Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik Odbora IMCO

Tomislav Sokol: Od uvođenja jedinstvenog punjača najveću korist imat će potrošači

Klub zastupnika Europske pučke stranke
Foto: EPP Group
1/2
15.03.2024.
u 08:00

O uvođenju jedinstvenog punjača u Europskoj uniji govori se više od desetljeća. Međutim, zbog snažnog lobiranja interesnih skupina, koje su godinama uvjeravale da će na dobrovoljan način uskladiti punjače, to se nije dogodilo, sve dok skupina zastupnika u Europskom parlamentu, među kojima i hrvatski zastupnik, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, nije pokrenula inicijativu za donošenje rezolucije Europskog parlamenta kojim se traži uvođenje jedinstvenog punjača.

'Čim sam započeo rad u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) na početku mandata, shvatio sam da tehnološki divovi nemaju namjeru dobrovoljno uvesti jedinstveni punjač, jer im je zbog zarade odgovaralo da na tržištu postoje različiti punjači i da potrošači koriste jedan tip punjača za mobitel, drugi za slušalice, a treći za laptop ili pametni sat.

Zato sam bio jedan od inicijatora donošenja rezolucije o jedinstvenom punjaču i jedini hrvatski zastupnik u Odboru IMCO koji je ujedno i supotpisnik ove rezolucije koja je postigla veliki uspjeh. Naime, ta rezolucija usvojena je s čak 582 glasa i već sam tada bio svjestan da smo time postigli veliku pobjedu za sve potrošače u Europskoj uniji.

Time smo napravili politički pritisak na Europsku komisiju koja je u konačnici predložila izmjenu Direktive o radijskoj opremi kojom se regulira pitanje punjača. Uistinu, lobiranja s kojima smo se susretali bila su nezapamćena, ali je važno da smo unatoč tome uspjeli s inicijativom i u Europsku uniju uveli jedinstveni punjač.

Foto: EPP Group

Naime, od 28. prosinca ove godine, počet će se primjenjivati nova pravila o jedinstvenom punjaču za mobitele i drugu elektroničku opremu. USB-C tako će uskoro postati standardni utor za sve pametne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, slušalice s mikrofonom, ručne konzole za videoigre, prijenosne zvučnike, e-čitače, tipkovnice, miševe i prijenosne navigacijske sustave, a od 28. travnja 2026. ova pravila primjenjivat će se i na prijenosna računala. Inače, istraživanja su pokazala da svaki potrošač u ladicama drži tri punjača zbog čega potrošačima pri kupnji uređaja često i nije potreban novi punjač.

Zato će informacija o tome prodaje li se uređaj s punjačem ili bez njega po novim pravilima morati biti jasno naznačena na pakiranju proizvoda. Time će se potrošačima omogućiti izbjegavanje kupnje nepotrebnih punjača, a procjenjuje se da će time potrošači uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje.' - kazao je Sokol koji je zahvaljujući višegodišnjoj borbi za prava potrošača, a posebno radu na novoj Direktivi o potrošačkim kreditima i novim pravilima o označavanju meda u Europskom parlamentu izabran i za potpredsjednika Odbora IMCO.

Dodajmo ovome da se novim zakonom, osim potrošača, štiti i okoliš. Naime, u EU-u svake se godine baci otprilike 11 000 tona starih i neupotrebljavanih punjača, a procjene govore da će se zahvaljujući novom zakonu, elektronički otpad u Europskoj uniji, koji je inače i najbrže rastuća vrsta otpada, smanjiti za otprilike tisuću tona godišnje.

Članak je realiziran u suradnji sa zastupnikom Tomislavom Sokolom i Klubom zastupnika Europske pučke stranke (EPP Group).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije