Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MJERE

Što nas čeka kad ovo prođe? Bez grljenja i izljeva ljubavi, mjerit će se temperatura...

Navijači
Foto: Pixsell/Reuters
29.04.2020.
u 11:07

Po ovom novom, nikada isprobanome modelu, brojnost ljudstva prisutnoga na stadionima uvelike bi bila reducirana

Propao je prvi termin povratka natjecanja u Hrvatskoj nogometnoj ligi, 16. svibnja, s obzirom na to da je tek napravljen minijaturan (ali ipak važan) korak u popuštanju restriktivnih mjera treniranja sportaša uzrokovanih epidemijom koronavirusa. 

Dakle, do daljnjega će biti na snazi odluka o treniranju nogometnih momčadi po grupama od po pet igrača, a kao prvi sljedeći projicirani termin za povratak Hrvatske lige ostaje nam 30. svibnja. Što je u ovom trenutku također – upitno.

Pravila slična Bundesligi

– Kada bi se, u koordinaciji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, i dobilo dopuštenje da 30. svibnja nastavimo prvenstvo u Prvoj HNL, ta bi se odluka morala donijeti već sljedećeg tjedna kako bi momčadima bilo omogućeno da najmanje tri tjedna mogu trenirati grupno, odnosno održavati normalne treninge – kazao nam je povjerenik natjecanja u Prvoj HNL Josip Brezni.

Ne prođe li taj 30. svibnja, kao treći i posljednji termin za nastavak proljetnog dijela sezone ostaje 13. lipnja, i ako toga dana prvenstvo bude nastavljeno, tada će biti stvoreni uvjeti da se natjecanje završi u zadanom Uefinom terminu do 2. kolovoza. Svaki početak natjecanja iza 13. lipnja donio bi dodatne komplikacije u kontekstu planiranja sljedeće sezone, one koja prethodi Europskom prvenstvu.

U Hrvatskom nogometnom savezu, naravno, imaju pripremljene opcije i za taj najcrnji scenarij, ali to je za sada u sferi hipoteze i svi se nadaju da će lopta ipak krenuti s centra u spomenutim rokovima. Kao što je poznato, u Prvoj HNL preostalo je odigrati još deset kola, te se trebaju naći još dva termina za dvije polufinalne utakmice (Rijeka – Osijek, Slaven Belupo – Lokomotiva) i finale Hrvatskog kupa. Kvalifikacije za ostanak u Prvoj HNL igrale bi se iza 2. kolovoza.

E sad, svi projicirani termini odigravanja utakmica u Hrvatskoj ligi u ovom trenutku uključuju igranje bez publike, i te se mjere veće uvelike pripremaju, po uzoru na lige koje su ih već najavile, poput primjerice njemačke Bundeslige, u kojoj se nadaju da bi se lopta mogla zakotrljati 9. lipnja. A publika vratiti tek 2021. godine.

– Mi nećemo doslovno prepisivati mjere koje za utakmice takve vrste propisuju Nijemci, ali možemo reći kako smo otprilike na njihovome tragu. Oni, primjerice, planiraju igrati bez skupljača lopti, dok si mi, s obzirom na izglede naših stadiona, takvo što teško možemo priuštiti. No razgovarat ćemo o svemu – dodao je Brezni.

Napomenuo je kako će se organizacija utakmice bez publike, u smiraj pandemije koronavirusa, znatno razlikovati od utakmica bez publike kakve propisuje

Uefa u slučajevima sankcija za klubove. Po ovom novom, nikada isprobanome modelu, brojnost ljudstva prisutnoga na stadionima uvelike bi bila reducirana. Primjerice, na stadion bi bio dopušten pristup samo osmorici klupskih dužnosnika domaćeg, odnosno četvorici gostujućega kluba. Koji bi, naravno, na tribini morali držati distancu. Također, bio bi ograničen broj akreditiranih novinara (razmišlja se o njih 10) i fotoreportera, kao i reduciranju broja nogometaša u zapisniku: 18 umjesto dosadašnja 23.

Nogometaši i drugi protagonisti imali bi zasebne ulaze na igralište, naravno igračima bi se mjerila tjelesna temperatura prije utakmice, ne bi smjeli piti vodu iz istih bočica. Vjerojatno bi se i ukinula nazočnost djece u pratnji igrača pri izlasku na teren.

Bez unošenja u lice

Broj osoba u VAR sobi ostao bi isti, trojica, također na distanci, vjerojatno i sa zaštitnim maskama na licu. Igračima bi se preporučilo da svoga strijelca koji im donese pobjedu, makar i u osmoj minuti sudačke nadoknade, poštede poljubaca i suvišnih dodira. Izljeve ljubavi, privrženosti i veselja mogu mu isporučiti i kasnije, preko WhatsAppa ili Vibera...

Nova pravila nogometnoga bontona natjerat će valjda nogometaše i da obuzdaju svoj temperament i ne unose se jedni drugima u lice u slučaju konfliktnih situacija, da eliminiraju pljuvanje po igralištu i degutantno ispuhivanje nosa u hodu (kako kolokvijalno kažemo – izvukao ga je iz pete) pritiskom palca na suprotnu nosnicu, golmane da ne pljuju ritualno u rukavice...

Ključne riječi

Komentara 1

AS
aspiranto1950
00:58 30.04.2020.

Znači kad otvore Maksimir svi će morati na sjeveru sjediti na svojim sjedalima? Pa prije će Dinamo osvojiti Ligu prvaka nego to postići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije