Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banksy u akciji

Najpoznatiji ulični umjetnik u Ukrajini oslikava ruševine

Instagram
17.11.2022.
u 10:17

Banksy je tijekom tajnog posjeta Ukrajini oslikao sedam murala

Najpoznatiji svjetski ulični umjetnik, poznat samo pod pseudonimom Banksy, potvrdio je glasine da je on autor serije murala koji su posljednjih dana iznikli diljem Ukrajine.

Jedan od čak sedam radova objavio je i na svojem Instagram-profilu, sliku gimnastičarke koja radi stoj usred ruševina stambene zgrade u gradu Borodjanki. U istom gradu nalazi se i znakovit mural malenog dječaka koji u džudo-borbi na pod baca odraslog čovjeka, a koji jako nalikuje na ruskog predsjednika Vladimira Putina, i samog nositelja crnog pojasa u džudu. U Irpinu je pak osvanuo još jedan mural gimnastičarke, koja ovog puta sa Schanzovim ovratnikom na vratu izvodi točku s vrpcom. U Kijevu Banksy je dovitljivo iskoristio “ježa”, kako se naziva barikada za zaustavljanje oklopnih vozila, nacrtavši dvoje djece koja se na njemu igraju kao na klackalici.

Slavni umjetnik poznat po antiratnom aktivizmu i grafitima koje je prije nekoliko godina naslikao i u pojasu Gaze, u Ukrajini je posjetio i Hostomel te selo Gorenku, no ovo nije prvi put da je javno podržao Ukrajinu. Ranije ove godine na aukciju je dao jednu od svojih najpoznatijih slika, “CND Soldiers”, a sav prihod (106.505 dolara) donirao je dječjoj bolnici u Kijevu. Brojni Ukrajinci oduševljeno su reagirali na Banksyjev posjet.

– Živim u Kijevu i vaša sam velika obožavateljica. Hvala vam što inspirirate ljude svojim radom i podsjećate ih da rat još nije gotov te da se mnogo ljudi, uključujući i djecu, još bori za svoju slobodu. Umjetnost može zaliječiti rane i potaknuti društvo na djelovanje. Umjetnost je moć – napisala je na Instagramu jedna komentatorica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije