Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIONIR SVEMIRA

U čast Jurija Gagarina i 60. obljetnice njegova prvoga leta lansiran je novi Sojuz

Prema Međunarodnoj svemirskoj postaji jučer je poletio Sojuz MS-18 s tri nova člana posade – dvojicom Rusa, Olegom Novickim i Pjotrom Dubrovom, te Amerikancem Markom Vandeom Heijem
Foto: Roscosmos/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.04.2021.
u 21:48

Prema Zemljinoj je orbiti Jurij Gagarin krenuo 12. travnja 1961. godine

Prema Međunarodnoj svemirskoj postaji danas je poletio Sojuz MS-18 s tri nova člana misija 64 i 65. Letjelica je prema orbiti krenula s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu. Uvijek je polijetanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji neka vijest, pogotovo kada se, kao u ovom slučaju, radi o mješovitoj rusko-američkoj posadi. No ovaj put posebna je simbolika ovog leta jer se on dogodio samo tri dana prije točnog datuma prvog čovjekova leta u svemir. Prije 60 godina prema Zemljinoj je orbiti krenuo Jurij Gagarin. Tako je Sojuz MS-18 i ponio Gagarinovo ime, što je neuobičajeno za strogi ruski sustav, odnosno Roskozmos, glavnu tvrtku za svemirska istraživanja. Ovaj je put organizirana i prigodna proslava, što inače nije slučaj.

U odnosu na legendarni let prvog svjetskog astronauta u povijesti postoji jedna razlika, a to je da je Gagarin poletio s uzletišta 1/5, a Sojuz MS-18 s 31/6. I za to postoji konkretan razlog – Gagarinovo uzletište više se ne koristi jer nije unapređivano kako bi s njega mogla uzletjeti nova raketa Sojuz-2.

Zadnji je let s ovog uzletišta bio onaj Sojuza MS-15 25. rujna 2019. kada je tu misiju prema orbiti pogurnula raketa Sojuz-FG. No uzletište 1/5 trebalo bi se reaktivirati jer Dmitrij Rogozin, šef Roskozmosa, rekao je da su u tijeku pregovori s Kazahstanom o nadogradnji. To je, doduše, bilo u lipnju prošle godine, ali treba vjerovati da se legendarno mjesto neće prepustiti zubu vremena.

MS-18 je čak 146. let Sojuza s ljudskom posadom. Nakon te prve generacije ove sada već legendarne serije sovjetskih, a danas ruskih letjelica Sojuz je više puta nadograđivan i unapređivan te je došao do serije MS kojoj pripada i letjelica koja je danas otišla prema orbiti.

Na Međunarodnu svemirsku postaju otišli su kozmonaut Oleg Novicki, zapovjednik Sojuza, koji je i pravi veteran s čak ukupno 340 dana u svemiru. S njim je Pjotr Dubrov kojemu je ovo prvi let u orbitu. Posada je trebala biti u cijelosti ruska, no NASA je iskoristila svoje pravo na jedno mjesto kako bi osigurala prisutnost svojeg astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji u slučaju duljeg odsustva američkih letova. Tako na ISS ide umirovljeni pukovnik Mark Vande Hei koji ima 168 dana u svemiru.

Komentara 4

ZV
Zvrky
22:52 09.04.2021.

Zar nije Lajka bila prije u svemiru nego Gagarin?

MP
miroslav.petkovic.7564
22:21 09.04.2021.

Nek je vjecna slava Juriju Gagarinu prvom coviku svemira i Valeentini Teresjakovoj prvoj zeni svemira...E legendarni Gagarine usao si tiho u legendu.To su najveca dostignuca SSSR kao i prvi satelit Sputnjik 1957 godine...pobjeda za sva vremena koja su usla uu povjest...Ameri dosta kasne i danas iza Rusa rusi svako malo salju rakete kao i Angaru prijne mjesec ipol..Amerin cesto padaju kao i Muskos raketa tri pale u posljednja dva miseca..Sta kazu domaci amerikanci na ovo. Cepiga i Matija su fizicari..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije