Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u SDP-u

U idućih nekoliko dana Bernardića će zamoliti da odstupi

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.07.2018.
u 09:37

Plan da Komadina preuzme stranku godinu dana kao v.d šefa SDP-a ako Bernardić pristane na ostavku mora blagosloviti i Glavni odbor

Drama u SDP-u nastavlja se dalje, a ishod je poprilično neizvjestan. U javnost je procurilo pismo koje je petorka iz vodstva uputila predsjedniku stranke Davoru Bernardiću u kojem ga se traži da odstupi s funkcije.

– Kada si od Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a u rujnu 2017. zatražio i dobio potporu za nastavak svojega rada, ponovno si obećao pozitivne promjene i kvalitativni pomak u radu stranke, no ništa se od toga nije dogodilo. Poštovani Davore, sigurni smo da i sam vidiš da ovako dalje više ne ide. Zbog toga, a smatrajući da bi svaki drugi potez bio alibi za nečinjenje i daljnje potonuće SDP-a, što nitko od nas ne može niti želi mirno gledati, mi, potpisnici ovoga pisma, moramo te zamoliti da zbog sebe i budućnosti SDP-a podneseš ostavku na dužnost predsjednika stranke – dio je iz pisma koje je potpisalo čak 90 uglednih SDP-ovaca. Među njima i trećina vodstva stranke, dvije trećine saborskih zastupnika stranke, gradonačelnici dva najveće grada u kojima je SDP na vlasti, ali i mnogi drugi gradonačelnici i načelnici...

I iako se u pismu spominje i traži samo Bernardićev odlazak, sve su glasnija traženja da se s novim izborima za predsjednika stranke provedu i izbori za Predsjedništvo i Glavni odbor stranke.

Ključ u Glavnom odboru

S druge strane, ekipa koja je Bernardića i dovela na vlast na takvu ideju teško da će pristati. Njihov plan bitno je drukčiji. Kako je Večernji već pisao, njihov je plan, kako trenutačno stvari stoje, nagovoriti Bernardića da sam odstupi s mjesta šefa stranke, što će se navodno i događati idućih dana. Dat će mu se prilika da ode časno, da se povuče za dobrobit stranke, a ne da se na Glavnom odboru ide s izglasavanjem nepovjerenja šefu. Kako će Bernardić reagirati, teško je predvidjeti. I vjerojatno će odluka ovisiti i o njegovoj procjeni koliko u Glavnom odboru ima ruku na svojoj strani.

No ni tu nije kraj potencijalnim problemima za ekipu koja je Bernardiću do sada čuvala leđa. Plan da Zlatko Komadina preuzme stranku godinu dana kao v. d. šefa SDP-a, ako Bernardić doista pristane dati ostavku, morao bi “blagosloviti” i Glavni odbor stranke, i to dvotrećinskom većinom članova. Bez dogovora s “pučistima” nije isključeno da bi se tako nešto moglo zakomplicirati i da bi se stranka mogla naći u pat-poziciji.

Strah od raskola

– To je mana njihova plana. Na kraju će morati sjesti s nama i razgovarati. Vidjet ćemo postoji li takva volja – kaže naš izvor iz SDP-a, potpisnik pisma za Bernardićev odlazak. Dodaje kako bi se i na jednom od tih razgovora upravo pitanje izbora na svim razinama u stranci moglo pojaviti kao tema jer to je nešto što ljudi na terenu, kaže, traže. Upravo to jučer je zatražio i novoizabrani predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, koji svoj potpis na pismo “pučista” nije stavio.

– Želim da članice i članovi SDP-a daju legitimitet novim ljudima koji će voditi SDP u sljedećem periodu. Svi oni kojima je u interesu da stranka i građani RH dobiju od SDP-a najviše što mogu dobiti trebali bi se zalagati za ovo rješenje. Imamo situaciju koju građani ne zaslužuju. Oni zaslužuju bolji SDP te da svi oni koji vode stranku shvate svoju odgovornost – komentirao je Maras jučer u Saboru.

Unutarstranačke izbore, kako ne bi došlo do raskola, traži što prije i zastupnik Ranko Ostojić.

– Očito da imamo krizu vodstva SDP-a, neophodni su novi unutarstranački izbori, to se najbrže može riješiti tako da Davor Bernardić podnese ostavku i pokrenu se svi ostali procesi sukladno statutu. Ako netko odbija preuzeti odgovornost i dovodi do raskola stranke, mislim da to onda ide njemu na dušu. Da sam na njegovu mjestu i da je situacija ovakva, ja bih to odmah napravio. Bolje mučan kraj nego živjeti u mukama. Ovo je agonija koja predugo traje i koju SDP-ovi članovi ne zaslužuju. Ja sam također jedan od onih koji se ispričava što ne uspijeva riješiti probleme onih koji od nas to očekuju – tvrdi 
Ostojić.

Bernardić nije jedini krivac, ali je najveći jer je šefkl

U pismu u kojemu se od predsjednika šefa D. Bernardića traži da odstupi nabrojeni su i svi njegovi “grijesi”. Odnosno što mu se sve predbacuje otkako je na čelu stranke. Pa mu se tako navodi kao krimen činjenica da na unutarstranačkim izborima sudjeluje manje članova nego ikada dosad, da u čitavom nizu organizacija uopće nema članova koji bi imali pravo glasa i da članovi iz stranke odlaze ili se pasiviziraju, a organizacije se raspuštaju, da su podjele sve veće, a rejting stranke kontinuirano pada. Odgovornost za stanje nije samo njegova, ali je, kažu, najveća.

Pismo je potpisalo 90 SDP-ovaca

Saborski zastupnici:

1. Damir Tomić

2. Ranko Ostojić

3. Milanka Opačić

4. Željko Jovanović

5. Marta Luc Polanc

6. Siniša Varga

7. Bojan Glavašević

8. Igor Dragovan

9. Joško Klisović

10. Ana Komparić Devčić

11. Sabina Glasovac

12. Orsat Miljenić

13. Saša Đujić

14. Mario Habek

15. Damir Mateljan

16. Nenad Stazić

17. Vedran Babić

18. Darko Parić

19. Siniša Hajdaš Dončić

20. Peđa Grbin

21. Marko Vešligaj

22. Mihale Zmajlović

23. Alen Prelec

Gradonačelnici

24. Vojko Obersnel

25. Kristina Ikić Baniček

26. Tonka Ivčević

27. Ivan Hanžek

28. Zvonimir Novosel

29. Dubravko Bilić

30. Zlatko Brlek

Zamjenici gradonačelnika

31. Marko Filipović

32. Boris Piližota

33. Zvonko Sever

34. Valentina Đurek

35. Gordana Križanec Ružić

36. Renata Potočnik

37. Hrvoje Kovač

Načelnici

38. Pejo Kovačević

39. Ilija Markotić

40. Davor Petrik

41. Josip Krnić

42. Darko Danija

43. Žarko Miholić

44. Marko Kos

45. Mladen Hercigonja

46. Tihomir Marinković

47. Željko Posavec

48. Pero Damjanović

49. Ivan Klarin

50. Josip Stjepanović

51. Nikša Peronja

52. Tomislav Bračun

53. Darko Ban

54. Matko Burić

55. Željko Matanović

56. Katarina Bikić

Zamjenici načelnika

57. Janko Buzjak

58. Ljubica Mikulčić

59. Mario Klapša

60. Žarko Rodeš

61. Mario Milak

62. Dragiša Barčot

Župan

63. Željko Kolar

Zamjenici župana

64. Jasna Petek

65. Bojana Hribljan

66. Nadica Žužak

67. Saša Lukić

Predsjednici općinskih vijeća

68. Robert Romić

69. Igor Cigula

Zastupnica u EU parlamentu

70. Biljana Borzan

Potpredsjednica GV-a Korčule

71. Marija Šegedin

Ostali s dužnostima u SDP-u

72. Joško Šupe

73. Tonči Restović

74. Nikola Maras

75. Josip Dasović

76. Davor Vić

77. Ranko Lamza

78. Mirta Vlahović

79. Drago Ačimović

80. Svetozar Sarkanjac

81. Željko Bugarić

82. Mladen Marelić

83. Nika Silić Marojević

84. Jurica Jug

85. Kristijan Čarapić

86. Vuk Prica

87. Lovro Krstulović

88. Tonko Gugić

89. Ivo Žuvela

90. Nikola Oreb

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

Davor Bernardić
1/10

Komentara 35

MO
modovisisajteMaraschino
09:43 05.07.2018.

kad ne ide izborima (demokratski), ide udarom po dobroj staroj praksi u Partiji.... ovo "demokratska"u nazivu je samo pridjev za reklamu... ako ste mislili da je SDP sa Milanovićem i Bernardićem dotaknuo moralno, etičko i civilizacijsko dno, pričekajte da Komadina preuzme stranku....

FA
fake
09:49 05.07.2018.

Jedan kupus će otići, drugi će doći i sve ostaje isto.Partija je ionako nakupina ništ' koristi.

Avatar yumamic
yumamic
09:42 05.07.2018.

Najbolje bi bilo da SDP ode na margine, ispod 5% i nakon nekog vremena da nestane i rasformira se. Odmah bi nestali i ovi udbotrolovi koji od njih i žive, premda vidim da se već međusobno optužuju za udbaizam takoo da se čini kako tome nema kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije