Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ZA ODAVANJE TAJNI

Svjedok iskazivao kako se provode izvidi i tko za njih zna

Zagreb: Na Općinskom građanskom sudu nastavljeno je suđenje Vladi Rajiću i drugima
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
12.10.2020.
u 16:30

Božić je 2012. bio pomoćnik načelnika PNUSKOK-a Zagreb, a sjeo je na klupu za svjedoke u nastavku suđenja Vladi Rajiću i ostalima optuženima da su za novac i usluge informacije iz najtajnijih policijsko-uskočkih istraga

Koliko ljudi zna da se provodi neka operativna akcija, odnosno da se sprema uhićenje više osoba koje se za nešto sumnjiče? U raznim varijacijama bilo je to najčešće pitanje koje je danas na zagrebačkom  Županijskom sudu postavljeno Peji Božiću.

Božić je 2012. bio pomoćnik načelnika PNUSKOK-a Zagreb, a sjeo je na  klupu za svjedoke u nastavku suđenja Vladi Rajiću i ostalima optuženima da su za novac i  usluge informacije iz najtajnijih policijsko-uskočkih istraga. Među optuženicima je i veći broj policajaca, od kojih su neki, poput Marka Svaline svojevremeno radili  za PNUSKOK. Božić je bio jedan od Svalininih šefova, a  iako se detalja pojedinih operativnih akcija nije sjećao, jer je od njih prošlo više od osam godina, načelno je pričao o tome kako se provode izvidi i tko za sve njih zna. Što je posebno poučno u svjetlu zadnjih afera te famoznog pucanja mjera. Jer iz Božićeva iskaza proizlazi da u provođenju izvida nad nekim sudjeluje cijela bulumenta ljudi, pa tako postoje analitičari, odjeli, sektori, linijska zapovijedanja,  Odjel operativno-kriminalističkih poslova....

Jedna od zanimljivijih stvari o kojoj je Božić iskazivao je i da osobe koje sudjeluju u uhićenju osumnjičenika  za to doznaju pola sata do sat vremena  prije no što osumnjičenike trebaju uhititi. Do tog trenutka, pojasnio je Božić, da se ide u uhićenje zna svega nekoliko osoba. Zanimljivo je i da on kao jedna od Svalininih nadređenih  nije znao da se nad njim provode izvidi, a govoreći o tome, kazao je da o tome tko će biti obaviješten da se nad nekim provode izvidi,  odlučuju rukovoditelji.

Božić je odgovarao i na pitanja Ive Farčića, odvjetnika Selme Abadžić kojeg  je zanimalo je li  ona sudjelovala u operativnoj akciji koja se bavila HAC-om. Svjedok se nije mogao sjetiti koju je ulogu S. Abadžić imala u toj operaciji, no sjetio se da se oko HAC-a  radilo nekoliko obrada. Isto tako spomenuo je i da je mu je malo prije no što je uhićen došao s prijedlogom da se u nekoj akciji provode financijski izvidi.

- To mi je bilo malo neobično, jer  on inače nije dolazio  često kod mene, a i bila je riječ o akciji  koja je bila zatvorena - kazao je Božić koji je potom pojasnio da zatvorena akcija znači da  je istekao nalog suca istrage za tajno praćenje i prisluškivanje.

Dodao je da policija može nakon toga provoditi neke druge aktivnosti no ne može, ako nema  nalog, prisluškivati osumnjičenike.
Za Svalinu  je pak kazao da su ga kolege opisivale kao vrijednog operativca, a upitan što bi napravio da je čuo za curenje informacija,  bilo koje, Božić je kazao da bi to prijavio nadređenima.

Inače, prije no što je Božić počeo sa svjedočenjem, Ivan Stanić, branitelj Marka Svaline zatražio  je da se s njegova svjedočenja  isključi javnost. Pojasnio je da je  Božić djelatnik PNUSKOK-a te da bi mogao pričati o tajnim policijskim operacijama i otkriti identitete istražitelja. Tome se usprotivila Margareta Bulog Grozdanić zamjenica ravnateljice USKOK-a, navevši a je riječ o starim slučajevima koji su bili kompromitirani, da svjedok više ne radi u PNUSKOK-u te da optuženi Svalina odavno ima sve podatke, a sud je njezinu argumentaciju prihvatio.

Prethodno je razdvojen postupak za Damira Ivića i Željka Biloša koji su na raspravi nisu pojavili, zbog obiteljskih odnosno  zdravstvenih problema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije