Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

U rušenju Vlahušića HDZ podupiru i DDS, Hrast, Reformisti...

Andro Vlahušić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
21.03.2015.
u 08:30

Na birališta će opet i stanovnici šest općina koje nisu izabrale načelnika

Stanovnici Dubrovnika, Novog Marofa, Paga, Hvara i Korčule opet izlaze na birališta. Prije dva tjedna u prvom krugu lokalnih izbora tih pet gradova nije izabralo svoje gradonačelnike pa će na novi test snaga uoči parlamentarnih izbora ponovno sutra.

Svakako najzanimljivija bitka očekuje se u Dubrovniku gdje će koplja ukrstiti dosadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić, čija je lista HNS-SDP-HSU u prvom krugu prije dva tjedna osvojila iznenađujućih 38,9 posto glasova, te kandidat HDZ-a i partnera Mato Franković koji je dobio povjerenje 28,85 posto. Iako razlika u podršci nije mala i djeluje nedostižno, u HDZ-u su uvjereni da mogu osigurati pobjedu u Dubrovniku.

– Očekujem pobjedu Mate Frankovića u drugom krugu zato što su pojedine liste i stranke koje su se natjecale u prvom krugu pozvale svoje simpatizere da podrže Frankovića. Primjerice Dubrovački demokratski sabor koji je u prvom krugu osvojio 15 posto glasova, Hrast, Nezavisna lista obrtnika, Ruža Tomašić, Reformisti... – kaže Branko Bačić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije. Inače, zanimljivo je da je Vlahušićeva lista u gradskom vijeću osvojila 10 mjesta, a Frankovićeva 8 pa se može očekivati i zanimljive poslijeizborne koalicije.

I gradonačelnik Hvara bit će poznat nakon sutrašnjeg drugog kruga lokalnih izbora. Hvarani biraju između Rina Budrovića, za kojeg je u prvom krugu glasovalo 41,99 posto birača, i HDZ-ovca Jurice Miličića, koji je dobio potporu 25,96 posto birača.

U gradu Korčuli u drugi krug idu Franc Stenek, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU s osvojenih 40,59 posto, te Andrija Fabris, kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS koji je u prvom krugu osvojio 30,25 posto glasova.

Stanovnici Paga gradonačelnika biraju između Željka Maržića, kandidata koalicije Paške stranke, SDP-a, HSS-a i DC-a kojemu je pobjeda u prvom krugu izmakla za dlaku jer je osvojio 49,2 posto glasova.

Njegov protukandidat u drugom krugu je HDZ-ovac Tino Herenda koji je prije dva tjedna dobio 25,26 posto glasova.

U Novom Marofu građani biraju između HDZ-ovca Siniše Jenkača s osvojenih 47 posto glasova te donedavnog gradonačelnika i kandidata Narodne stranke – reformista Darka Hrenića, koji je osvojio 27,6 posto glasova.

Na birališta će ponovno i stanovnici pet općina – Čaglina, Gundinaca, Petlovca, Milne i Strahoninca u kojima na prvom krugu prijevremenih lokalnih izbora nisu izabrani načelnici.

>> Sve se vrti oko nas, HDZ je najjača stranka u Zagrebu

Komentara 9

Avatar tabadjija
tabadjija
09:12 21.03.2015.

38,9 posto glasaća je glasovalo za čovjeka koji je pravomoćno osuđen za malverzacije dok je bio gradonačelnik. Svatko ima vlast kakvu intelektualno zaslužuje!

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
09:12 21.03.2015.

Auuuu, pa što je ovo danas, Sabo, pa Vlahušić, pun Večernjak hvalospjevima osuđenim komunističkim kriminalcima.

Avatar navijač
navijač
09:26 21.03.2015.

Sramota bi bilo da hrvatskimdraguljem vladaju Vlahusic i SDP on samo hoce izbjeci sudbinu Sabe , koja ga i onako nece zaobici kad - tad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije