Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

U Britaniji koronavirus odnio 26 tisuća života, WHO sazvao izvanrednu konferenciju o razvoju epidemije

Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Snježana Herak, Hina
29.04.2020.
u 23:20

Službeno potvrđen broj zaraženih u SAD-u udvostručio se u posljednjih 18 dana i sada predstavlja trećinu svih slučajeva zaraze u svijetu

U svijetu je zaraženo oko 3 milijuna ljudi. Zabilježeno je najmanje 217 000 smrtnih slučajeva. Najviše je slučajeva zaraze u SAD-u, a slijede Italija, Španjolska i Francuska. Najviše zaraženih po glavi stanovnika imaju Španjolska, Belgija, Švicarska i Italija, a SAD je na petom mjestu.

23:00 - Jemenske vlasti prijavile su u srijedu više slučajeva zaraze koronavirusom prvi put nakon što je UN izrazio bojazan da bi se zaraza mogla širiti bez nadzora u zemlji u kojoj se milijuni suočavaju s gladi i nedostatkom medicinske njege.

Pet novih slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u Adenu, luci na jugu koja služi kao privremeno sjedište vlade koju je prije pet godina protjerala pobunjenička skupina Hutiji koju podupiru Iranci, a slijedio je rat koji je stvorio najveću humanitarnu krizu na svijetu.  Prethodno je Jemen zablježio samo jedan slučaj zaraze covidom.  

Međunarodni zdravstveni dužnosnici odavno su upozorili da bi jemenska populacija mogla biti izuzetno ranjiva na izbijanje zaraze, a koju bi bilo teško zamijetiti u zemlji s manjkavom zdravstvenom infrastrukturom unazađenom još i ratom i siromaštvom- 

20:20 - Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priopćio je da će u četvrtak okupiti stručnjake odbora za izvanredna stanja kako bi tri mjeseca nakon proglašenja globalne zdravstvene opasnosti od koronavirusa procijenili razvoj pandemije.

Suočen s kritikama da je UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi loše reagirala na pandemiju virusa SARS-CoV-2, Tedros Adhanom Ghebreyesus je još jednom podsjetio na sve mjere koje je WHO poduzeo od siječnja te je objavio da će "ponovno sutra (u četvrtak) sazvati odbor za izvanredna stanja kako bi procijenili razvoj pandemije".

20:05 - S više od 26.000 žrtava Ujedinjeno Kraljevstvo trenutačno u Europi ima drugu najvišu stopu umrlih, objavljeno je u srijedu kada su pribrojane smrti u domovima za starije i nemoćne.

Oko 26.097 ljudi umrlo je u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što su bili pozitivni na COVID-19 do 28. travnja u 16 sati, reklo je Javno zdravstvo Engleske (PHE), što  znači da UK ima više smrtnih slučajeva od Francuske ili Španjolske. 

20:00 - Policijski sat ponovno će se uvesti u prva tri dana svibnja u Federaciji BiH radi suzbijanja koronavirusa tijekom praznika, a nakon četrdesetak dana počet će raditi mali obrti, objavljeno je u srijedu nakon sjednice Stožera Civilne zaštite tog entiteta.  

Za 1. svibnja zabranjuje se okupljanje više od pet osoba, navodi se u novoj odluci Federalnog Stožera civilne zaštite.

Policijski sat od 22.00 do 05.00 sati bit će na snazi 1., 2. i 3. svibnja.

19:40 - Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) branio je u srijedu postupanje te UN-ove agencije tijekom pandemije koronavirusa i kazao da su djelovali "brzo i odlučno".

Agencija, sa sjedištem u Ženevi, suočava se zadnjih tjedana sa sve više kritika raznih zemalja na račun njezina odgovora na koronakrizu, a posebice oštri tonovi stižu iz Sjedinjenih Država koje su s 400 milijuna dolara godišnje bile najizdašnjiji donator sve dok predsjednik Donald Trump nije prekinuo financiranje.

19:30 - Srbijanski epidemiolozi tvrde da epidemija koronavirusa postupno jenjava što ilustriraju statistikom da broj novozaraženih pada i sada je ispod pet posto u odnosu na broj testiranih u zadnja 24 sata.

Prema podacima iznesenima u utorak na tiskovnoj konferenciji Kriznog stožera vlade Srbije, od ponedjeljka u 15 sati do srijede u isto vrijeme testirano je 5.579 osoba od kojih je 227 bilo pozitivno na koronavirus, a umrlo je još petero pacijenata čime se broj žrtava popeo na 173 umrlih, uz  smrtnost od 1,98 posto.

Na bolničkom je liječenju 2.470 osoba, od kojih 78 na respiratorima.

19:20 - Broj žrtava u Turskoj porastao je za 89 u zadnja 24 sata te je ukupan broj umrlih 3.081, objavilo je u srijedu ministarstvo zdravstva.

Broj zaraženih narastao je na 117.589, prema novim podacima i to je najveći broj izvan Zapadne Europe ili Sjedinjenih Država.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je ranije da je broj zaraženih u Turskoj dosegnuo vrhunac i da je počeo opadati. Koca ne očekuje drugi val zaraze budu li se poštovale mjere koje su vlasti poduzele u suzbijanju koronavirusa.

16:20 - Broj umrlih od koronavirusa u Indiji u srijedu je službeno prešao 1000 a zaraženih je u zemlji oko 31.000, puno maje nego u Europi i u Sjedinjenim Državama, što zbunjuje stručnjake. Medicinski eksperti strahovali su od sanitarne katastrofe u drugoj zemlji svijeta po broju stanovnika (1,3 milijarde ljudi), sa slabim zdravstvenim sustavom i s golemim siromašnim četvrtima.

No, Indija do danas ima nešto više od 31.000 zaraženih koronavirusom i 1007 umrlih, daleko manje nego što su govorile crne prognoze.

15:55 - U Srbiji su zabilježili 227 slučajeva koronavirusa, te pet smrtnih slučajeva. Ukupan broj oboljelih 8724, a preminulo ih je ukupno 173. 

15:52 - Austrijski kancelar Sebastian Kurz i potkancelar Werner Kogler najavili su u srijedu na konferenciji za novinare u Beču mega konjunkturni paket za „gospodarski Comeback“ Austrije. Više pročitajte OVDJE 

15:47 U Švedskoj je preminulo u posljednjih 24 sata 107 osoba. Ukupan broj preminulih je 2462. Broj zaraženih je 20 302, javljaju švedski mediji. 

15:36 -  Njemačka vlada računa ove godine na recesiju i pad BDP-a od 6,3 posto, priopćio je u srijedu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

„Posljedice koronakrize uzrokuju drastičnu recesiju našeg gospodarstva nakon deset godina uzastopnog rasta“, rekao je ministar gospodarstva Altmaier prilikom predstavljanja proljetne gospodarske procjene njemačke vlade.

Pogledajte zašto je važno ostati doma

15:34 - Sve svjetske zemlje pandemija covida 19 navela je na ograničenja putovanja te ih trenutno sve i imaju, što je najoštrija mjera za međunarodna putovanja u povijesti, koju dosad nije ukinula nijedna zemlja, pokazalo je istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

"Sve destinacije u svim svjetskim regijama uvele su ograničenja putovanja, od kojih 83 posto ograničenja zbog covida19 imaju četiri ili više tjedana, a do 2. travnja ih nije ukinulo nijedno odredište", izvijestili su iz UNWTO-a na temelju istraživanja kojim prati situaciju u svjetskom turizmu uslijed pandemije.

15:17 -  Grčka se nada dolasku turista u srpnju, ali hotelijeri očekuju sumornu sezonu i strahuju da će zbog pandemije koronavirusa plaže biti prazne. 

Turizam je glavni izvor prihoda u Grčkoj. Prošle godine zemlju je posjetilo 34 milijuna ljudi, osiguralo joj 18 milijardi eura prihoda i u tom sektoru je zaposlena petina radne snage. 

13:37 -  Zbog nametnutih restrikcija uslijed epidemije koronavirusa, u Velikoj Britaniji bi u idućih godinu dana od raka moglo umrijeti 18 tisuća osoba više nego u prethodnom razdoblju, zbog manje testiranja, dijagnoza i odgođenog  liječenja, stoji u istraživanju objavljenom u srijedu.

Odgovor na epidemiju, koji uključuje suspenziju ili ograničenje rada onkoloških i drugih bolničkih odjela, mogao bi dovesti do 50 posto više umrlih od karcinoma u idućih dvanaest mjeseci, proizlazi iz istraživanja DATA-CAN-a i University Collegea London (UCL).

12:55 -   Broj zaraženih u Rusiji u srijedu se približava pragu od 100 tisuća, nakon što je preko noći zabilježeno 5.841 novih slučajeva te rekordan broj preminulih. 

Rusija, površinom najveća svjetska država, u karanteni je otkad je predsjednik Vladimir Putin krajem ožujka najavio zatvaranje većine javnih prostora. 

Koronavirus u svijetu
1/10

Ovaj tjedan je po broju potvrđenih slučajeva prestigla Iran i Kinu. Nove brojke sada pokazuju da je Rusija osma na svijetu po broju zaraženih, no bilježi puno manji broj preminulih nego najteže pogođene države. 

12:32 -   U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, a predstavnici zdravstvenih vlasti u toj zemlji upozorili su kako je to razlog za ozbiljnu zabrinutost pa i za nove restruktivne mjere.

Prema dostupnim pokazateljima u protekla 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod više od 90 osoba, što je veliki skok u usporedbi s proteklih deset dana u kojima je dnevni prosjek novozaraženih bio između 30 i 40. Zaraza virusom SARS-CoV-2 u BiH je do srijede potvrđena kod nešto manje od 1700 osoba, a 64 ih je preminulo.

12:10 -  Mađarska lijevo-liberalna oporba dio je „globalističke mreže koja radi protiv nacija“ i hrani zapadnoeuropske propagandiste lažnim vijestima, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover u razgovoru za tjednik Demokrata. 

Kover, jedan od osnivača vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana, tvrdi kako su kritike mađarskih zakona za borbu protiv pandemije koronavirusa jednake u inozemstvu i kod oporbe. 

„Ova oporba nije dio mađarske nacije nego sluga svjetskoj eliti“, rekao je Kover, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.

12:04 - Francuska će biti podijeljena u zelene i crvene zone kako popuštaju mjere, kazao je francuski premijer Edouard Philippe tijekom predstavljanja planova za sljedeću fazu. 

Svi departmani dobit će zelene ili crvene klasifikacije, ovisno o tri kriterija:  broju novih slučajeva u vremenskom periodu od sedam dana, kapacitetu kreveta za intenzivnu njegu na razini regije te efikasnosti testiranja i praćenja kontakata zaraženih. 

11:30 - U posljednjih 24 sata Španjolska je zabilježila porast u broju preminulih i to 325 smrtnih slučajeva. No, u jednom danu zabilježen je najveći broj izliječenih i to 6399. 

Ukupna brojka broja preminulih je 24 275 ljudi, a liječnici su dijagnosticirali zarazu koronavirusom kod 213 000 osoba. 

11:20 - U Sloveniji je 10 novozaraženih i troje preminulih od posljedica COVID-19, objavila je na Twitteru Vlada Slovenije. 

 

10:43 -  Agencija Fitch snizila je u utorak kreditni rejting Italije zbog snažnog utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo i javne financije.

Kreditni rejting snižen je za jednu razinu, na  'BBB-", nadomak neinvesticijske kategorije kojom se kupnja dužničkih papira kvalificira kao špekulativno ulaganje.

10:35 -  U Sloveniji su od srijede, zbog povoljnije epidemiološke situacije vezane uz zarazu koronavirusom, opet otvorene knjižnice, galerije i muzeji, od idućeg ponedjeljka se dopušta rad gostionica i lokala na otvorenim prostorima - terasama i vrtovima.

Najavljuju se i nova popuštanja nekih restrikcija, iako za sada ne i odredbe koja zabranjuje napuštanje matičnih općina.

10:10 -  Niz država nije pridavalo dovoljno pažnje savjetima iz inozemstva u ranoj fazi pandemije koronavirusa, tvrdi njemački vojni think-tank.

„Kriza pokazu je da su, ovisno o političkoj kulturi, razne države djelomično ignorirale ili čak i odbacivale rana upozorenja“, rekao je Christian Haggenmiller, liječnik i stručnjak na Njemačkom institutu za obrambena i strateška istraživanja (GIDS), u dokumentu objavljenom u srijedu.

Haggenmiller kao primjer navodi Sjedinjene Države.  

„One imaju vrlo opsežna sredstva za ranu detekciju zdravstvenih prijetnji, i civilna i vojna, te su brzo prepoznali razvoj događaja oko covida-19. No kod političkog vodstva to nije smatrano prioritetom“. 

9:15 - Nastavljaju se odgode i otkazivanja biciklističkih utrka diljem svijeta. Posljednja 'žrtva' koronavirusa je "Deutschland Tour" koji je bio predviđen od 20. do 23. kolovoza.

Organizatori utrke po Njemačkoj su donijeli odluku o otkazivanju nakon što je njemačka Vlada produžila zabranu masovnih okupljanja do 31. kolovoza. Ovogodišnja utrka se neće održati.

9:02- Hoteli u Poljskoj bit će otvoreni za vrijeme ljetnih praznika, rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller za javni radio u srijedu.

Poljska vlada u srijedu predstavlja plan ponovnog pokretanja dijela ekonomije. Ljetni školski praznici u Poljskoj obuhvaćaju srpanj i kolovoz, ali je nejasno hoće li tako biti i ove godine. Naime, vlada je nedavno produžila zatvaranje škola do 24. svibnja.

U Poljskoj, zemlji s oko 38 milijuna stanovnika, potvrđeno je 12.218 slučajeva zaraze koronavirusom, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, a 596 osoba je umrlo.

8:58 - Institut Robert Koch objavio je da su zabilježili 202 smrtna slučaja i 1304 novozaražene osobe.  Njemačka sad ima više od 157 000 oboljelih i 6115 preminulih od posljedica COVID-19. 

7:46 - Američki potpredsjednik Mike Pence u utorak je tijekom posjeta klinici Mayo ignorirao mjeru obaveznog nošenja maske, u vrijeme dok SAD bilježi više od milijun potvrđenih slučajeva zaraze. Klinika u Minnesoti, poznata kao neprofitni istraživački i bolnički centar, na Twitteru je objavila kako je prije njegovog posjeta „informirala“ potpredsjednika o svom pravilu obaveznog nošenja maske. Ta je objava u međuvremenu obrisana. 

„Dio našeg protokola za sigurnost je da od svih pacijenata, posjetitelja i zaposlenika tražimo da nose masku dok su u klinici Mayo kako se ne bi širio covid-19“, stoji na stranici te institucije. Ta je mjera na snazi dva tjedna.

VIDEO: Koliki razmak od drugih treba držati ako izađete trčati ili voziti bicikl?

Tijekom dijela posjeta koji je bio otvoren za medije bilo je vidljivo da svi osim Pencea nose masku. On je kasnije rekao da je tu odluku utemeljio na činjenici da je svakodnevno testiran na koronavirus. 

„Pošto nemam koronavirus, mislio sam da bi za mene bila dobra prilika da mogu biti tu, razgovarati s tim istraživačima i nevjerojatnim zdravstvenim osobljem, pogledati ih u oči i zahvaliti“, istaknuo je američki potpredsjednik. 

7:16 - Izrael u srijedu u izolaciji proslavlja 72. obljetnicu osnutka i kada pandemija koronavirusa prođe veseli se nastavku uspješne suradnje s prijateljskom Hrvatskom, poručio je izraelski veleposlanik u Zagrebu. 

Yom Ha'atzma'ut ili Dan neovisnosti nacionalni je praznik kojim Izraelci obilježavaju usvajanje deklaracije o neovisnosti iz 1948. Umjesto na ulicama, ove ga godine zbog pandemije COVID-19 proslavljaju izolirani i na distanci.

"Ako nas je naša prošlost ičemu naučila, onda je to da možemo i hoćemo prevladati svaku prepreku", poručio je veleposlanik Ilan Mor u priopćenju. "Kad to prođe, veselimo se daljnjoj uspješnoj suradnji Izraela i Hrvatske na polju poljoprivrede, znanosti, tehnologije, inovacija i mnogim drugim područjima", dodao je.

Po njegovim riječima, Izrael je danas globalna i gospodarska sila, vodeća na svim područjima: poljoprivredi, znanosti, inovacijama, sigurnosti i medicini. Kaže da je Izrael mala država, ali kad se radi o postignućima i zahvaljujući usredotočenosti na inovacije, "mi smo zaista start-up zemlja u svakome smislu te riječi". 

"Izrael stoji uz Hrvatsku i zajednički se borimo za sigurnu i zdravu budućnost", istaknuo je veleposlanik Mor.

6:57 - Kina je u srijedu objavila da će njezin parlament 22. svibnja početi redovito godišnje zasjedanje, čime je Peking signalizirao da se život u toj zemlji nakon mjeseci karantene zbog epidemije koronavirusa vraća u normalu.

Tijekom zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa u glavnom gradu Pekingu, delegati će potvrditi niz novih zakona, dok će vlada predstaviti nove ekonomske ciljeve, objaviti planove državne potrošnje, te provesti kadrovske promjene.

Isto tako, vladajuća Komunistička partija redovito koristi godišnje zasjedanje narodnog kongresa kako bi objavila nove političke i društvene inicijative.

Sjednica je prvotno bila najavljena za 5. ožujka ali je odgođena zbog epidemije koronavirusa koji se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu i u međuvremenu u Kini zarazio 83 tisuće ljudi a usmrtio više od 4600.

6:32 - Broj mrtvih Amerikanaca u epidemiji koronavirusa u utorak je premašio 58.220, što je ukupan broj Amerikanaca poginulih tijekom Vijetnamskog rata, dok je broj slučajeva zaraze u zemlji prešao milijun.

Službeno potvrđen broj zaraženih u SAD-u udvostručio se u posljednjih 18 dana i sada predstavlja trećinu svih slučajeva zaraze covidom-19 u svijetu, prema podacima koje je prikupila agencija Reuters.

Smatra se da je stvaran broj zaraženih još i daleko veći, budući da zdravstveni dužnosnici upozoravaju da su kapaciteti testiranja nedostatni zbog manjka kvalificiranih ljudi i opreme.

Video: ZET-ov prijevoz ponovno je uspostavljen

Oko 30 posto slučajeva zabilježeno je u državi New York, epicentru epidemije u SAD-u, a slijede države New Jersey, Massachusetts, Kalifornija i Pennsylvania.

Otkad je 29. veljače zabilježen prvi smrtni slučaj, od posljedica zaraze u SAD-u je umrlo 58,233 ljudi. U posljednja 24 sata preminulo je 2000 osoba. Prema modelu Sveučilišta u Washingtonu, u SAD-u bi do 4. kolovoza moglo od koronavirusa umrijeti 74 tisuće ljudi.

6:30 - Mjere socijalne izolacije zbog pandemije koronavirusa mogle bi rezultirati sa sedam milijuna neplaniranih trudnoća, pokazuju u utorak objavljeni podaci Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA).

Prekidi lanaca opskrbe mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima za 47 milijuna žena u zemljama u razvoju, priopćila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Analiza UNFPA također predviđa da bi šest mjeseci karantene moglo rezultirati s 31 milijuna dodatnih slučajeva spolnog nasilja, budući da žene ostaju tijekom duljih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće.

Procjenjuje se da će odgađanje programa usmjerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dječjih brakova zbog pandemije rezultirati s dva dodatna milijuna slučajeva FGM-a i novih 13 milijuna dječjih brakova tijekom sljedećega desetljeća, koji bi inače mogli biti spriječeni, upozorava UNFPA.

Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posljedice covida-19 za žene i djevojčice diljem svijeta", istaknula je izvršna direktorica UN-ove agencije Natalia Kanem u medijskom priopćenju.

"Pandemija produbljuje nejednakosti, dovodeći dodatne milijune žena i djevojčica u opasnost da izgube mogućnost da planiraju svoje obitelji i zaštite svoja tijela i svoje zdravlje", rekla je Kanem. "Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni pod svaku cijenu", dodala je.

UNFPA surađuje s vladama na jačanju zdravstvenih sustava, osiguranju dostupnosti ključnih usluga te poticanju uključivanja zajednice.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nedavno je upozorio na "užasavajući globalni skok" nasilja u obitelji za vrijeme krize koronavirusa, te pozvao vlade da intenziviraju napore usmjerene na sprječavanje nasilja nad ženama.

 

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar GeniKameni
GeniKameni
16:48 29.04.2020.

Nije vise nikakva tajna kako u SAD-u postavljaju "dijagnozu" za umrle od koronavirusa... Sve sto zavrsi u mrtvacnici je automatski zrtva strasnog virusa! Ako meni ne vjerujete, slobodni ste upitati nekog iskrenog lijecnika u Americi! A sto se tice "zarazenih", po misljenju velikog broja strucnjaka, vecina onih koji su u zadnjih 10-ak godina primili cjepivo protiv sezonske gripe najvjerojatnije ce biti pozitivni na famozni koronavirus!

DA
davidbraco
18:05 29.04.2020.

U Indiji su svi otporni koji tamo žive.Jedan moj bivši kolega prije 15 godina išao turistički u Indiju.Morao se cijepiti protiv svega živoga i mrtvoga.Pitao on doktora pa kako onda oni ljudi u Indiji koji tamo žive a doktor mu odgovorio -"E moj Igore tamo žive oni koji su preživjeli sve to protiv čega se ti cijepiš pa i puno više!".Šalu na stranu ali u slučaju biološkog rata bivši istočni blok je očigledno otporniji a u Indiji žive supermeni-hm.-kupanje u svetoj rijeci koja je puna...aleluja.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
21:24 29.04.2020.

Prema britanskom zakonu, Covid-19 je "bolest koja se prijavljuje", ali novi zakon o coronavirusu mijenja Zakon o mrtvozornicima i pravosudju iz 2009. godine, da bi se izuzeli navodni slucajevi smrti od Covid-19 od istrage i suda. Prema uredu glavnog mrtvozornika, zakon o koronavirusu znaci da se te smrti uopce ne moraju uputiti na mrtvozornika te da lijecnici mogu utvrditi uzrok smrti osobe koju nikada nisu ni vidjeli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije