Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Human Rights Watch upozorava

U Kini velik broj tajnih zatvora

kina
Reuters
12.11.2009.
u 07:51

Prema navodima Human Rights Watcha uhićenici su većinom obični građani koji su putovali u Peking kako bi prijavili nezakonitosti lokalnih čelnika.

U Kini je velik broj tajnih ilegalnih zatvora u kojima se građane bez ikakva objašnjenja drži mjesecima, piše u izvješću Human Rights Watcha, a prenosi BBC.

U izvješću se navodi kako su ti "crni zatvori" uglavnom u hotelima koji su u vlasništvu države, u domovima za starije i nemoćne te u psihijatrijskim ustanovama.

Prema navodima HRW-a uhićenici su većinom obični građani koji su putovali u Peking kako bi prijavili nezakonitosti lokalnih čelnika. Službena Kina kaže kako takvih zatvora nema, i kako su oni država u kojoj vladaju zakoni, no drugi izvori ipak potvrđuju da "crni zatvori" postoje.

Jedan od 38-ero koji su ove godine "oteti" s ulice završio je u takvom zatvoru. Rekao je HRW-u kako su ga bez ikakva objašnjenja pokupili na ulici i odveli u ilegalni zatvor. Tamo su ga skinuli do gola i pretukli, držali ga nekoliko dana i pustili, bez da su mu rekli zašto.

U Kini su inače sve glasnije kritike i na račun normalnih, legalnih zatvora, odnosno na loše uvjete u njima.

Komentara 4

CA
calif
15:47 12.11.2009.

eto nam fini dokaz da i kod nas vlada partija. tko se pobuni protiv lokalnih ili globalnih močnika odmah je demoniziran i procesuiran. pa ti zviždi rista

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:11 12.11.2009.

Rast standarda u Kini će ubuduće značiti i tlak stanovništva na ljudska prava, što je pozitivno. Kina je za razliku od Rusije išla putem najprije otovriti ekonomiju, po onda polako otvarati političku scenu. Rusi su devedesetih istovremeno otvorili ekonomiju i politiku, ali nakon prvih neuspijeha se vratili pod \"sigurna\" krila diktature i državom vodjene ekonomije.

OB
-obrisani-
11:40 12.11.2009.

12.11.2009. u 10:11h pravi alfaman je napisao/la: Rast standarda u Kini će ubuduće značiti i tlak stanovništva na ljudska prava, što je pozitivno. Kina je za razliku od Rusije išla putem najprije otovriti ekonomiju, po onda polako otvarati političku scenu. Rusi su devedesetih istovremeno otvorili ekonomiju i politiku, ali nakon prvih neuspijeha se vratili pod \"sigurna\" krila diktature i državom vodjene ekonomije. Stvarno ste vi Hrvatići čudo jedno kao analitičari. Rusi danas nisu pod diktaturom nego slobodan narod. A Hrvatska i Srbija su danas poluokupirane države (pogledaj koliki je spoljni dug tih zemalja, klipantrope)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije