Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općinski sud

Tužio banku i tražio da se kredit proglasi ništetnim, sad mora platiti i troškove

sudnica
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
11.12.2019.
u 15:38

Tužitelj je u studenom ove godine povukao tužbu, no banka je inzistirala da se donese presuda i da joj se nadoknade sudski troškovi u iznosu od 6000 kuna

Općinski sud u Varaždinu u cijelosti je odbacio tužbu i tužbeni zahtjev tužitelja iz Varaždinske županije koji je podigao 30.000 eura kredita i potom pokušao dokazati da je ugovor sklopljen 28. rujna 2007. godine s bankom Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg Egen iz Austrije ništetan. Tužitelj je rekao da je primio 30.000 eura, no da banka nije imala odobrenje od nadležnih hrvatskih tijela za pružanje usluge potrošačkog kreditiranja, pa je predložio da sud obveže svaku ugovornu stranu da vrati drugoj ono što je primila.

Banka se branila da je HNB zauzeo jasan stav da je zaduživanje hrvatskih građana u inozemstvu bilo dopušteno, i da pravna valjanost ugovora s inozemnim financijskim institucijama nije bila uvjetovana odobrenjima ili podnošenjem prijava institucijama Republike Hrvatske.

Osim toga, navela je da u postupku treba primijeniti isključivo austrijsko materijalno pravo, a tužitelj se pogrešno poziva na odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju koji se ne primjenjuje na ugovore o kreditu sklopljene prije stupanja na snagu. Tužitelj je u studenom ove godine povukao tužbu, no banka je inzistirala da se donese presuda i da joj se nadoknade sudski troškovi u iznosu od 6000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 19

US
USA
16:34 11.12.2019.

Koji glupi i tradicionalno povrsni clanak. Ovdje se radi o lihvarskim kreditima RBA zadruga iz Austrije koje su nelegalno davale kredite na podrucju RH. O tome je Sabor donio tzv. Skibolin zakon kojim je ustavnim amandmanom povrdjena nistetnost kredita. Posljelje je Europski sud ponistio tu ouku i pozvao na doradjivanje zakona ( RH je poslala nekom bezveznjaka da brnai zakon, naravno po Bisnjakovicevim inputima, kao sto je ivaj clanak izasao pod Macanovim dogovorima jer on zastupa tr austrijske lopine)

BE
Bel
18:06 11.12.2019.

Meni sve ovo nema logike. Jesu ti ljudi dobili kredit, tj. lovu? Jesu! Da li su sami potpisivali ugovore? Jesu! Da li ih je netko pistoljem tjerao da potpisu? Nije! E, pa sto onda hoce? Kredit treba vratiti s kamatama koje si potpisao. Nije tvoja briga da li banka posluje legalno ili nelegalno. Vracaj tudje i tocka. Sve ostalo je klasicno balkansko izmotavanje i nepostenje.

DU
Deleted user
16:26 11.12.2019.

Pa tko bi trebao platiti sudske i ostale troškove nego onaj koji je tužio?Misliš da nije bilo troškova ako si tužbu povukao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije