Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Teresa Forcades u Hrvatskoj: Vjerujem da će Crkva jednog dana za papu izabrati ženu

naslovnica
Foto: VL
1/2
08.04.2017.
u 00:15

Teresa Forcades zalaže se za pravo na pobačaj, zaređenje žena, afirmaciju homoseksualnog načina života.

Nazivaju je ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe. Evo i zašto: Teresa Forcades zalaže se za pravo na pobačaj, zaređenje žena, afirmaciju homoseksualnog načina života.

Katalonska benediktinka poznata je po feminističkim stavovima, ali i radikalnim zahtjevima za društvene promjene. “Društveni sustav u kojem živimo ne može opstati”, poručuje Forcades, zauzimajući se za socijalnu pravdu, međunarodnu solidarnost, nipošto rat. Nakon što je ustala protiv banaka, farmaceutskih kompanija i vlade u Madridu, svaki dan raste broj njezinih pristaša, mahom obespravljenih, siromašnih, napuštenih, gladnih... koji je žele slušati diljem Europe.

Svoje predavanje “Kapitalizam ubija” predstavit će i zagrebačkoj publici: u nedjelju 9. travnja u 20 sati nastupa u Filozofskom teatru u Hrvatskom narodnom kazalištu, a njezin domaćin i sugovornik bit će mladi filozof Srećko Horvat. Njezin boravak u Zagrebu s puno se pažnje prati i na Kaptolu.

Podrijetlom ste iz ateističke obitelji. Kako ste pronašli vjeru, svoj put do Boga: je li to bio kakav glas, znak ili poziv?

Kad mi je bilo 15 godina prvi sam se put susrela s evanđeljem i to me ispunilo osjećajem strahopoštovanja. Osjetila sam potrebu za hitnošću: tada sam shvatila da sam nepovratno izgubila 15 godina života, ali sam spoznala da Bog, ovaj Bog, postoji.

>>Cijeli intervju pročitajte u Obzoru subotnjeg tiskanog izdanja Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Todorić više ne upravlja Agrokorom, a što će mu ostati od vlasništva znat će se nakon restrukturiranja

>>Vladin povjerenik mora hitno osigurati novac za plaće

>>Ekskluzivno iz Homsa: Trump doveo svijet na rub 3. svjetskog rata

>>Sanader mora vratiti 17 miijuna kuna državi

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
04:26 08.04.2017.

Krivo izvještavate, ona je bivša časna sestra, razumijem da vam poradi anticrkvene propagande više odgovara prešutit tu činjenicu, i da ćete uklonit moj upis, ja samo moram reći da vi lažete. Celibat je nečiji izbor, i za što se ondaa ona zalaže? Da netko ne bira celibat ili da ni nema pravo izabrati? Žene ne mogu biti svećenice u katoličkoj crkvi, ali u nekoj drugoj kršćanskoj crkvi mogu! O pobačaju ne ću ni pisati, jer to i ne spada u pitanje vjere nego pitanje savjesti i spoznaje, vrapcu ako porušiš gnijezdo s jajima, možeš reći, poginuli su budući vrapčići, uginuli su, pomoreni su, neutralizirani su, raspon je velik, a za pobačaj samo jedna riječ, ubojstvo, i gotova priča.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
06:42 08.04.2017.

žena ne predstavlja nikog i ništa

JO
josip
23:21 07.04.2017.

cuj zalaze se za pobacaj... kakva si ti casna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije