Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobačaj na trajektu

Šef ginekologije u Splitu: Sve je odrađeno regularno, plod po dolasku k nama više nije bio živ

Split:  Marko Dražen Mimica dao je izjavu o porodu četvorki u splitskom rodilištu
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
11.01.2023.
u 13:59

Nezgodna je situacija što pacijentica dolazi s Brača. Očito se nije sve moglo predvidjeti. Rutinski takve pacijentice ne ostavljamo u bolnici, to napravimo samo onda kad očekujemo da bi se nešto moglo događati, kaže dr. Mimica.

Nakon što se gradonačelnica Supetra Ivana Marković požalila na neadekvatan hitan medicinski prijevoz na otoku Braču zbog čega je, kako tvrdi, jedna žena jučer rodila mrtvo dijete na trajektu na putu za Split, slučaj je komentirao i predstojnik splitske Klinike za ženske bolesti i porode, izv. prof. dr. sc. Marko Dražen Mimica. On tvrdi da je s medicinske strane sve odrađeno regularno. 

– Prema mojim saznanjima od kolega, riječ je o pacijentici koja je imala trudnoću od tri mjeseca, i plod po dolasku k nama više nije bio živ. Nije bio hitan slučaj. U našoj je dnevnoj bolnici pacijentica obrađena, napravljene su sve uobičajene pretrage, i postupak u takvim slučajevima - tabletama se izaziva pobačaj, a tablete se daju u dva navrata. Prvi se dan daju samo pripremne tablete koje ne izazivaju pobačaj, i pacijentice se, ako je sve u redu, puštaju kući. Za dva dana pacijentice opet dolaze u bolnicu, i tad dobivaju tablete za izazivanje pobačaja – pojasnio je dr. Mimica za 24sata te prokomentirao navod da se pacijentici pobačaj dogodio već nakon prve ture tableta. 

– Pretpostavljam da se pobačaj nije dogodio zbog tableta, jer one ne izazivaju pobačaj, već je moguće da bi se pobačaj ionako dogodio, to je teoretski moguće. To nisu one tablete koje izazivaju trudove. Kad prima te, druge tablete, pacijentica ostaje u bolnici. Nezgodna je situacija što pacijentica dolazi s Brača.

Je li stoga trebala ostati u bolnici?

– S pacijenticom se to iskomunicira i objasni te se donese zajednička odluka hoće li ići kući ili ne. Očito se nije sve moglo predvidjeti. Rutinski takve pacijentice ne ostavljamo u bolnici, to napravimo samo onda kad očekujemo da bi se nešto moglo događati. Ne znam je li liječnik znao da je žena s Brača, jesu li to iskomunicirali međusobno – kaže ginekolog, a na pitanje bi li plod bio spašen da je žena u KBC Split s Brača dovezena ranije, odgovorio je kako je plod po njenom dolasku već bio mrtav, i puno prije.

Video – KBC Zagreb o istodobnoj transplantaciji srca i jetre

Komentara 30

Avatar southman
southman
14:09 11.01.2023.

Nije mi jasno kako ginekolog na Supetru nije mogao utvrditi stanje sa plodom prije nego je nesretnu ženu poslao u Split ? Krvarenje je očito upućivalo na pobačaj. Zar nemaju ultrazvuk ?

KI
kiseli
15:15 11.01.2023.

Voćka daje plod. Majka daje dijete

Avatar Cro_Dragon
Cro_Dragon
15:42 11.01.2023.

Od svih histeričnih novinskih natpisa i gradonačelničko stranačke komunističke hajke, ostalo je samo racionalno medicinsko objašnjenje koje je polilo histeriju hladnom vodom. Je li nounare imali sram? Nije. Nikad ih nije sram. Ljevica srama nema, a za guzicu se ne boji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije