Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponavlja se povijest

U prekršaju su jer su im istekle osobne, a zahtjevi još u obradi

'Dalmacija - 02.12.2008., Split, Hrvatska -  muhamet ahmeti, semina, namira ahmeti, adilja i agim smajljii Photo: Vanja Zubcic - Vecernji list'
'Vanja Zubcic - Vecernji list'
25.03.2010.
u 08:25

Žive i rade u Omišu 16 godina, tu su im djeca rođena, a na Kosovu nemaju ništa i nikoga.

Dvije kosovske obitelji, Smajlji i Ahmeti, koje više od 16 godina žive i rade na području Omiša, prošle su godine zamalo izgnane iz Hrvatske, a ovih dana opet proživljavaju istu agoniju.

– Istječe im godinu dana produljenog boravka. Da bi ga opet dobili, njihov poslodavac ponovno mora ishoditi radne dozvole, namiriti sva potraživanja države i mora biti likvidan. Međutim, najveća im je prepreka samovolja službenika – kaže Semina Lončar, predsjednica CERD-a, udruge za zaštitu ljudskih prava.

Imali su tvrtke

Muhamet i Namira Ahmeti imaju dvoje djece rođene u Hrvatskoj, a jednako kao Agim i Adilja Smajlji strahuju kako će se morati odseliti, iako na Kosovo ne žele i nemaju kamo otići.

Obojica muškaraca bila su vlasnici građevinskih firmi, uredno su radili i plaćali doprinose do 2008., kada se promijenio zakon i kada kao stranci više nisu mogli imati tvrtke. Od tada traje njihova borba za legalan ostanak u Hrvatskoj. No, omiška im policija to otežava, tvrdi Lončar.

Porođaj na naplati

– Upravo su u postupku njihovi novi zahtjevi za boravkom sljedećih 12 mjeseci, no omiška policija je protiv njih pokrenula nove prekršajne postupke, i to zato što su im nedavno istekle osobne iskaznice, a nove još nisu dobili jer im još nisu riješeni zahtjevi za produljenje boravka! – kaže Lončar.

U subotu navečer na vrata Ahmetijevih pokucao je službenik omiškoga Prekršajnog suda zbog neplaćenih bolničkih troškova od 2830 kuna za porođaj gospođe Naimire iz 2002 godine.

– Oni nisu nikakvi kriminalci, samo mladi ljudi koji rade i htjeli bi ostati u Hrvatskoj. Što je razlog takve nesnošljivosti prema drugim nacionalnostima? – pita se Lončar, koja će pomoć tražiti i od Europskoga suda.

Ključne riječi

Komentara 2

CO
covjek
08:44 25.03.2010.

Maaaa daaaa,treba useliti sve šiptare s Kosova i dati im novčanu pomoć.Tražili ste Kosova Republjik pa idite sad tamo i prosperirajte.Vi gđo. Lončar slobodno udomite i namirujte sve \"ugrožene\" i \"obespravljene\" društvene skupine na svoj trošak.Ja ću ipak prije stati iza hrvatskog poduzetnika koji u ovim teškim vremenima jedva spaja kraj s krajem,a iza njega ne stoji nikakva plaćenička organizacija s puno slova. :P

Avatar sebastian
sebastian
10:10 25.03.2010.

To je tipican slucaj kako drzava je** narod u mozak, pokrenula nove prekršajne postupke, i to zato što su im nedavno istekle osobne iskaznice, a nove još nisu dobili jer im još nisu riješeni zahtjevi za produljenje boravka! Tu suu idioti teski, koga oni zaje****** !!!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije