Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN ZA 2021.

Trumpova vlada: Gotova era kupovanja skulptura Boba Dylana u Mozambiku

Ilustracija
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.02.2020.
u 14:52

Smanjuje se socijala, povećavaju davanja vojsci

Više za vojsku, a manje socijalnih programa. Tako se može sažeti proračun američkog predsjednika Donalda Trumpa za 2021. godinu koji je predstavio u ponedjeljak. Proračun koji iznosi 4,8 bilijuna (tisuća milijardi) dolara predviđa rast izdavanja za vojsku, u čemu su Sjedinjene Države već uvjerljivo prve u svijetu, za 0,3 posto, na 740 milijardi dolara.

Među programima u koje Trump želi više ulagati nalazi se i NASA kojoj vlada želi dati čak 12 posto sredstava više, između ostalog zbog osmišljavanja budućeg putovanja na Mars. Trump je namijenio i dodatne dvije milijarde dolara za gradnju zida na granici s Meksikom.

S druge strane, plan proračuna smanjio je potrošnju za obrazovanje za 8 posto, a Agencija za zaštitu okoliša ostala bi bez više od četvrtine sredstava. Trump predviđa i manja izdvajanja za pomoć siromašnima. Za čak 21 posto smanjila bi se i pomoć stranim državama.

– Smatramo da je era trošenja na statue Boba Dylana u Mozambiku ili na profesionalnu ligu u kriketu u Afganistanu gotova – rekao je direktor ureda za proračun Russell Vought. Trump je ranije obećavao smanjiti deficit, no to se neće dogoditi, a u 2020. on će iznositi čak 4,9 posto BDP-a.

Ovaj proračun ipak treba odobriti Kongres, a kako u Predstavničkom domu većinu imaju demokrati, to se gotovo sigurno neće dogoditi. Zbog toga će se on morati mijenjati kako bi se postigao kompromis.

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homophob
21:22 12.02.2020.

Doci ce treci studenog pa ce republikanci imati vecinu i u predstavnickom domu. Demokrati vise nece moci za.....bavati niti izmisljati kriminalne radnje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije