Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROVERZE O KORNATIMA

Tužitelji žele ispitati Lučića

28.06.2009.
u 19:08

Usvoji li Vrhovni sud žalbu šibenskog tužiteljstva te žalbu što ju je uime obitelji stradalih vatrogasaca podnio odvjetnik Maro Mihočević, Frane Lučić pred sudom će ispričati svoju istinu o kornatskoj tragediji.

Iako je iskaz dao dva puta; policiji kada je tog 30. srpnja 2007. godine prevožen helikopterom s Kornata te kasnije istražnom sucu, na pitanja tužitelja i odvjetnika nikada nije odgovarao.

Županijski sud u Šibeniku, isti onaj sud koji je donio odluku da postupka protiv Dražena Slavice neće biti, odlučio je i da ispitivanju jedinog preživjelog najveće tragedije nakon rata neće prisustovati nitko osim suca. Bio je to svojevrsni presedan, opravdan Lučićevim tada teškim zdravstvenim stanjem.

I dok se čeka odluka Vrhovnog suda, u javnosti se i dalje nagađa je li dvanestero gasitelja moralo umrijeti pa se pokušava pronaći prihvatljiv odgovor koji bi razjasnio što je dovelo do tragedije. Obitelji pokojnih, šokirane i uznemirene odlukom suda, i dalje sumnjaju da će se istina ikada doznati:

- Imamo dokaze, fotografije koje jasno govore da su nam djeca dva puta živa gorjela - pričaju Igor Marinović i Joško Klarić, očevi stradalih Ivana i Dina, dok pokazuju snimke na kojima su tijela gasitelja.

Dosta nam je laži
- Na prvoj fotografiji vidim žive, po nogama opečene mlade ljude, kako razgovaraju i leže na kamenju u bijelim majicama, kako čekaju pomoć, a na drugoj... izgorene mrtve mladiće. Crvelin je na prvoj slici bio ozlijeđen, sjedio je u bijeloj majici, a patološkim nalazom kasnije je dokazano da ima 90 posto opeklina... To je dokaz da je dva puta gorio.

Na fotografiji dečki su bili živi, a Crvelin sjedi u bijeloj majici

Dosta nam je laži - pričaju roditelji. Tko im je dao fotografije, nisu htjeli reći naglasivši kako se radi o snimkama koje nisu bile na sudu, niti ih itko želi vidjeti, proučiti.

Međutim, u tužiteljstvu tvrde da su fotografije koje se sada objavljuju već poodavno sastavni dio sudskog spisa i da su sve vrijeme bile dostupne vještacima angažiranim na ovom slučaju. Kažu da ih je snimio GSS, što potvrđuje i Stipe Božić:

- Da, to su naše slike. Snimio ih je Srđan Vrsalović u trenutku kad sam ja dolje spašavao ljude. Bile su još dvije-tri fotografije na kojima se vidi izvlačenje stradalih. Sve smo te fotografije dali policiji, samo je ova jedna sad objavljena u novinama malo izokrenuta - priča Božić, ne ulazeći u to jesu li one kasnije, ili ne doista završile u spisu.

Odvjetnik Mihočević pak tvrdi da ih nikada nije vidio i da sasvim sigurno u spisu nisu bile. Njegove riječi potvrđuju još neki kojima su tisuće stranica ispisanih o kornatskoj tragediji bile dostupne.

Jesu li ove fotografije na raspolaganju imali i vještaci, kako to sugeriraju u tužiteljstvu, pitali smo Vojina Maštruka, jednog od šestorice vještaka koje je na ovom slučaju angažirao sud. Pozvavši se na činjenicu da u ovom predmetu nema pravomoćne sudske odluke, kazao je kako ništa ne može komentirati.

Zalili ih benzinom
- Slike su jasan dokaz da prirodne katastrofe nije bilo. Što se stvarno dogodilo, posao je istrage - kazuju Marinović i Klarić.

Kažu da ne odustaju od teorije da su njihovu djeca u vremenu dok su čekali pomoć benzinom zalio helikopter koji je došao na mjesto događaja.


DORH: Fotografije su bile na raspolaganju vještacima

Državno odvjetništvo oglasilo se u povodu objavljivanja dosad neobjavljenig fotografija Kornatske tragedije. Poručuju da su spomenute fotografije nalaze u sudskom spisu kaznenog predmeta protiv Dražena Slavice. Iz rezultata provedene istrage proizlazi da su snimljene od strane pripadnika Gorske službe spašavanja prilikom dolaska na intervenciju, a upravo su se oni nalazili u vojnom helikopteru. Spis, a slijedom toga i te fotografije, bile su na raspolaganju timu vještaka tijekom provođenja multidisciplinarnog vještačenja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije