Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VERBALNI OKRŠAJI

Jaman sutkinji: Još ću ja Glavaša nadživjeti

Branimir Glavaš i Nikola Jaman
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell/ Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
05.11.2019.
u 21:14

Na suđenju Branimiru Glavašu za ratni zločin svjedočio Nikola Jaman koji je priznao da je na prvom mjestu lagao.

Rijetko kada se u sudskim postupcima dogodi da svjedok sam od sebe, tijekom svjedočenja, prizna da je – lagao. A upravo se to dogodilo jučer na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratni zločin nad civilima počinjen u Osijeku tijekom 1991. Naime, na klupu za svjedoke sjeo je Nikola Jaman, svjedok na prvom suđenju, na kojem je Glavaš bio osuđen, no Ustavni sud tu je pravomoćnu presudu ukinuo.

Svjedočio u korist Glavaša

Jaman je tada svjedočio u Glavaševu korist, no desetak godina kasnije, prvo je javno u medijima, a zatim i na sudu, kazao da je tada lagao. Zašto je tada lagao, sutkinja Tanja Pavelin jučer ga nije previše ispitivala. Da je tijekom prvog suđenja lagao, Jaman je ponovio dva-tri puta, odgovarajući na pitanja tužitelja Roberta Petrovečkog te Glavaševe obrane. Kazao je da je lagao kada je rekao da je Glavaš u vrijeme ubojstva Čedomira Vučkovića bio u Njemačkoj, a kazao je i da je lagao kada je rekao da je on, a ne Glavaš, bio zapovjednik postrojbe.

– Glavaš je bio alfa i omega i to je znao cijeli Osijek. Postojali su formalni zapovjednici postrojba, no zapravo je on bio zapovjednik – kazao je Jaman.

Govoreći o ubojstvu Čedomira Vučkovića, kazao je da o tom događaju zna iz priča.

– Taj dan bio sam kod njega, a kada sam došao, jedan od stražara mi je rekao da se dogodilo ubojstvo jer je neki čovjek pokušao ubiti Glavaša, pa su oni ubili njega. Vidio sam čovjeka koji leži na podu, a oko njega bilo je više ljudi – kazao je Jaman.

Htio je govoriti i o svom prijatelju Đorđu Petkoviću i njegovoj smrti, no sutkinja Pavelin ga je prekinula.

– To nam nije u optužnici – kazala je sutkinja svjedoku.

– Naravno da ga nema, kada su ga ubili i bacili – kazao joj je svjedok.

Glavaš i njegova obrana prigovorili su istinitosti iskaza kazavši da Jaman laže. Na izlasku iz sudnice zaiskrilo je između njega i Glavaša. Kako Jaman malo sporije hoda i koristi se štakom, sutkinju Pavelin, zanimalo je treba li mu pomoć da iziđe iz sudnice.

– Ne treba, hvala. Imam 73 godine, ali još ću ja Glavaša nadživjeti – kazao joj je svjedok.

– Hoćeš napraviti ono što si mi prijetio, da ćeš me uništiti? – dobacio mu je Glavaš dok je izlazio iz sudnice.

– Prestanite jedan drugom dobacivati – uplela se sutkinja Pavelin u tu raspravu, no Jaman je ipak odgovorio Glavašu:

– Nazovi me telefonom, ako smiješ.

Prepirka pred sudom

“Okršaj” njih dvojice nastavio se i pred zgradom suda. Glavaš i njegovi odvjetnici davali su izjave novinarima te su pojašnjavali zašto tvrde da Jaman laže. Rekli su i da ga je sud trebao vještačiti. Dok su govorili, Jaman je stajao sa strane i sve to slušao. U jednom trenutku rekao je Glavašu da ga može biti sram.

– Kada si bio u bolnici, došao sam ti sto puta? A koliko si ti puta došao mene posjetiti? Sram te može biti – kazao je Jaman Glavašu.

– Tebe može biti sram. Svašta pišeš na Facebooku. Uostalom, da sam te došao posjetiti, optužili bi me da utječem na svjedoke – odgovorio mu je Glavaš.

Jaman je prepirku nastavio i s Glavaševim sinom Filipom, koji je u očevu braniteljskom timu. Na koncu je Jaman novinarima kazao da je htio pomoći Glavašu da ne završi u zatvoru te da je sada o svemu progovorio jer ga je 10 godina tištilo što je lagao.

Komentara 9

DU
Deleted user
12:40 05.11.2019.

Čovjek dođe u sudnicu, pred sud i izjavi da je u prvom suđenju dao lažnu izjavu. I nikom ništa. Sud nije protivnjega podignuo kaznenu prijavu zbog lažnog svjedočenja. Hoće li to učiniti DORH upitno je. Sjetite se suđenja Zdravku Mamiću i navodnog "lažnog svjedočenja" Luke Modrića. Protiv njega je odmah podignuta optužnica za "lažno svjedočenje" - čak je bilo i u raspravi kako ga treba pritvoriti zbog mogućnosti bijega! Nitko do tada nije optužen da "lažno svjedočenje". Ovo sam naveo samo kako primjer koji cirkus su naši sudovi. I kako smo svi jednaki. Modrića su htjeli zatvorit pred sam,o Svjetsko nogometno prvenstvo. Da su "nadležni" znali do kuda će doći repka - Modrić bi sigurno završio u zatvoru.

CR
creedence1954
18:14 05.11.2019.

Kako god bilo, Glavas je heroj obrane Osijeka. Nisu se Srbi salili i pucali petarde, pobili su tisuce, bez milosti su granatirali gradove i sela, izvrsili masovne pokolje... ali to hrvatski Jude zaboravljaju. Zale sto je uopce ostvarena drzava! Glavas je branio svoj grad, svoju domovinu i, svaka mu cast!

SZ
slaven.zadravec
11:43 05.11.2019.

Baš mu i ne idu ovakve čisto verbalne svađe. Puno je jači kada je druga osoba vezana za stolicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije