne smiju izlagati najjačem suncu, o kojoj god je bolesti riječ“, dodala je. 

Naglasila je i kako pretjerano sunčanje povećava rizik od raka kože i istaknula da njezina agencija ne preporučuje „dug, nezaštićen boravak na suncu“. 

18:14 - U Italiji je u posljednja 24 sata umrlo je 420 osoba, odnosno broj umrlih osoba je 25.969. Više pročitajte ovdje

17:52 Francuski proizvođač lijekova Sanofi u petak je izvijestio o dobrim poslovnim rezultatima u prvom kvartalu zahvaljujući segmentu za posebnu njegu i velikoj potražnji za analgeticima i antipireticima u jeku pandemije koronavirusa.

Neto dobit u prvom je tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine uvećana za 16,1 posto, na 2,04 milijarde eura, nakon što se isključi utjecaj promjena valutnih tečajeva. Prihodi su porasli 6,6 posto, na 8,97 milijardi eura.

17:51 - Broj putnika u zračnom prometu vratit će se na razinu prije pandemije koronavirusa za tri do četiri godine, objavila je u petak londonska zračna luka Gatwick. 

17:49 - Prve zaraze covidom-19 u Italiji su počele u siječnju, po znanstvenoj studiji predstavljenoj u petak koja baca novo svijetlo na početak epidemije u jednoj od najteže pogođenih zemalja širenjem novog koronavirusa. Više pročitajte ovdje

17:24 - U Velikoj Britaniji preminule su još 684 osobe, a zaraženo je još 5.386 ljudi. Ukupno su zaražene 143.464 osobe, preminulo ih je 19.506. Od jučer je testirano 18.401 ljudi, a ukupno njih 444.222.

17:15 - U Nizozemskoj je ukupno zaraženo 36.535 osoba s 806 novooboljelih u posljednja 24 sata. Preminulo je još 112 osoba, ukupno 4.289 osoba.

17:08 - Srbija je zahvalna Europskoj uniji na financijskoj pomoći i potpori u borbi protiv koronavirusa te na solidarnosti u vrijeme poplava 2014., izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ponudio članicama EU pomoć u zaštitnoj opremi i respiratorima.

U ovom trenutku Srbija ima "nešto više respiratora i zaštitne opreme nego što joj je potrebno", a ako neka članica Unije to treba "možemo ih isporučiti u roku od 12 sati", rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa veleposlanicima država članica EU i predstavnicima Europske komisije u Beogradu. On je napomenuo da je Srbija talijanskoj pokrajini Veneto ponudila pomoć kada je to bilo potrebno.

17:02 Švedska je zabilježila 812 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je najviše u jednom danu dosad. Ukupno je zaraženo 17.567 ljudi. U petak je preminula još 131 osoba što ukupno čini broj od 2.152 preminulih. 

16:50 - Svjetski čelnici pridružili su se u petak Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u pokretanju inicijative kojom se želi ubrzati rad na razvoju lijekova, testova i cjepiva protiv covida-19 te poboljšati njihovu distribuciju svijetom, prenose svjetske agencije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bili su među čelnicima koji su sudjelovali na videokonferenciji na kojoj je predstavljen plan, dok predstavnika SAD-a nije bilo, prenosi Reuters.

16:05 - Prema posljednjim informacijama, u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo je pet osoba, dva muškarca i tri žene. Prema konferenciji za novinare, do danas je u Srbiji izliječeno 1.094 ljudi. U posljednja 24 sata testirano je 3.563 osobe, od čega je 207 pozitivno, a ukupan broj smrtnih slučajeva u Srbiji od početka pandemije je 144. Ukupno 95 pacijenata nalazi se na respiratoru. 

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

16:00 - Krizni stožer Federacije Bosne i Hercegovine u petak je odlučio da se u tom entitetu ukine policijski sat te obvezna karantena u izoliranim objektima za osobe koje dolaze iz inozemstva, no te mjere i dalje ostaju na snazi u Republici Srpskoj.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara ranije je predložio da se policijski sat ukine od 4. svibnja, no takva odluka je neočekivano uslijedila deset dana ranije i stupa na snagu već od petka.

Policijski sat uz zabranu kretanja svim osobama, osim onih koji imaju posebne dozvole, do sada je bio na snazi u oba entiteta i to od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

Predsjednica RS Željka Cvijanović ranije je kazala kako bi u tom entitetu policijski sat mogao biti ukinut tek nakon 10. svibnja.

15:50 - Austrija, koja ublažava mjere karantene, objavila je u petak da će se većina učenika vratiti u škole 18. svibnja i da će razredi biti podijeljeni u dvije grupe a nastava na pola tjedna kako bi se osigurala fizička udaljenost.

Učenici završnih razreda vraćaju se u klupe ranije, 4. svibnja, a ostali korak po korak počevši od 15 svibnja, objavila je vlada. Više pročitajte ovdje

13:35Španjolska bilježi u petak dobre vijesti, ističu zdravstveni dužnosnici, jer zemlja ima najmanji dnevni broj umrlih u posljednjih mjesec dana, stopa novozaraženih koronavirusom pala je na rekordno niskih 1,4 posto, a prvi put je više oporavljenih od novozaraženih. 

 „Ovo je dan dobrih vijesti. Epidemija ide onako kako treba“, rekao je šef liječničke službe Fernando Simón na konferenciji za medije ističući da je stopa širenja zaraze pala na dosad rekordno nisku razinu.

U petak je umrlo 367 pacijenata, dok je prethodnih pet dana umiralo između 399 i 410 pacijenata. Ukupan broj žrtava iznosi 22.157 osoba, podatak je ministarstvo zdravstva.

13:15 -  Sloveniji je na dnevnoj bazi zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom u zadnja 24 sata, a umrla je još jedna osoba, objavila je u petak slovenska vlada, dok se čekaju nalazi seroloških testova za procjenu o popuštanju restriktivnih mjera. 

Tijekom zadnja 24 sata obavljeno je 1315 testiranja. Ukupan broj osoba koje su do sada testiranjem potvrđene kao pozitivne na koronavirus iznosi trenutno 1373, od čega 609 muškaraca i 764 žene.

Ukupan broj  smrtnih slučajeva povećan je na ukupno 80. Iz bolnica su u petak nakon oporavka otpuštena još četiri oboljela od Covid-19, a ukupno je do sada obavljeno 47.018 testova.

12:55 - Vlasti u Bosni i Hercegovini od idućeg tjedna će dopustiti djelomičan izlazak iz kuća mlađima od 18 i starijima od 65 godina, no za sada nema naznaka ozbiljnijeg popuštanja drastičnih restrikcija uvedenih prije gotovo dva mjeseca.

Član kriznog stožera Federacije BiH Goran Čerkez kazao je u petak novinarima u Sarajevu kako će od 27. travnja biti uspostavljena djelomična sloboda kretanja za mlade do 18 godina i za starije od 65, no to će za sada biti moguće tri puta tjedno i u različitim vremenskim intervalima.

Mladi će tako iz svojih domova nakon dva mjeseca, koja su de facto proveli u kućnom pritvoru, moći izlaziti utorkom, četvrtkom i subotom poslijepodne, a stariji ponedjeljakom, srijedom i petkom prijepodne.

12:05 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je u petak čelniku njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije zbog skrbi nad francuskim pacijentima zaraženim koronavirusom, koje su Nijemci preuzeli na vrhuncu francuske zdravstvene krize.

U pismu upućenu premijeru te pokrajine Arminu Laschetu, Macron je pohvalio "predanost bez presedana s kojom Sjeverna Rajna-Vestfalija pomaže Francuskoj u teškoj situaciji koja nas je sve stavila na test".

"Na ovaj način oni zaraženi kojima je dijagnosticiran težak oblik zaraze koronavirusom mogu dobiti najbolju moguću medicinsku skrb", kazao je francuski predsjednik u pismu. 

11:55 - Dijelovi Indije zabilježili su dramatičan pad smrtnosti nakon uvođenja karantene radi sprečavanja širenja koronavirusa, ukazujući na to da nije bilo neotkrivenih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. 

I dok je mortalitet u nekim državama proteklih tjedana naglo skočio, čini se da se u Indiji događa upravo suprotno, barem u nekim dijelovima zemlje.

Stope smrtnosti diljem svijeta analiziraju se kako bi se utvrdio stvarni učinak koronavirusa koji se krajem prošle godine pojavio u Kini i globalno zarazio više od 2,7 milijuna ljudi uz približno 190.000 smrtnih slučajeva.

11:50 - Osamdeset zemalja i carinskih područja zabranilo je ili ograničilo izvoz zaštitnih maski, sredstava, rukavica i druge opreme kako bi smanjile nestašicu u epidemiji koronavirusa, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Zabranu su uvele 72 članice WTO-a i osam zemalja koje nisu članice organizacije, navodi WTO, dodajući da ih je samo 13 članica obavijestilo o mjerama u skladu s propisima.

10:40 - Svjetska banka (WB) odobrila je paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu vrijedan 36,2 milijuna dolara, potvrdio je u petak ured WB u Sarajevu uz pojašnjenje kako je pomoć namijenjena suočavanju s pandemijom prouzročenom koronavirusom. Sredstva, odobrena kroz hitan projekt namijenjen borbi protiv COVID-19 u BiH, bit će utrošena za povećanje izolacijskih kapaciteta u bolnicama, nabavku novih kreveta za intenzivnu skrb s respiratorima, uspostavu novih namjenskih laboratorija za testiranje te za nabavku druge medicinske opreme i materijala.

10:30 - Mađarska početkom svibnja kreće u ublažavanje mjera izolacije uvedenih u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, izjavio je u petak premijer Viktor Orban, izrazivši očekivanja u brzi oporavak gospodarstva od posljedica epidemije.

"Nisam u kategoriji najoptimističnijih ljudi, ali nisam ni pesimist. Očekujem brzi oporavak", rekao je Orban.

Mjere karantene rezultirale su gubitkom desetaka tisuća radnih mjesta, a Orban je vraćanje ljudi na posao zadao kao svoj glavni prioritet.

10:00 - Nezdravstveni radnici u Australiji neće smjeti imati pristup podacima prikupljenih s pametnih telefona o praćenju širenja koronavirusa i to će se smatrati protuzakonitim, objavio je u petak premijer Scott Morrison

Australija je za sada pošteđena velike stope smrtnosti od COVID-19, sa samo 78 smrtnih slučajeva, uvelike zahvaljujući strogim ograničenjima kretanja zbog kojih je javni život praktički stao.

Savezna vlada je priopćila da će postojeće mjere "socijalnog distanciranja" ostati na snazi do barem sredine svibnja, a da će volja o ublažavanju mjera ovisiti o tome da li će ljudi skinuti aplikaciju na svojim mobitelima kako bi identificirali s kim je sve oboljela osoba kontaktirala.

9:30 - Muslimani diljem svijeta počeli su u petak ramazanski post u jeku pandemije koronavirusa, zbog čega će vjernici biti uskraćeni za uobičajena obiteljska okupljanja i molitvu u džamiji premda neke zemlje nisu uvele takve mjere.

Ove godine sveti mjesec, koji je istoznačnica za razdoblje druženja i okupljanja, mogao bi biti turoban za mnoge muslimane u Aziji, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Zbog ograničenja uvedenih u većini zemalja, džamije su zavorile vrata a iftar, večernji obrok nakon cjelodnevnog posta, vrijeme kada se obitelj okuplja i dolaze susjedi, ne može se upriličiti kako to nalaže običaj.

8:40 - Zdravstvenim sustavima u zemljama Srednje Amerike koje se već bore s epidemijom novog koronavirusa, s dolaskom kišnog razdoblja prijeti i širenje denga groznice.

Više od 23.000 zaraženih denga groznicom, od kojih je 22 umrlo, zabilježeno je od početka godine u zemljama na srednjoameričkoj prevlaci. Lani je 255 ljudi umrlo od 192.000 oboljelih od te bolesti koju prenosi tigrasti komarac (Aedes aegypti) koji se brzo širi u tropskim zemljama u vrijeme kiše.

Trgovci diljem SAD-a spremaju se po prvi puta u mjesec dana uskoro ponovo otvoriti svoja vrata u sklopu najavljenog popuštanja mjera karantene nakon što je novi tjedan snažnog rasta zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene podsjetio na veliku ekonomsku cijenu pandemije.

7:07 -  Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 2.337, na 150.383, pokazuju najnoviji u petak objavljeni podaci Instituta Robert Koch (RKI) za infektivne bolesti.

Nakon tri dana za redom ubrzanog rasta broja novih slučajeva covida-19, ti podaci ukazuju na blago usporavanje širenja zaraze u toj zemlji.

U četvrtak je broj zaraženih uvećan za 2.352.

6:55 - Koronavirus brže gubi snagu kad je izložen suncu, vrućini i vlazi, izjavio je u četvrtak jedan dužnosnik američke vlade, signalizirajući da bi bolest poznata kao covid-19 mogla postati manje zaraznom u nadolazećim ljetnim mjesecima.

Američki su znanstvenici utvrdili da virus najbolje preživljava u zatvorenim i suhim prostorima, te da gubi snagu kad dođe do rasta temperature i vlage, osobito ako je izložen sunčevom svjetlu, kazao je vršitelj dužnosti čelnika Ureda za znanost i tehnologiju američkog Ministarstva domovinske sigurnosti William Bryan na briefingu novinara u Bijeloj kući.

6:50 -  Švicarsko gospodarstvo ove će godine snažno pasti uslijed mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, a potom sporo oporavljati u idućoj godini, pokazuju projekcije tamošnjeg ministarstva gospodarstva (SECO). 

VIDEO: Savjete kojih bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera predlaže znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban

6:45 - Tvrtka Johnson & Johnson priopćila je u četvrtak da je postigla sporazum s biofarmaceutskom kompanijom Emergent BioSolutions Inc o korištenju njezinog proizvodnog pogona za proizvodnju više od milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa čije je testiranje u tijeku.

6:40 -  Na talijanskom cruiseru usidrenom u Nagasakiju u Japanu došlo je do izbijanja epidemije koronavirusa, te je do sada ukupno 90 članova posade testirano pozitivno na covid-19, objavila je u petak japanska medijska korporacija NHK.

6:30 - Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte produžio je mjere stroge karantene u glavnom gradu Manili za dodatnih mjesec dana, do 15. svibnja, dok će u regijama nižeg rizika doći do popuštanja ograničenja, rekao je u petak njegov glasnogovornik.

Intenzivna karantena s ciljem obuzdavanja širenja koronavirusa bit će proširena na dijelove Filipina s velikim brojem zaraženih, no ograničenja će u drugim dijelovima zemlje biti prilagođena, uz postupno pokretanje gospodarskih i trgovinskih aktivnosti.

6:20 - Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak zakon vrijedan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim tvrtkama pogođenim koronakrizom, te bolnicama kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih u pandemiji koronavirusa.

Predstavnički dom je s 388 prema pet glasova usvojio mjeru koju je u utorak jednoglasno prihvatio Senat. Zakon sada treba potpisati američki predsjednik Donald Trump kako bi stupio na snagu.

6:10 - Britanski premijer Boris Johnson planira se idući ponedjeljak vratiti na posao, nakon što je prebolio koronavirus, prenosi britanski The Telegraph.

6:00 - Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) u četvrtak je izvijestio o ukupno 828.441 zaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Državama, što je 25.858 više u odnosu na dan ranije.

Broj umrlih od covida-19 u SAD-u uvećan je za 1.804, na 46.379.

Ključne riječi

Komentara 4

PV
prcko.vita
14:34 25.04.2020.

Neka onda izmisle univerzalno cjepivo za sve te sojeve virusa. Sada je prilika dok je gazda Bill odriješio kesu.

DU
Deleted user
12:57 25.04.2020.

Produkt molekularne biokemije je dotični COVID19 virus zato se ponaša kako želi.Rezistentan na sve i svašta,lijeka za njega nema,prirodan nije i ne može da mu se uđe u trag, a svi svjetski mozgovi osim jednog doktora iz Francuske nisu uspjeli izgovoriti ovo što sam odmah na početku pandemije pisao u komentaru koji je onda bio obrisan !!!

PV
prcko.vita
09:27 24.04.2020.

To su samo oni koji su testirani. Stvarni broj zaraženih pomnožite taj broj sa 20.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije