Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragičan slučaj

Trudnica pobacila u garaži trajekta, Beroš šalje inspekciju

Split: Klinički bolnički centar Split
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
11.01.2023.
u 23:26

U splitskom KBC-u kažu da je plod bio mrtav prije njezina dolaska i da nije bio hitan slučaj. Po protokolu, dali su joj tablete i otpustili je iz bolnice

Ministar Beroš poslat će inspekciju u splitski KBC koja će utvrditi je li bilo kršenja procedure u slučaju trudnice s Brača koja je izgubila plod na trajektu za Split nakon što dan prije nije primljena u bolnicu.

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković obavijestila je javnost o tragičnom događaju.

Prozvala Županiju

– Jučer ujutro oko 8 sati trudnica se zbog krvarenja javila ginekologu u Supetru nakon čega je upućena na hitnu pomoć u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Supetar, gdje su liječnici koji, naravno, imaju ograničene resurse, pozvali gliser hitne službe zbog njezina prijevoza u Split... Jednom gliseru nije radio motor, a drugom, zamjenskom, navodno nisu radili brisači. Nakon toga dignut je helikopter te je pacijentica tek nakon 11.30 sati prevezena u bolnicu u Splitu. Zbog informacije koliko je sve to trajalo, važno je kazati da je suprug trajektom došao do bolnice u Splitu u isto vrijeme kad i pacijentica, odnosno tzv. hitni medicinski prijevoz pacijentice u rangu je brzine redovite linije Supetar – Split. U bolnici je utvrđeno da je plod izgubljen, što je prestrašno, ali nije ni najgore u cijeloj ovoj nesretnoj priči – ustvrdila je Ivana Marković.

Pacijentica je, nakon što je dobila lijekove za odbacivanje ploda, poslana kući na Brač te se u srijedu ujutro oko 6 sati ponovno javila u Hitnu u Supetru, odakle je zajedno sa suprugom upućena na trajekt u 6.30 sati da ide u Split u bolnicu.

– Nažalost, nakon što je dobila adekvatne tablete za odbacivanje ploda, pacijentica je rodila mrtvi plod u vozilu sama sa suprugom, u trajektu na redovitoj liniji u 6.30 – 7.30, Supetar – Split. Zaista nemam riječi kako da opišem sve ovo, teško je opisati traumu obitelji i nemam riječi kojima bih utješila obitelj. Svi skupa moramo inzistirati da se ovaj problem dugoročno riješi. Splitsko-dalmatinska županija odgovorna je za organizaciju primarne zdravstvene skrbi, hitan medicinski prijevoz, za to dobiva sredstva iz državnog proračuna RH te zahtijevamo da se napokon hitan prijevoz pacijenta do kopna riješi na adekvatan način – poručila je Marković.

Slučaj je za 24 sata prokomentirao predstojnik splitske Klinike za ženske bolesti i porode izv. prof. dr. sc. Marko Dražen Mimica.

– Riječ je o pacijentici koja je bila tri mjeseca trudna i plod po dolasku k nama više nije bio živ. Nije bio hitan slučaj. U našoj je dnevnoj bolnici pacijentica obrađena, napravljene su sve uobičajene pretrage i postupak u takvim slučajevima – tabletama se izaziva pobačaj, a daju se u dva navrata. Prvi se dan daju samo pripremne tablete koje ne izazivaju pobačaj i pacijentice se, ako je sve u redu, puštaju kući. Za dva dana pacijentice opet dolaze u bolnicu i tada dobivaju tablete za izazivanje pobačaja – rekao je dr. Mimica i naglasio da pobačaj nisu izazvale tablete.

Nadzor u Splitu i na Braču

– Rutinski takve pacijentice ne ostavljamo u bolnici, to napravimo samo onda kada očekujemo da bi se nešto moglo događati. Ne znam je li liječnik znao da je žena s Brača, jesu li to iskomunicirali međusobno – komentirao je dr. Mimica.

Ministar Beroš uputio je priopćenje: "U tijeku smo prikupljanja relevantnih informacija od svih uključenih zdravstvenih institucija te ćemo u najkraćem periodu odlučiti o proceduri koja uključuje upućivanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora u zdravstvene ustanove koje su sudjelovale u pružanju zdravstvene skrbi pacijentici".

Video: Liječnici KBC-a Zagreb o istodobnoj transplantaciji srca i jetre

Komentara 2

RE
realisticki
07:24 12.01.2023.

Beroš pretvara zdravstvo u ustanovu za inspekcijski nadzor, gdje inspektori donose zaključke po njegovom nalogu.

BR
Brankko
23:46 11.01.2023.

Korektno bi bilo napisati "imala spontani pobačaj".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije