Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MADDIE MCCANN

10 godina od nestanka u Portugalu roditelji ne odustaju od potrage

Obljetnica nestanka Madeleine McCann
Foto: Press Association/Pixsell
1/7
07.05.2017.
u 17:51

Ljetovanje koje se pretvorilo u pakao. Roditelji su nakratko napustili apartman i otišli na večeru. Nakon povratka zatekli su prazan krevetić

Proteklih deset godina u Portugalu je viđena više od stotinu puta. Samo prošle godine šest puta. U Španjolskoj su je lani prepoznali tri puta. Osam puta do sada pronađena je u Maroku, dva puta u Belgiji i na Novom Zelandu, šest puta u Brazilu, čak 29 puta na Malti, jednom u Indiji, Švedskoj. Viđena je i u Bosni i Hercegovini, u Međugorju. Sve odreda bile su lažne prijave.

Malena Britanka Madelaine Beth McCain najtraženije je dijete na svijetu, no taj “privilegij” nijedan roditelj nikada ne bi poželio. Slučaj njezina nestanka, u koji je do sada utrošeno oko 14 milijuna dolara, jedan je od najpoznatijih kriminalističkih slučajeva u povijesti, a za djevojčicom i danas traga nevjerojatno velik broj policajaca, privatnih istražitelja, forenzičara i volontera. Dakako, i roditelji djevojčice, Kate i Gerry McCain, iskoristili su svu moć medija, interneta i potrošili bogatstvo na privatne detektive da pronađu svoju kćer, a u svojoj potrazi nisu se libili zatražiti, i dobiti, pomoć samog pape Benedikta XVI.

Od njezina nestanka prošlo je točno deset godina.

Ostao je samo medvjedić

Maddie, kako su je roditelji zvali, nestala je u noći s 2. na 3. svibnja 2007. iz apartmana u kojem je odsjela s roditeljima i braćom blizancima u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz, samo devet dana uoči četvrtog rođendana.

Roditelji Kate i Gerry djecu su stavili na spavanje, zaključali apartman i s prijateljima otišli na večeru, na terasu restorana udaljenu pedesetak metara dalje. Kad je Kate oko 22 sata otišla u apartman provjeriti djecu, vrata i prozor bili su širom otvoreni, a krevetić u kojem je spavala Madeleine ostao je sablasno prazan. Majka je, čut će se kasnije, odmah znala da je Maddie oteta: u krevetiću je ostao samo njezin medvjedić od kojeg se nikada nije odvajala. Roditelji su alarmirali policiju, a osim inspektora, u cjelonoćnu potragu uključilo se i 60 zaposlenika resorta i gostiju. Policija je odmah obavijestila sve granične prijelaze, španjolsku policiju i zračne luke, ispostavilo se, uzalud. Djevojčici se otad gubi svaki trag.

Dva dana kasnije portugalska policija tvrdi da je Madeleine oteta, a njezini roditelji izdaju priopćenje u kojem opisuju “tjeskobu i očaj koji osjećaju”. Policija ubrzo objavljuje opis muškarca viđenog u noći kad je Madeleine nestala “kako nosi dijete ili predmet koji bi mogao sličiti djetetu”, no mjesec dana kasnije glavni inspektor Olegario Sousa priznaje da su presudni forenzički tragovi vjerojatno uništeni nekoliko sati nakon Madeleineina nestanka jer mjesto zločina nije bilo propisno zaštićeno.

Nekoliko dana kasnije iz Velike Britanije avionskim letom u Portugal stižu psi tragači, obučeni za pronalazak i najmanjih tragova ljudske krvi, no nakon što su pronjuškali apartman i nekoliko automobila, uključujući onaj koji su McCannovi unajmili tri tjedna prije Madeleineina nestanka, ova se akcija okončala neuspjehom. Sto dana nakon nestanka istražitelji su izišli pred javnost i objavili da bi djevojčica mogla biti mrtva. Istodobno, otpočinje novi krug pakla za obitelj McCann.

Foto: Press Association/Pixsell

Novi krug pakla

Naime, koncem ljeta portugalske novine Tal & Qual objavljuju da “policija vjeruje” kako su Madeleine ubili upravo oni, njezini roditelji, navodeći da su u unajmljenom automobilu pronađeni tragovi njezine krvi. Premda obitelj promptno najavljuje tužbu, nekoliko dana kasnije portugalska policija 11 sati saslušava Kate McCann u prisustvu njezina odvjetnika. Ubrzo, oba roditelja proglašena su osumnjičenima, “arguidos”.

U danima koji slijede, povratak kući u Rothley u Leicestershireu za obitelj predstavlja novu noćnu moru: ispred njihova doma kampiraju novinari koji obiteljsku tragediju pomalo pretvaraju u reality show. Očajni roditelji pokrenuli su (kasnije i dobili) sudski proces protiv časopisa Expres zbog klevete da su odgovorni za Madeleineinu smrt. Medijski linč zaustavljen je tek na vijest iz Portugala, kada tamošnja policija odbacuje nalaze da se DNK pronađen u unajmljenom automobilu McCannovih potpuno podudara s Madeleineinim, a lokalno tužiteljstvo tvrdi da “nema novih dokaza” koji bi opravdali ponovna saslušanja Gerryja i Kate McCann.

Svoje pogrešne procjene “glavom” je platio Goncalo Amaral, detektiv koji je vodio istragu u Portugalu, a potom je preuzima Paulo Rebelo, zamjenik šefa portugalske policije.

Novi istražitelj s puno više ozbiljnosti prati trag na koji je još ranije uputila jedna od prijateljica s kojom su McCannovi bili na večeri kada je Madeleine nestala – da ja je opazila muškarca kako nosi dijete. Tih dana Gerry McCann objavljuje video u kojemu kaže da vjeruje kako je njegovu obitelj nekoliko dana prije nestanka Maddie pratio “predator”.

Potom objavljuju crteže muškarca za kojega vjeruju da je oteo njihovu kćer. Crteži su napravljeni prema iskazu jednog britanskog turista koji je rekao da je u resortu vidio “jezivog tipa”, ali ispostavlja se, bio je to samo još jedan pogrešan trag.Dok obitelj obilježava prvu obljetnicu njezina nestanka, uplakana Kate McCann apelira na ljude da “mole kao ludi” za Madeleine. No, dva mjeseca kasnije portugalske vlasti zatvaraju istragu.

Službena portugalska istraga o nestanku malene Madeleine zatvorena je u srpnju 2008., 14 mjeseci nakon nestanka, pa idućih godina roditelji nastavljaju privatnu istragu uz pomoć angažiranih detektiva koji su prikupili dovoljno informacija da zatraže reviziju istrage, ovog puta pod vodstvom britanske policije. U tome su i uspjeli, nakon što je u svibnju 2011. britanski premijer David Cameron zatražio od Scotland Yarda da obnovi istragu.

Otpočinje i “rat” knjigama. Dok smijenjeni portugalski inspektor Goncalo Amaral objavljuje knjigu nazvanu “The Truth Of The Lie” (Istina laži) u kojoj tvrdi da je Madeleine umrla u apartmanu, obitelj uzvraća svojom, jednostavno nazvanom “Madelaine”, kojom financira nastavak potrage, ali i uzvraća tužbom na policajčevu knjigu.

U javnosti se sve češće čuju negodovanja zbog publiciteta koji izaziva ovaj slučaj. “Madeleine McCann je mrtva. Nema smisla trošiti tolike resurse u traganje za djevojčicom za koju ne postoje naznake da je živa. Postoje i druga djeca u Velikoj Britaniji koja su nestala, a koja ne dobivaju ni približno pozornosti i medijskog prostora koliko zaslužuju”, kazala je u ožujku ove godine stručnjakinja za zločine Pat Brown.

U povodu deset godina potrage The Independent je izdvojio pet mogućih scenarija koji su se mogli dogoditi u noći kada je nestala Madeleine McCann.

Pet mogućih scenarija

Prema prvom, u nestanak su uključeni roditelji. Prema ovoj pretpostavci djevojčica je umrla zbog prevelike doze lijekova za spavanje kako bi njezini roditelji mogli mirno uživati u večeri. Drugi scenarij upućuje na pljačku koja je pošla po zlu: provalnici su ušli u apartman, ubili ili oteli djevojčicu koja se probudila te ih zatekla na djelu.

Sljedeći scenarij govori u prilog teze da su Maddie oteli ili ubili pedofili. Ponovna aktivacija ovog scenarija dogodila se prošle godine kada je u javnost dospjela informacija da je Sir Clement Freud, unuk Sigmunda Freuda, koji je imao kuću za odmor u Praia da Luzu i koji se sprijateljio s obitelji McCann, bio pedofil koji je desetljećima seksualno zlostavljao djevojčice. Prema četvrtom u nizu mogućih scenarija, Maddie su oteli trgovci robljem i odveli je u Belgiju ili Maroko.

Posljednji scenarij govori da se Madeleine probudila, izašla iz apartmana i stradala u nesreći: ili je hodala cestom kada je na nju naletio pijani vozač i potom sakrio tijelo ili je zalutala u mraku, skrenula samo 180 metara s puta i završila na gradilištu. U tijeku je bila izgradnja ceste. Prema nekim procjenama radnici su dan prije njezina nestanka iskopali rovove duboke metar i pol. Postoji mogućnost da je djevojčica upala u rov te od udarca umrla ili se onesvijestila, a već sljedeći dan rovovi su zatrpani.

U razgovoru za BBC njezini roditelji ovih su dana kazali da nikada neće odustati i da su i dalje odlučni da daju sve od sebe kako bi otkrili gdje je Madeleine.
“Tek je u posljednjih pet godina Metropolitan policija napravila stvarne korake naprijed u istrazi. Još uvijek se nadamo da ćemo pronaći Madeleine. Učinili smo sve što je u našoj moći i uništava nas činjenica da još uvijek nismo uspjeli”, izjavili su roditelji Gerry i Kate McCann.

Osvrnuli su se i na kritičare potrošena novca koji smatraju da je to previše za jedno nestalo dijete, braneći se da je nakon Maddieina nestanka osvijetljeno još nekoliko slučajeva u kojima su se našli britanski turisti u Portugalu.

Kako bilo, šef britanske policije Mark Rowley nedavno je kazao da nema dokaza o Maddieinoj smrti i tako podgrijao pomalo posrnule nade njezinih roditelja. Gdje god bila, za nekoliko dana slavi rođendan. Hoće li negdje otpuhnuti 14 svijeća na torti ili pak toliko puta zamoliti Boga da je vrati roditeljima, i deset godina nakon nestanka ostaje nerazjašnjen misterij.     

Foto: Press Association/Pixsell

 

Komentara 2

Avatar Parousia
Parousia
18:42 07.05.2017.

Neka vam se dragi Bog smiluje nakon toliko godina,i ja cu se pomolit za vasu kcerkicu

PA
Pajkoslava2
18:42 07.05.2017.

meni samo jedna stvar nije jasna jos uvijek pa cak i nakon 10 godina... kakav to roditelj moze biti i ostaviti troje male djece??? u akmi dadilju, vecetaj u sobi.. bilo sta... al ostaviti djecu samu u sobi...?? I ako rodotelji nemaju veze s otmicom ili ubojstvom, odgovornost je i dalje na njima. I uvijek ce biti. Kakva god sudbina bila ove djevojčice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije