Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u SDP-u

Grbin: Bernardić me zamolio da napustim sjednicu, a ja nisam Pernar

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
03.07.2018.
u 23:45

Isti izvor kazao je i kako se na neke velike sankcije u obliku izbacivanja ipak neće ići jer je to preriskantno i u najmanju bi ruku dovelo do još dublje podjele u stranci

Puna tri sata trajala je sjednica vodstva SDP-a nakon koje je i dalje neizvjesno u kojem će smjeru ta stranka krenuti i na koji će se način kriza u stranci riješiti- hoće li otići Davor Bernardić ili će morati otići oni koji su protiv šefa organizirali pobunu.

Dio pobunjenika, petorku iz predsjedništva sam je Bernardić, nakon što je sjednica završila, zamolio da napusti prostorije predsjedništva te je nastavio razgovarati s preostalih 12-ero članova vodstva koji pismo potpisali nisu.

- Ako mi predsjednik stranke kaže da odem sa sjednice kako bi se sastanak nastavio, meni to nije teško učiniti. Ja nisam Ivan Pernar, ne želim da netko možda zaradi ozljedu na radu zbog mene - objasnio je Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a nakon sjednice razloge zbog kojih su on, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović, Bojan Glavašević i Vedran Babić izišli ranije od ostalih. Na sjednici su doneseni zaključci za koji je glasalo 12 članova vodstva, a to je da se o stranci razgovara u stranci i da su neki članovi vodstva prekršili statutu svojim javnim istupima.

- U životu kao u medicini i medijima treba postaviti dijagnozu, a ona je da su pojedini članovi predsjedništva radili protivno statutu i uobičajenoj praksi. No, nije bilo govora o izbacivanju iz stranke ili nekakvim sankcijama - kazao je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Međutim, Ostojić zna da u dijagnozu mora uvrstiti i činjenicu da je Bernardiću sporna petorka uručila i pismo u kojem ga se traži da odstupi s mjesta predsjednika, a koje je potpisalo navodno čak 90 uglednih članova stranke. Osim sedmero članova vodstva potpis su na pismo stavila i 23 saborska zastupnika, 30-ak načelnika, gradonačelnika, zamjenika načelnika i gradonačelnika, jedan župan, jedna europarlamentarka… Tako nešto u medicini ne bi mogao ignorirati dobar liječnik, u politici dobar političar..

1/5

Međutim, Bernardić ga nije ni pročitao, a kamoli da se o pismu razgovaralo. No pomesti pod tepih činjenicu da svi ti ljudi koji su stavili potpis na tekst u kojem se traži da šef ode bit će nemoguće. A ne treba zaboraviti niti na drugo pismo koje je potpisalo osmero gradonačelnika kao reakciju na prvo, a u kojem, iako se ne slažu s načinom na koji su Bernardića krenuli rušiti Hajdaš Dončić i Grbin također stoji da bi novi izbori bili najbolje rješenje za stranku. Sve to jako dobro znaju i članovi vodstva koji su Bernardića i doveli na vlast.

- Znamo i mi da Bernardić ne valja. Ali otići će kada mi to budemo htjeli - a ne kada nam pučisti to kažu. To je ono što oni nisu mogli shvatiti i zbog čega njihova inicijativa ne može dobro proći - poručivali su zadnjih dana putem medija neki članovi vodstva iz Bernardićevog kruga. 


A neslužbene informacije Večernjeg lista upravo iz tih krugova kažu će Davor Bernardić na kraju bi, kako stvari trenutno stoje, ipak biti prisiljen na povlačenje i to navodno već kroz desetak dana. Potom bi stranku, kažu naši izvori, trebao preuzeti Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a koji je na izbornoj konvenciji dobio najveći broj glasova delegata. I to navodno minimalno do europskih izbora iako bi neki voljeli da ih Komadina vodi i na parlamentarne izbore. Naši izvori također kažu da je Komadina pristao na rješenje da postane v. d. do godinu dana i da bi se takav rasplet situacije mogao očekivati do kraja idućeg tjedna.

Predsjedničina izjava u Vukovaru dobro je došla ekipi u Srbiji da zbije redove 

1/14

Ono što je i dalje nepoznanica jest kako će se stranka doista u konačnici postaviti prema kolovođama pobune. Je li opasnost da ih se izbaci prošla ili ih to tek čeka. Nema sumnje da bi neki već bili izbačeni da je Bernardić za to mogao u vodstvu dobiti podršku. A i nitko nije želio riskirati s mogućom reakcijom terena na takve poteze. Tako da će se tek u budućnosti vidjeti kakve se kazne spremaju za „pobunjenike“.

HDZ se oporavio, Živi zid zaustavio je rast, a SDP je stabilan

1/6

Komentara 105

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
19:47 03.07.2018.

Zabole me "ledja" za tu petokolonasku bandu

JO
jozoblekic
19:36 03.07.2018.

Ajmo drugovi šmajsere i u šumu

Avatar Peterančan
Peterančan
19:29 03.07.2018.

Ode centralni komitet u ropotarnicu (najdvratnije) povijesti konačno. Da se njih isprašilo 95e sa njihovim idolima s onu stranu Drine, Hrvatska bi bila malo fest naprednija nego sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije