Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV NA OPREZ

U Beču alarm zbog visoke razine ozona. To može biti opasno, evo zašto

Željeznica Beč
EXPA/ Sebastian Pucher EXPA/ Sebastian Pucher/PIXSELL
05.08.2022.
u 15:50

Pri takvom prekoračenju, osjetljiva skupina građana, poput male djece, trudnica, starijih, plućnih i srčanih bolesnika, te osoba trenutno slabog zdravlja, mogla bi osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa  i dišnih puteva

U Beču je danas u podne, kod temperature zraka od 35 stupnjeva Celzija i prognoze da će poslijepodnevna temperatura narasti i do 37 stupnjeva, zabilježena povećana koncentracija prizemnog ozona u zraku, zbog čega su osjetljive skupine ljudi i kronični bolesnici upozoreni da bi mogli imati zdravstvenih problema.

Na mjernoj postaji Klosterneuburg Službe za praćenje vrijednosti ozona za Područje nadzora br. 1 na Sjeveru Austrije,  utvrđeno je prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Kako je izviješćeno, prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg po kubičnom metru, zabilježeno je tijekom više uzastopnih sati mjerenja.

Kako je najavljeno moguć je nastavak visoke koncentracije i u poslijepodnevnim satima. S obzirom na trenutne neuobičajeno visoke temperature zraka za ovo doba godine u ovoj alpskoj zemlji, i intenzitet sunčevog zračenja.

Bečani su pozvani na oprez. Pri takvom prekoračenju, osjetljiva skupina građana, poput male djece, trudnica, starijih, plućnih i srčanih bolesnika, te osoba trenutno slabog zdravlja, mogla bi osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa  i dišnih puteva. To su simptomi kod malih količina ozona, dok u velikim koncentracijama može biti smrtonosan. Ozon je inače sastavni dio gradskog smoga, stoga povećane koncentracije  uglavnom izazivaju alarmno stanje u velikim gradovima, pa tako danas i u dvomilijunskom Beču.

Bečki gradski ured za zaštitu okoliša uputio je Bečanima poziv, da ako je ikako moguće ostave svoje automobile kod kuće u garaži i koriste bečki javni prijevoz. Jer povećana koncentracija ozona, kako je napomenuto, ne djeluje samo štetno na ljude nego i na biljne usjeve i šume.U nadležnom Nadzornom centru 1 za Sjevernu Austriju su istaknuli kako će u slučaju daljnjeg povećanja koncentracije ozona u zraku biti poduzete daljnje individualne mjere zaštite, o kojima će Bečani biti pravovremeno obaviješteni.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Seugushi Kolkopushi
Seugushi Kolkopushi
23:40 05.08.2022.

Vanzemaljcima je negdje zabavno gledati kako glupi Zemljani u ime napretka uništavaju sami sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije