Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK SUĐENJA

Svjedok na suđenju rekao da je lagao: Glavaš je bio alfa i omega

Nikola Jaman
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/15
05.11.2019.
u 10:41

Jaman je promijenio iskaz u odnosu na prvo suđenje te je javno prozvao u medijima Glavaša za ubojstva

Nikola Jaman došao je jutros na zagrebački Županijski sud kako bi svjedočio u nastavku suđenja Branimiru Glavašu i šestorici njegovih suoptuženika koji se terete za ratni zločin nad civilima. Riječ je o slučajevima koji su poznati kao Garaža i Selotejp.

On je promijenio iskaz u odnosu na prvo suđenje te je javno prozvao u medijima Glavaša za ubojstva. Nakon što je u medijima ustvrdio da je na prvom suđenju lagao, pozvan je u tužiteljstvo kako bi dao iskaz te je pozvan kao svjedok na sud.

- Nisam bio na licu mjesta no čuo sam priče. A priča je bila da je Čedomir Vučković preskočio ogradu i da je htio ubiti Glavaša. To jutro sam otišao do Glavaša i vidio sam čovjeka koji je ležao na podu u bijeloj košulji. Oko njega je stajalo 15 ljudi. Išao sam po neki papir i nisam zastajao u dvorištu - kazao je Jaman.

Kazao je da mu je jedan stražar rekao:

- Zapovjedniče dogodilo se ubojstvo. Jedan je čovjek preskočio ogradu i htio je ubiti Glavaša.

Inače ograda je bila visoka dva i pol metra, pojasnio je Jaman.

Za Glavaša je kazao i da je bio alfa i omega te zapovjednik svih postrojbi bez obzira jesu li te postrojbe imale formalne zapovjednike.

Opisani događaj odnosio se na Čedomira Vučkovića kojeg su natjerali da popije kiselinu iz akumulatora, što je prema obdukciji bio uzrok smrt.

Nikola Jaman
1/15

Jaman je htio pričati o smrti Đorđa Petkovića, no sutkinja Tanja Pavelin mu je rekla da toga nema u optužnici.
- Pa da, nema ga zato što su ga ubili i bacili u rijeku.

Kazao je i da je u prvom svjedočenju lagao iako je bio upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Jaman teško hoda i koristi se štakom pa ga je na izlasku iz sudnice pitala jer mu treba pomoć. 

- Ne treba. Imam 73 godine i još ću ja Glavaša preživiti. 

- Hoćeš izvršiti ono...- dobacio mu je Glavaš prije no što ih je sutkinja upozorila da prestanu s međusobnim dobacivanjem. 

No Jaman je ipak prije izlaska uspio Glavašu reći da ga nazove ako smije. Glavaš i njegova obrana prigovorili su istinitosti iskaza svjedoka. 

Ispred suda su se Glavaš i Jaman porječkali i jedan su drugom govorili da se mogu sramiti. Jaman je rekao da je Glavaša pitao za ubojstvo i kako se obogatio, a ovaj mu je odgovorao da je bio rat i on je kasnije bio saborski zastupnik.

Komentara 28

ŽO
žoržet
10:34 05.11.2019.

lagao ne lagao, ostaje činjenica da je naš 'uvaženi zastupnik' i dalje, nakon niza godina, udobno zavaljen u saborskoj foteljici. što je najtužnije, nije ondje osamljen bar po tome da za tu 'javnu dužnost' nikada nije trebalo nabavljati onu potvrdu o nekažnjavanju koja se obično traži za zapošjavanje na kakvom drugom, 'običom' radnom mjestu. bilo bi stvarnodobro, nakon cijele sile svakojakih inicijativa (uglavnom uperenih protiv prava drugih), provesti nekih referendum o tome da je prije bilo kakve kandidature za neku poziciju u državnom sustavu nužno priložiti potvrdu o nekažnjavanju, ali i 'dokaz' o elementarnom mentalnom zdravlju kandidata- a ne tek npr. par desetaka tisuća potpisa, nerijetko tek svojih 'stomišljenika' ili dužnika!

Avatar markoii123
markoii123
14:42 05.11.2019.

Za ono što su radili nedužnim civilima trebalo bi im dati 10 doživotnih.

MI
miholjčan
11:18 05.11.2019.

Svatko normalan u Osijeku zna da je Glavaš bio jedini zapovjednik svega u Osijeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije