Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u osnovnoj školi u austriji

Oglas za posao čistačice izazvao buru u javnosti: 'Osobe iz BiH, Srbije i ostatka Zapadnog Balkana ne dolaze u obzir'

Čistačica
Slavko Midzor/PIXSELL
03.08.2022.
u 16:16

Traži se čistačica ili čistač za 15 sati tjedno, s mogućnošću stalnog zaposlenja na neodređeno vrijeme, nakon šest mjeseci. Super, na prvi pogled. Potom slijede zadaci koje treba obavljati dotična osoba: samostalno obavljanje poslova čišćenja i poštivanje higijenskih normi. Sve što je normalno i uobičajeno.

Oglašeno mjesto čistačice u jednoj od Osnovnih škola u austrijskoj saveznoj pokrajini Donjoj Austriji nedaleko glavnog grada St. Pöltena, izazvao je buru negodovanja na društvenim mrežama. Posebice kod onih iz država na području Zapadnog Balkana, koje još nisu postale punopravne članice Europske unije.

Razlog ljutnje je da se s obzirom na propisane i oglašene uvjete, ne mogu javiti za navedeni posao. Kakvi su to uvjeti da netko ne može postati ni čistačicom u Austriji, pitali su se mnogi korisnici društvenih mreža, a odgovor su dobili serviran kada su pročitali zanimljiv sadržaj oglašenog natječaja.

Traži se čistačica ili čistač za 15 sati tjedno, s mogućnošću stalnog zaposlenja na neodređeno vrijeme, nakon šest mjeseci. Super, na prvi pogled. Potom slijede zadaci koje treba obavljati dotična osoba: samostalno obavljanje poslova čišćenja i poštivanje higijenskih normi. Sve što je normalno i uobičajeno.

Zahtjevan dio je onaj vezan uz propisane uvjete za dobivanje posla: iskustvo na poslovima čišćenja, besprijekorna reputacija, odslužen vojni rok za muškarce, te austrijsko državljanstvo ili državljanstvo jedne od zemalja članica Europske unije, kao i odgovarajuće znanje njemačkog jezika.

Novčana naknada iznosi 1.790,20 eura bruto za 40 sati tjedno. Jedan od korisnika Twittera porijeklom s Balkana, nakon što je pročitao uvjete napisao je: “Kao građanin Bosne i Hercegovine u Donjoj Austriji ne smijete raditi čak ni kao čistačica”. Drugim riječima, u obzir za navedeni posao više ne dolaze državljani BiH, Srbije i ostalih zemalja nečlanica EU-a s područja Zapadnog Balkana i šire.

A upravo njih je podosta u Donjoj Austriji, posebice tamo gdje su industrijska područja. Nadležni za oglašavanje nepopunjenih radnih mjesta u pokrajini Donjoj Austriji ističu kako se oglasi za posao temelje isključivo na Zakonu o ugovornim djelatnicima, te su i još neka druga radna mjesta u ovoj austrijskoj pokrajini, poput pomoćnika u kuhinji itd. također oglašeni uz slične uvjete. Dakle, u obzir dolaze samo Austrijanci ili državljani EU zemalja.

Kako navode domaći mediji, pokrajina Donja Austrija nije osamljenima u tim traženjima, slično su već postupile i austrijske savezne pokrajine Koruška i Štajerska, gdje su u Klagenfurtu naučnici za razne zanate također morali ispuniti navedene kriterije vezano uz EU članstvo njihovih država, kao i u Grazu za oglašeno slobodno radno mjesto u Uredu za nadzor parkirališta. Dakle, Austrijanci i EU građani naprijed, ostali stoj!

Ključne riječi

Komentara 28

TT
tik tak
16:53 03.08.2022.

Ne vidim zašto čuđenje...Što je tu sporno...? Kad nekoga zapošljavam i plaćam mogu valjda odlučivati koga želim a koga ne...

Avatar Boycie1
Boycie1
16:41 03.08.2022.

Primaju samo drzavljene EU.I?

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:58 03.08.2022.

Šta bi podstanari određivali pravila u tuđoj kući neće ići Austrija nije Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije