Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE BRANIMIRU GLAVAŠU

Svjedok: U dvorištu je ležao mrtav čovjek, a košulja mu je bila krvava

Branimir Glavaš
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
12.11.2019.
u 13:30

Je li na mjestu događaja vidio Nikolu Jamana, zanimalo je sutkinju Tanju Pavelin, koji je u odnosu na prošlo suđenje promijenio iskaz i sada je teretio Glavaša, no svjedok se nije mogao sjetiti da ga je vidio.

Kada sam došao u dvorište, tamo je ležao mrtav muškarac. Imao je prostrjelne rane, a to znam jer je po košulji imao krvi. Obavljen je očevid, koliko se to moglo profesionalno napraviti u to vrijeme. Bilo je zamračenje, a mislim da je počeo i neki topnički napad. Gardisti koje sam tamo zatekao govorili su da je taj mrtav čovjek preskočio ogradu  i da ga je upucao stražar. Sjećam se da je stražar bio mlad, a sjećam se da je imao i neobično prezime. Ne znam sada jesam li ime znao tada ili sam ga čuo poslije, mislim da je to bio Krunoslav Fehir, kazao je Krsto Klarić, svjedočeći u nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratni zločin u slučajevima Selotejp i Garaža.

Klarić je u to vrijeme kao mladi policajac došao radi obavljanja očevida nakon ubojstva Čedomira Vučkovića. Prema optužnici, nesretnog čovjeka natjerali su da popije kiselinu iz akumulatora, a kada je istrčao iz garaže u kojoj je bio zatvoren, upucao ga je Fehir. No, prema nalazu obdukcije, nisu ga usmrtili hici ispaljeni u njega već kiselina iz akumulatora koju je bio prisiljen popiti.

Klarić je u svom iskazu naveo da on osobno nije proveo ni jednu radnju na očevidu, a nije se mogao sjetiti ni je li na očevidu bio istražni sudac. Upitan kakva je bila dojava o događaju prije no što je došao na očevid, Klarić je kazao da se toga ne sjeća. Je li na mjestu događaja vidio Nikolu Jamana, zanimalo je sutkinju Tanju Pavelin, koji je u odnosu na prošlo suđenje promijenio iskaz i sada je teretio Glavaša, no svjedok se nije mogao sjetiti da ga je vidio.

Osim njega, svjedočio je i Zvonko Biljuš, koji je bio pripadnik bojne kojoj je zapovijedao Josip Fehir, otac Krunoslava Fehira. Kazao je da je povremeno čuvao stražu ispred sekretarijata, a na dan kada je ubijen Vučković, vraćao se s terena.

– Nismo mogli ući na glavna vrata jer su nam rekli da policija radi ili će raditi očevid. Inače, vraćali smo se s terena gdje smo zbog krive dojave upali u zasjedu i skoro svi izginuli. Na povratku s tog terena dočekao nas je Glavaš – kazao je svjedok.

I on je kazao da se ne sjeća da je vidio Jamana. Ponovljeno suđenje nastavlja se u srijedu kada bi trebali svjedočiti vještaci. No teško da će postupak biti okončan do Nove godine, kada bi sutkinja Tanja Pavelin trebala prijeći na Visoki kazneni sud. Ako ne uspije završiti predmet prije no što ode na novo radno mjesto, što je malo vjerojatno, cijela priča oko Glavaša počet će iznova jer će se promijeniti i predsjednik vijeća i vjerojatno cijelo sudsko vijeće.

Glavaš je bio pravomoćno osuđen na osam godina zatvora te je kaznu izdržavao u BiH, u koju je pobjegao malo prije objave nepravomoćne presude. No tu presudu ukinuo je Ustavni sud pa je on pušten iz zatvora BiH, a u međuvremenu se ponovno aktivirao u politici. Dok mu traje ponovljeno suđenje zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog u Osijeku 1991., Glavaš je trenutačno i saborski zastupnik koji podržava Vladu Andreja Plenkovića.

 

Komentara 35

Avatar Bernasconi
Bernasconi
15:55 12.11.2019.

Velika sramota da se sudi ljudima koji su se branili od nametnutog rata, a istovremeno koji su ubijali nedužne žene i djecu šeću slobodno po našim gradovima. Zašto nisu svi jednaki pred zakonom?

BB
Bruno_Bear1
16:09 12.11.2019.

Ljudi kao Glavaš dali su ogroman doprinos slobodi Hrvatske. Ako je i bilo nešto od navedenog imalo je odjeka među četnicima, koji se nisu više radovali idemo u pljačku i ubijanje Hrvata, jer su znali da ih Hrvati neće gladiti perom po guzici

OO
oo8787
15:28 12.11.2019.

Tome "svjedoku" ne vjerujem niti riječ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije