Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTEGRACIJA

U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji, uskoro stižu još tri

Karlovac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
17.11.2019.
u 10:16

Sveukupno su na području Hrvatske, po projektu preseljenja, obnovljena i opremljena 64 stana u državnom vlasništvu za 250 osoba iz Sirije, za što je utrošeno 9,6 milijuna, od čega su 7,2 milijuna iz fonda EU.

Dvije sirijske obitelji stigle su u Karlovac. Za njih, kao i za ostalih osam obitelji koje će u grad stići u idućih 14 dana, Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje uredio je deset stanova, pa će obitelji, koje su iz svoje domovine pobjegle pred ratom bez ičega, moći početi normalan život. Stanovi su uređeni i namješteni za potrebe obitelji, što je državu stajalo oko milijun kuna, od čega su 75% iznosa bespovratna sredstva iz europskog Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Obitelji su u izbjegličkom statusu, a u Hrvatskoj su do sada bili u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Iduće dvije godine bit će im pružena podrška u integraciji kako bi mogli početi samostalne živote u gradovima gdje će biti smješteni. Zbog toga će djeca, a u deset sirijskih obitelji u Karlovcu bit će 48 odraslih osoba i 24 maloljetnika, biti upisana u karlovačke osnovne škole, a djeca koja su u dobi srednjoškolaca, ali u migracijama nisu nastavila školovanje, moći će se školovati u karlovačkim srednjim školama ili proći prekvalifikacije. Već je pripremljena dokumentacija i obitelji su upisane kod karlovačkih liječnika koji će, u prvo vrijeme, imati prevoditelje. Odraslima će se pomoći u traženju posla.

– Riječ je o obiteljima koje su u svojoj domovini školovane, radili su, odgajali djecu, ali su zbog rata morale pobjeći. Više su godina bili u izbjegličkim kampovima u Turskoj, gdje su živjeli vrlo loše, a želja im je doći u zemlju gdje će moći nastaviti normalan život – kazali su nam iz humanitarne organizacije Isusovačke službe za izbjeglice koji su partner Vlade RH i MUP-a u projektu preseljenja. Pozivaju stanovnike gradova u koje obitelji dolaze da ih prihvate bez predrasuda kao svoje nove susjede, jer oni to žele biti.

Dodaju kako je deset sirijskih obitelji već smješteno u Sisku gdje prolaze proces integracije s lokalnim stanovništvom. Izbjeglice će i u Karlovcu nastaviti učiti hrvatski jezik. U idućim bi mjesecima tri obitelji s područja Sirijske Arapske Republike trebale biti preseljene i u Dugu Resu. Podsjetimo, prije godinu dana desetak je izbjegličkih obitelji, tražitelja azila iz Kutine, naseljeno i u Slavonski Brod.

– Obitelji kojima pomažemo u integraciji obitelji su koje su, poput nas, živjele normalne živote dok im snove i planove nije prekinuo rat. Iz svojih su zemalja pobjegli kako bi izbjegli stalna ratna događanja, sukobe i višegodišnju nesigurnosti, pobjegli su sa svim dokumentima, dakle ne skrivaju tko su, a sve kako bi sebi i djeci osigurali bolje sutra – dodaju iz humanitarne organizacije.

Sveukupno su na području Hrvatske, po projektu preseljenja, obnovljena i opremljena 64 stana u državnom vlasništvu za 250 osoba iz Sirije, za što je utrošeno 9,6 milijuna, od čega su 7,2 milijuna iz fonda EU.

 

Ključne riječi

Komentara 37

VE
velikizec
11:13 17.11.2019.

Gdje su stanovi za Hrvate koji zive na ulicama i kopaju po smecu? Koliko ce novca mjesecno dobivati te obitelji?

RI
ribar110
11:17 17.11.2019.

Noćna mora pod krinkom humanosti.Kolektivno ludilo vrhuške.Znam najmanje za dvije obitelji kojima bi ovako nešto bilo potrebno ali oni su Hrvati.

EH
enigmus-hr
11:15 17.11.2019.

Zasto drzava placa i brine se za osobe za osobe koji nisu njeni drzavljani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije