Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

U Gatima obilježena 77. godišnjica pokolja 96 Hrvata

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
01.10.2019.
u 18:58

Jedan od preživjelih svjedoka zločina je Andrija Pivčević (85), koji je imao devet ubodnih rana, rekao je kako je nakon tog pokolja u Gatima 175 djece ostalo bez jednog roditelja, a njih 25 bez oba roditelja.

 Komemoracijom i misom zadušnicom u utorak  je obilježena 77. godišnjica pokolja koji su združene snage talijanske vojske i četnika popa Momčila Đujića počinile nad hrvatskim pučanstvom Gata, u zaleđu Omiša, gdje je 1. listopada 1942. ubijeno 96 osoba, među kojima osmero djece, a selo je spaljeno.

 Vijenci su položeni i zapaljene svijeće na spomen-obilježju na kojem su napisana imena svih žrtva toga monstruoznog zločina.
 Jedan od preživjelih svjedoka zločina je Andrija Pivčević (85), koji je imao devet ubodnih rana, rekao je kako je nakon tog pokolja u Gatima 175 djece ostalo bez jednog roditelja, a njih 25 bez oba roditelja.  

 "Moja je poruka da se ljudi ne mrze. Ovaj su zločin napravili pojedinci koji su klali i palili i ne može se sad jedna nacija okrivljavati za to", rekao je Pivčević.
 Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić je istaknuo kako je teško riječima opisati taj zločin i "da je čovjek čovjeku mogao to učiniti".

 Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović je rekao da djeca i mladi moraju učiti povijest.
 "Bez ikakve mržnje i osvete, povijest se mora zapamtiti i iz nje se moraju izvući pouke", rekao je Tomasović.
 Današnja komemoracija u Gatima održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a na njoj je bila njezina izaslanica Mirjana Hrga

Komentara 1

Avatar barba_barba
barba_barba
21:32 01.10.2019.

poslije pada Italije 2.000 bradatih sa popinom Djujicem u exil a ostalih 30.000 se obrijalo i u partizane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije