Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandinavski triler

Tajna nestale novinarke, slavnog inovatora i tijela bez glave

Švedska novinarka Kim Wall
Foto: Reuters/Pixsell
24.08.2017.
u 17:15

Kim Wall (30) nije se vratila s intervjua s poduzetnikom u njegovoj podmornici, a njezino je tijelo danima kasnije nađeno na obali

 Sunce je već bilo nisko na obzoru kad se švedska novinarka Kim Wall 10. kolovoza ukrcala u podmornicu predvidljivog naziva Nautilus u luci u Kopenhagenu. Kad je 2008. porinuta, slovila je za najveću privatno sagrađenu podmornicu. Bio je to projekt Danca Petera Madsena, jednog od onih osebujnih ljudi koji spajaju inovacije i poduzetništvo, poput Elona Muska ili Richarda Bransona.

Nova priča

Nautilus je ponovno završio na naslovnicama devet godina kasnije kad su 11. kolovoza u akvatoriju kod Kopenhagena počeli isplivavati dijelovi skandinavskog trilera. Podmornica je potonula, a nasukano na obalu pronađeno je tijelo žene, bez glave i ekstremiteta. Jučer je analiza DNK potvrdila da je riječ o novinarki Kim Wall.
Wall (30) bila je slobodna novinarka s dvije adrese, u New Yorku i u Kini, a pisala je za New York Times, The Guardian i VICE. Upravo se bila vratila s puta u Šri Lanku i iz Sjeverne Koreje te počela raditi na novoj priči koju je htjela prodati časopisu Wired. Tema je bila Madsen, 46-godišnji aeronautički inženjer kojega u Danskoj zovu nadimkom Raketa. Intervju s inovatorom novinarka je trebala odraditi u podmornici, no nakon što se nije vratila kući do sitnih sati sljedećeg dana, njezin je partner alarmirao policiju.

Danske su službe odmah pokrenule potragu za Nautilusom da bi ga ujutro opazili južno od Kopenhagena. No tada počinje zaplet. Madsen šalje poziv u pomoć jer Nautilus tone. Spašava ga jedan brod, neozlijeđena i pribrana, samo – kako je rekao – tužna zbog Nautilusa. Novinarke nema. Policijskim istražiteljima poduzetnik je ispričao kako je podmornica od 18 metara i 40 tona potonula za manje od minute i da se jedva spasio. Novinarku je iskrcao večer prije na kopno, tvrdio je. No sumnje u njegovu priču unosi jedan od spasilaca kazavši da Madsen ne govori istinu, barem u onom dijelu vezanom za Nautilus. Naime, podmornica je tonula vrlo polako. Suočen s izjavom svjedoka, Madsen pak mijenja priču o novinarki.

Našao je biciklist

U novoj verziji tvrdi da je Kim stradala nesretnim slučajem u podmornici te da joj je “priredio” pogreb u moru. Policija ga privodi pod optužbom da je namjerno potopio podmornicu, ali i pod sumnjom za ubojstvo na mah. 
Velika potraga za novinarkinim tijelom završila je kada je lokalni biciklist opazio da je more na plažu kod Kopenhagena izbacilo tijelo, ili barem ono što je od njega ostalo. Ne ulazeći u grozomorne detalje, policija je objavila da je pronađen obezglavljen trup žene. Glava i ekstremiteti bili su odrezani, a ostatak tijela otežan metalnim dijelovima. Patolozi su utvrdili da su ozljede na tijelu nanesene promišljeno s ciljem da lagano ispuštaju plinove koji nastaju raspadom i koji bi tijelo mogli izvući na površinu. I dok Madsen i dalje tvrdi da nije kriv te da je novinarka stradala nesretnim slučajem, policija ponovno pregledava slične neriješene slučajeve, kao što se dogodilo s 22-godišnjom Japankom čiji je torzo pronađen u kopenhaškoj luci 1986. godine.     

Ključne riječi

Komentara 2

KA
Kameni
17:56 24.08.2017.

Ne treba ni pomisljati ici na rad u Dansku, tako se lako ostaje ebz glave.

Avatar ivek
ivek
23:06 25.08.2017.

on ce bit proglasen krivim, sudec bude ga osudil na 3 mijeseca zatvora, svaki tijedan ide vanka doma,,,ponedeljak ljekaru. utorak masaza. srijeda pediker,, cetvrtak shoping, petak molitva....i tak mu prodje murija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije