Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24. OBLJETNICA

U Hrvatskom saboru odana počast svim žrtvama genocida u Srebrenici

Komemoracija u Saboru povodom 24. obljetnice Srebrenice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
05.07.2019.
u 12:56

Možda bilo dobro da se o ovom zločinu više govori tijekom cijele godine, i to ne samo o inspiratorima, egzekutorima i zločincima, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Na komemoraciji u povodu 24. godišnjice genocida u Srebrenici, danas u Hrvatskom saboru odana počast žrtvama tog zločina. Tom su prigodom pročitana 33 imena Srebreničana čiji će ostatci biti sahranjeni ove godine u Potočarima.

Predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata u Hrvatskoj Hamdija Malić naglasio je kako ni jedna komemoracija ni podsjećanje na zločine koji su počinjeni u Srebrenici ne može nikako nadoknaditi tragediju koja se tamo dogodila voljom jedne nesređene politike, jedne agresorske i zločinačke politike koju je predvodio Slobodan Milošević.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Da je on tada samo telefonski nazvao Mladića, možda ovaj to ne bi tada napravio. Pobiti preko 8.000 ljudi u jednom danu ili u kratkom periodu zaista je zločin koji nije zapamćen, možda čak ni u Drugom svjetskom ratu. Političari svijeta, koji su tada bili na vlasti i imali moć nisu prstom makli da to spriječe iako su imali primjer Vukovara i znali su da slijedi nešto monstruozno, nešto što civilizacija ni ljudski razum ne mogu opravdati. Vjerski vođe nedovoljno su činili da se to spriječi, a pogotovo je tragično da je srpska pravoslavna crkva bila motor snaga koje su nesrpsko stanovništvo uništavale, raseljavale, klale, palile i silovale. Zato je nama Bošnjacima čast što je Sabor 2015. donio jednu izjavu o Srebrenici - rekao je Hamdija Malić te pozvao političare da ne govore superiornošću, već poniznošću.

- Ne govorite diskriminacijom, već tolerancijom i uvažavanjem, da smo ljudska ravnopravna bića koja do istih rezultata hodaju samo drugim stazama. Danas smo Europljani, iza nas su bremenita i ratna vremena i ne dozvolimo da takvo što ponovno zakovitla vjetrove na ovim prostorima nego živimo u miru, dajmo sve da mir traje i vlada i dajmo sve da ljudska bića budu motiv za bolje sutra te da ljudska razlika bude za isti cilj, a ne za zlo – naglasio je Malić poručivši kako su Vukovar i Srebrenica dovoljna opomena i poruka za svakoga uvijek i svugdje. 

Možda bilo dobro da se o ovom zločinu više govori tijekom cijele godine, i to ne samo o inspiratorima, egzekutorima i zločincima, primijetio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Mač pravde je neke stigao ili će ih stići. Ako ne, stići će ih gore, neće oni proći lišo. Moramo govoriti i o onima koji su nečinjenjem napravili zločin, a mogli su spriječiti zločin. Nije tu imuna ni međunarodna zajednica. Ne umanjujući zločin i ne skrećući zločin na drugu stranu, jer znamo tko je inspirator i egzekutor, ali i nečinjenje je zločin – drži Bandić te predlaže da se iduće godine petorici ljudi, koji najviše čine da se ne zaboravi ova tragedija, dodijeli zahvala ili priznanje.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner dodaje da je srebrenička tragedija jedno od najstrašnijih poglavlja europske povijesti 20. stoljeća, najgori pokolj i genocid u Europi nakon Drugoj svjetskog rata.

- Žrtve agresije u Hrvatskoj i BiH, kao i svaki zločin i rat, moraju ostati u našoj kolektivnom sjećanju kao trajni podsjetnik na surovost, nečovječnost i nemilosrdnost pojedinaca, koji su rođeni pod istim nebom kao i njihove žrtve, ali su svojim nedjelima pokazali svojim nedjelima srozavanje ljudskosti, a to je oduzimanje prava na život.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

O svim genocidima kroz povijest mora govoriti i na njih neprestano podsjećati, jer je istina važna zbog žrtava, za preživjele i njihove obitelji. U svakom negiranju, prikrivanju istine ili relativiziranju zločina leži klica budućih mržnji i nasilja, novih i još krvavijih ratova zločina. Bijeg od istine ma kako ona porazna i zastrašujuća bila ne predstavlja samo kukavičluk već otvara mogućnost ponavljanja zla i itekako poziva na uzbunu – naglasio je Reiner zaključivši kako se jedino istinom, priznanjem zločina i prihvaćanjem odgovornosti otvara put prema katarzi, bez koje istinska pomirba, suradnja i dijalog nisu mogući.

Zastupnica bošnjačke i albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj poručila kako je važno govoriti istinu o onome što se dogodilo u Srebrenici jer je to jako važno za čovječanstvo, u nadi da nećemo više imati takav genocid.

Deložacija Roma iz Plinarskog naselja

Komentara 10

ME
medvedgrad
13:57 05.07.2019.

Jos jedan udarac na Pupovca i antifasiste.

AV
avim
14:23 05.07.2019.

Ove sa galerije u maramama se slikaju a do prije 2-3 g nisu niti znale što je marama,danas svaka muslimanka koju ova Država i ovaj Narod hrani i njenu djecu želi pokazati u tuđem i na tuđem kako voli muslimansku vjeru.

Avatar Croatino
Croatino
13:14 05.07.2019.

Kad slijedi počast u srpskom parlamentu, jel se Pupovac izjasnio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije