Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve skuplji hobi

U Slavoniji majstori grafita na djelu: Likovi su toliko realni da izgledaju kao živi!

Slavonski Brod: Održan 16. SB Graffiti fest na temu "Dječja igra"
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/14
23.08.2023.
u 15:19

Najveći regionalni festival uvršten je u udžbenike za sedmi razred osnovne škole kao jedinstven primjer u svijetu, a s vremenom je izrastao u najdugovječniju manifestaciju ulične likovne umjetnosti u Hrvatskoj.

Umjetničko crtanje grafita nešto je sasvim drugo od ispisivanja raznih parola i prostota na za to nepredviđenim mjestima. Svatko može uzeti sprej i nešto nacrtati, ali grafiteri koji to čine na nedopuštenim mjestima i s druge strane zakona nisu umjetnici, nego vandali, čak i ako im je grafit izuzetno lijep. Srećom, uz malo volje, truda i upornosti svatko može postati grafiter, odnosno umjetnik. Tvrde to sudionici tradicionalnog, 16. SB Graffiti Festa u Slavonskom Brodu.

Bogata hrvatska scena

Najveći regionalni festival uvršten je u udžbenike za sedmi razred osnovne škole kao jedinstven primjer u svijetu, a s vremenom je izrastao u najdugovječniju manifestaciju ulične likovne umjetnosti u Hrvatskoj. U Slavoniju se svake godine iznova vraćaju veliki i poznati umjetnici u crtanju grafita. Ove su godine došli na originalnu ideju i kao lajtmotiv festivala izabrali dječju igru i dječji svijet, a posvetu u vidu portreta dobila su djeca glavnog organizatora Zlatka Dujmića – četverogodišnji Franko i osmogodišnja Lea.

VEZANI ČLANCI 

Svaka tema i produkcija zahtjevna je i kompleksna na svoj način, ali ovogodišnja je totalno drukčija od prijašnjih. – Kada sam osmišljavao temu, želio sam ponuditi nešto novo, veselo i zanimljivo. Na radovima su motivi s djecom i još nekim popratnim stvarima vezanima za djecu, poput mačka Garfielda ili Štrumpfova. Svaka kocka nosi neku svoju priču – kaže Dujmić.

Tehnologija u grafitima jako napreduje. Prije se radilo isključivo sprejevima, a slike su bile puno manje, uglavnom oko metar i pol ili dva metra širine i pedesetak centimetara visine. Sada su to radovi od šest, sedam, osam ili 10 metara, nema granica, a slike se uz pomoć odgovarajuće opreme rade uz milimetarsku preciznost. Jedino što veličinu rada određuje budžet, odnosno novac koji organizatoru i grafiterima stoji na raspolaganju.

Domaća scena prije je bila siromašna crtačima murala, no posljednjih godina pojavili su se neki novi talentirani klinci, izuzetno vješti u svom poslu. Neki su čak otvorili vlastite tvrtke za oslikavanje grafita, što je velik korak naprijed, premda u tom dijelu još uvijek zaostajemo za Zapadom, gdje su takve stvari normalne i uobičajene. Tendencija je da se sve više ide prema muralima, premda se na festivalima poput brodskog još uvijek kombiniraju murali i slova, jer grafiti su bazično i nastali kao slova, odnosno poruke. Ono što je ostalo isto jest to da je riječ o jako skupom hobiju, možda čak i skupljem nego prije.

– Za prosječan grafit treba vam između 100 i 150 eura. Ako želite okrečiti komadić nekakvog zida za podlogu, kanticu boje platit ćete oko 20 eura. Jedan je sprej od pet do osam eura, a za prosječan, usudio bih se čak reći skromniji rad, potroši se minimalno 10 do 12 komada. Stoga uopće nije čudno što je na festivalima sve manje mladih grafitera – napominje Dujmić.

VEZANI ČLANCI 

Umjetnost, a ne škrabanje

Produkciju ovogodišnjeg SB Graffiti Fresta, koji je okupio 12 provjerenih imena grafiterske scene iz Hrvatske i Srbije, potpisao je 26-godišnji Vito Trkulja iz Rijeke. Jednom od predvodnika novog mladog vala ovo je bilo peto gostovanje u Slavonskom Brodu. Bio je zadužen za pozadinu i sve popratne likove. – Na zidovima je najviše boja dosad, sve je šareno. Ove godine usredotočio sam se na crtanje dječjih likova, dok sam slova malo ostavio po strani. Istina, morali smo prebojiti lanjske radove, ali to je takva umjetnost – rekao je Vito iz Rijeke.

Grafiti su originalno nastali kao škrabanje. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada bi članovi američkih bandi ulazili u tuđe kvartove, oni su se potpisivali markerima i sprejevima i potom bježali. Kada je to postalo jako opasno, poruke su ispisivali po vlakovima. Kako su šarali jedni preko drugih, stvarao se kontrast boja i netko se sjetio da bi od tih boja mogao napraviti šablonu. Tako su kroz godine nastali grafiti koji su danas umjetnička djela, a radovi poput onih nastalih u brodskom podvožnjaku toliko su realni da imate dojam da su na zidu živa bića.

– Kada vidimo na zidu crtež nekog majstora, mi bolji poznavatelji lako ćemo po stilu i određenim detaljima prepoznati o čijem se djelu radi. No do tog stupnja nije lako doći. Ako želite nacrtati dobar grafit, morate jako puno raditi, vježbati i imati smisla za kreativnost i okolinu – poručio je Dujmić.

VIDEO Njen ljubavnik se uskoro ženi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije