Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Tajna trećeg metka ispaljenog u Ivana Pavla II.

atentat na papu
20.04.2011.
u 13:07

Treći metak ispaljen na Ivana Pavla II. nije nikada analiziran pa se ne zna je li ispaljen iz oružja koje je imao atentator Ali Agca

RIM – "Ah, taj blaženi papa Ivan Pavao II. Sakrio je od nas sudskih istražitelja treći metak koji je bio ispaljen na njega 13. svibnja 1981. na Trgu svetog Petra. Dugo godina nismo znali za postojanje trećeg metka." Kazao je to to sudac Ilario Martella, koji je vodio prvu istragu protiv turskog atentatora Alija Agce. Ljudi u papinoj blizini u trenutku atentata uzeli su metak s poda papamobila. Ivan Pavao II. pohranio je taj metak u Vatikanu do 1984. Godinu dana nakon atentata, 13. svibnja 1982., otišao je u Fatimu zahvaliti Gospi što nije bio smrtno pogođen. Naime, papa Wojtyla bio je uvjeren da mu je život spasila Gospa Fatimska, jer se upravo 13. svibnja 1917. prvi put ukazala vidjelicama u tom mjestu u Portugalu.

– Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila – izjavio je Ivan Pavao II. uvjeren kako je Gospa Fatimska bdjela nad njegovim životom.

Ivan Pavao II. je treći metak, koji ga, dakle, nije pogodio (jedan ga je metak pogodio u trbuh, a drugi u ruku) darovao fatimskom svetištu. Metak je zatim postavljen u krunu Gospina kipića. Pred izlaskom je knjiga „Ubijte Papu, pozadina atentata na Ivana Pavla II.“ novinara lista „Repubblica“ Marca Ansalda u kojoj se iznose novosti o tom još nerazriješenom napadu. Još se, ni 30 godina nakon atentata, ne zna tko je naručio ubojstvo Ivana Pavla II., a sada Ansaldi iznosi i neke dokumente istočnonjemačke tajne službe Stazi u kojima piše, odmah poslije atentata, kako su na papu ispaljena tri metka.

Da se mogao analizirati treći metak, onda bismo doznali je li osim Alija Agce, koji je u Italiji osuđen na doživotni zatvor u kojem je bio do 2000. godine kada je izručen Turskoj, još netko pucao na papu. Da je bio još neki atentator, onda bi se potvrdila sumnja u zavjeru. Tako se istraživalo o navodnoj bugarskoj vezi u atentatu, odnosno da su bugarski agenti provodili narudžbu sovjetske tajne službe KGB te su za izvršenje angažirali Alija Agcu, člana desničarske terorističke organizacije Sivi vukovi, koji je već bio osuđen za ubojstvo Abdija Ipekcija, novinara ljevičarskog lista Milliyet.

Ali Agca je pobjegao iz turskog zatvora četiri dana prije dolaska Ivana Pavla II. u Tursku (28.-30. studenoga 1979.) i najavio pismom da će ubiti čelnika kršćana. Tada nije uspio u nakani, ali je zatim planirao pucati na papu u Rimu. No, i 30 godina od tog atentata još nije poznata njegova pozadina, odnosno je li netko naručio Wojtylino ubojstvo ili je napad bio čin jedne mentalno poremećene osobe. Ali Agca je na procesima „glumio“ mentalno poremećenu osobu izjavljujući, uz ostalo, kako je on Isus Krist.

Ključne riječi

Komentara 9

LI
Lisnjak
16:37 20.04.2011.

bomba, isto takvo pitanje postavljali su neki koji su danas vjernici. vama se to moze takodje dogodit. ustvari, ovisi o BOZJOJ volji.

BO
bomba
17:27 20.04.2011.

lisnjak Nije problem u vjeri, problem je u ljudima i ja sam postavio pitanje znaju li u šta oni vjeruju i zbog čega. Ponašanje mnogih vjernika a i vjerskih osoba kojima je to profesija nije u skladu sa vjerom. Zatoo sam ja tako reagirao i postavio pitanje. Ja ovo pitanje postavljam svima i na kavi i poslije mise i začuđujuće koliko malo tj skoro nikako ne svata suštinski bit vjere. Večina su vjernici izgleda da bi bili viđeni kao vjernici jer je to u trendu kao što je nekad bilo u trendu biti ateista ili komunista.

BO
bomba
13:44 20.04.2011.

Gluposti. Po ovim izjavama vidiš da najveće istance ne drže se načela vjere. Gospodo vjernici kad vas netko upita zašto ste postali vjernici i zašto vjerujete u boga znate li odgovor? Ja bi molio iskrene vjernike da mi odgovore nana ovo pitanje ako je moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije