Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSTVO Prema prijedlogu novog Zakona svi dokazi morati će se davati na samom početku postupka

Svi dokazi na prvom ročištu

hrv-iz02-txt.jpg
import
29.05.2006.
u 19:46

Parnice više neće biti što su bile, ako budu prihvaćene promjene Zakona o parničnom postupku kako su ga zamislili u Ministarstvu pravosuđa. Više neće biti moguće predlagati nove dokaze sve do zatvaranja glavne rasprave, nego će se svi dokazi morati dati na samom početku postupka i gotovo! Ako nekoga tužite, već u tužbi morat ćete navesti sve dokaze koje predlažete sudu, a tuženi će to morati učiniti u odgovoru na vašu tužbu.

To će se pretresti na pripremnom ročištu i nakon toga više nema predlaganja novih dokaza. Za duljinu parnica, naime, često su krive i stranke, koje sada mogu i nakon nekoliko ročišta predložiti nove svjedoke i dokaze i, kad im je to u interesu, oduljiti postupak. Prisilit će to i odvjetnike da odgovornije postupaju i sve prirede već u tužbi ili u odgovoru na tužbu, komentiraju stručnjaci.

Kad je riječ o parnicama, više neće biti ni igara oko dostave poziva. Stranke će se pozivati samo na prvo ročište, a o ostalima će se morati same raspitivati. A ako ne dođu, postupak će se odvijati bez njih, najavljuje pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi. Dakle, neće više biti bezbrojnih ročišta na koja ne dođe jedna od stranaka jer dostava nije uredno obavljena.

Svatko tako preuzima odgovornost za svoje parnice. U sporovima male vrijednosti, dostava će se smatrati urednom i kad je poštar ostavio obavijest o tome kad se ona može podići na pošti! Adresa će biti ona iz ugovora o pružanju telefonskih ili drugih usluga. Mnogi danas jednostavno ne dižu pisma u pošti, a ona se vraćaju pošiljatelju s naznakom "nije tražio" i sve se mora obaviti ponovo.

Nove obveze dobit će i drugostupanjski sudovi. Kad ukidaju neku odluku, morat će precizno navesti što prvostupanjski sud mora u ponovljenom postupku učiniti, a i objasniti zašto to mora učiniti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije