Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILOŠEVIĆEVA PROPAGANDA

Ruski mediji: 'Ukrajinska desnica kao hrvatski fašisti u borbi protiv Srba'

Pripadnik separatističke proruske jedinice u blizini njihove uzvrde Donjecka na istoku Ukrajine
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
08.04.2021.
u 11:43

EU i SAD strahuju od izbijanja rata u Ukrajini, a ruski mediji pritom su opet pribjegli Miloševićevoj propagandi

Rast tenzija u Ukrajini posljednjih tjedana između vladinih i proruskih snaga zaokupio je pažnju Europe i Sjedinjenih Država. Rusija je razmjestila svoje vojne jedinice uz granicu dviju zemalja, a sve su češći izvještaji o žrtvama na istoku Ukrajine gdje su proruske snage okupirale dvije samoproglašene autonomne republike. Ruski političari pritom upozoravaju Kijev da se ne upušta u vojnu ofenzivu na dvije odmetnute pokrajine jer bi rat između Rusije i Ukrajine završio loše za manju i siromašniju zemlju. SAD i EU stali su uz Kijev, ali mnogi naglašavaju da se radi samo o retoričkoj podršci, a neki su ruski mediji ponovno usporedili tretman Rusa u Ukrajini s onim Srba od “hrvatskih fašista”.

Putin na vlasti do 2036.

Nakon što su zapadni mediji u posljednjih tjedan dana upozorili da Rusija gomila jedinice i tenkove na istočnoj granici, Rusija je rekla da ne ugrožava nikoga. Prošlog je tjedna ruski šef diplomacije Sergej Lavrov upozorio Kijev.

– Novi vojni konflikt na istoku Ukrajine mogao bi na kraju razoriti tu zemlju – rekao je diplomat.

Vojnik oružanih snaga Ukrajine
Foto: SERHIY TAKHMAZOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ukrajinski pak predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je prošlog tjedna da je samo u 2021. ubijeno 20 vojnika te zemlje, a tri puta više ih je ranjeno. Nasilje se nastavilo, jučer je ubijeno još dvoje vojnika, a Organizacija za sigurnost i suradnju Europe (OSCE) izvještava o desecima kršenja primirja na granici svakog dana. Rusija je u ponedjeljak izvijestila da će istražiti ubojstvo petogodišnjeg djeteta koje je prošlog tjedna navodno izveo ukrajinski dron u tzv. Republici Donjeck.

Primirje u Ukrajini kojim je zamrznut sukob provladinih i proruskih snaga potpisan je 2015. u Minsku, ali mirovni su pregovori većinom paralizirani. Situaciju komplicira pozicija Krima: ogromna većina vlada u svijetu priznaje ga kao dio ukrajinskog teritorija, ali ne postoji plan kako ga “oduzeti” Rusiji, koja ga kontrolira od aneksije 2014., i integrirati u Ukrajinu. Odmetnute pokrajine Donjeck i Lugansk imaju rusku podršku, ali Moskva ih službeno ne vidi kao dio svog teritorija u budućnosti.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij obišao je svoje vojnike na frontu
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U ponedjeljak je inače ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon koji mu je omogućio da se još dva puta kandidira za predsjednika i da potencijalno bude na vlasti do 2036. godine. Prošlog je tjedna američki predsjednik Joe Biden Zelenskom dao neupitnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. To je učinio i Bruxelles. I dok neki misle da je prošlogodišnji ratni uspjeh Azerbajdžana protiv armenskih snaga mogao nadahnuti Zelenskog da i sam poduzme ofenzivu protiv odmetnutih pokrajina, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Davor Boban i stručnjak za postsovjetski prostor naglašava nam da ne vjeruje da je Ukrajina to u stanju.

– Neke ratne akcije koje su poduzeli u ratu prije sedam godina bile su također prilično traljavo izvedene – objašnjava i dodaje kako vjeruje da je održavanje statusa quo najvjerojatniji ishod novih tenzija Ukrajine i Rusije. On više odgovara Rusiji nego Ukrajini, ali ga Kijev ne može lako promijeniti – smatra Boban.

‘SAD daje zeleno svjetlo?’

Neki su ruski mediji opet pribjegli usporedbama tretmana Rusa u Ukrajini s navodnim masovnim kršenjima prava Srba u Hrvatskoj koja su bila povod za velikosrpsku agresiju JNA na Hrvatsku 1991. godine.

– Pogledate li izjave ukrajinskih nacionalista, pogledate li njihove akcije, Zapad bi trebao biti protiv njih jer oni su pravi rasisti. Vjeruju da su pravi Slaveni, a da su Rusi mješavina Tatara i ugrofinskih plemena. Isto kao i hrvatski fašisti kada su se borili protiv Srba. Zanimljivo da se ultraliberalna ideologija povezuje s najgorim nacionalistima ako se bori protiv onoga što se smatra velikom, opasnom zemljom – rekao je u ponedjeljak u emisiji Crosstalk državnog RT-a (bivši Russia Today) Dmitrij Babič, jedan od najčešćih vanjskopolitičkih analitičara na tom programu.

Pripadnik separatističke proruske jedinice u blizini njihove utvrde Donjecka na istoku Ukrajine
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

S druge strane, kanadski profesor i stručnjak za Rusiju Paul Robinson napisao je za RT da ne vjeruje da Rusija planira napasti Ukrajinu, ali tvrdi da postoji opasnost da Kijev protumači američku podršku kao zeleno svjetlo za napad na dvije odmetnute republike što bi zatim moglo uvući Rusiju u rat. I papa Franjo nedavno je osudio vojne sukobe u svijetu tijekom pandemije, a koronavirus jamči da bi bilo kakav rat u Ukrajini bio još brutalniji nego u pretpandemijska vremena. 

Ključne riječi

Komentara 113

TA
Tackrla
11:54 08.04.2021.

Klasika, proglasi nekoga fasistom i onda ga mozes paliti, pljackati, rusiti... Imali smo priliku vidjeti slicnu spiku devedesetih. Znamo kako je zavrsilo

Avatar mrkyyy
mrkyyy
11:54 08.04.2021.

Kakvo priznanje za Srbe... Ono kada jednim Rusima prodaju know how u propagandi

Avatar kenshi
kenshi
12:22 08.04.2021.

Svi koji se sližu s Srbima zbog bilo kojeg razloga prije ili kasnije dobiju “nož u leđa” od istih pa tako će i ovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije