Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema uzmaka

U Danskoj već mjesec dana nema škole zbog duljine radnog vremena

škola
Marko Prpić/PIXSELL
25.04.2013.
u 18:17

Gotovo 900.000 danske djece već mjesec dana ne pohađa nastavu zbog velikog štrajka tamošnjih prosvjetara

Već četiri tjedna danska djeca ne idu u školu. Veliki štrajk prosvjetnih radnika traje od kraja ožujka, a gotovo 875.000 školske djece uzrasta od 6 do 16 godina ne pohađa nastavu.

Pat-pozicija između sindikata i lokalnih dužnosnika oko radnih uvjeta utjecala je na 69.000 nastavnika nakon prekida pregovora 1. travnja, izvijestio je EUobserver.com. Nastavnici za vrijeme štrajka nisu plaćeni, ali je Sindikat danskih učitelja (DLF) osnovao fond za štrajkaše iz kojeg nastavnici mogu posuditi novac po niskoj kamatnoj stopi.

Koplja se lome oko duljine radnog vremena. Kommmunernes Landsforening (KL), asocijacija koja predstavlja općine koje zapošljavaju učitelje, želi ravnateljima škola dati pravo da odlučuju o tome koliko vremena učitelj može trošiti na nastavu, a koliko na druge aktivnosti povezane s obrazovanjem.

Nastavnici su zabrinuti da bi takav plan upravljanja potkopao kvalitetu nastave.

– Ni u jednoj drugoj zemlji u Europi ne postoje ograničenja povezana s učiteljskim satima – kaže Dorte Lange, dopredsjednik Sindikata danskih učitelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije