Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WASHINGTON

Trump odustao od proglašenja meksičkih kartela "terorističkim organizacijama"

Foto: Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL
07.12.2019.
u 09:12

SAD ponudio pomoć, predsjednik Meksika ne želi naoružane ljude na svom teritoriju

Donald Trump je u petak izjavio da "privremeno" odustaje od proglašenja meksičkih narkokartela "terorističkim organizacijama" na zahtjev meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

"Učinjeno je sve potrebno kako bi se meksički karteli proglasili terorističkim organizacijama. S pravnog gledišta, spremni smo za to", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

"No na zahtjev čovjeka kojeg veoma cijenim i poštujem i koji je tako dobro surađivao s nama, predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, privremeno ćemo odustati od proglašenja i pojačati naše zajedničke napore kako bismo se uspješno borili s tim opasnim organizacijama koje su sve brojnije", dodao je.

Donald Trump je tu mogućnost spomenuo u telefonskom razgovoru koji je 26. studenog objavljen na mrežnoj stranici konzervativnog novinara Billa O'Reillyja.

"Proglašenja nisu tako jednostavna, postoji čitav proces u vezi s time i sada smo usred tog procesa", obrazložio je.

Tri žene i šestero djece američke mormonske obitelji koja je živjela na sjeveru Meksika pobijeni su početkom studenog u napadu koji se pripisuje kartelima, veoma utjecajnim u pograničnom području. 

Washington je tada pozvao Meksiko da "objavi rat" kartelima, a Donald Trump je rekao da su Sjedinjene Države spremne priteći u pomoć južnom susjedu.

Meksiko je odbio ponudu, a predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je 29. studenog izjavio da ne želi intervenciju američke vojske u svojoj zemlji.

"Nećemo dopustiti da naoružani ljudi djeluju na našem teritoriju", rekao je pozivajući se ipak na "veoma dobre odnose" s Donaldom Trumpom.

Ključne riječi

Komentara 5

MA
mateivic1
09:24 07.12.2019.

Očito je Melsički predsjednik glavni narko bos.Dakle Meksički predsjednik da hoće bez ikakvih roblema bi mogao počistiti Meksičke kartele ali očito je on jedan od članova Meksički kartela ili je na samom vrhu.

TO
Toni66
11:34 07.12.2019.

Trump odustao od proglašenja meksičkih kartela "terorističkim organizacijama"... Bar donekle normalan Američki predsjednik koji se ne srami korirati i učiti u praksi . Ne kao ona crnčina do zadnjega dana je se igrao sa Dronerima i iz Amerike i ličnoo tamanio -Teroriste koliko ono oko 3000 smo godišnje . Ok zato je i zardio nobelovu nagradu za mir jer je bio jako pametan i u naprijed ubjao one koji bi ako bi možda bi postali teitorijalisti ...Tramp je postao je svjestan da jadna gladna raja bez kraja tamo nema drugog načina za preživljavanje jedinom proizvodom unosnijom poljoprivredom eko prirodne biljke koju mnogi žele da koriste iz raznih razloga u "demonkracijma" i kao ljek protiv raka i da nije zabrane kptalista koji ne podnose da je i mali čovjek sretan i da zaradi - jednostavno zabrane . Naravno i zbog .0.001% budala koji se pre doziraju i onda se napravi senzacija o štetnosti .. ( Uostalom isto kao i od izbeglica kojih je više miliona u Europi kad jedan poludi od sreče u EU i napravi sranje evo pametnih koji odmah javlajaju po 8 puta tau teagediju, Da u nemačkoj u prosjeku svaki dan ojo 360 ludi bude ubijeno od njemaca to narvno uopče nema veze nje za objavljvnje ) Uostalom još i ovo... Na mome antibiotiku koji se legalno pro- daje stoji skoro 20 upozoirenja kao i na mnogim drugim ljekovima kako su i te kako i otrovni i legalni ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije