Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Švedska se 'proslavila' opuštenim mjerama, a sad su otkrivene posljedice istih na susjedne zemlje

Ilustracija
REUTERS
16.11.2021.
u 17:19

Studija je utemeljena na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je znanstvenicima omogućilo analizu genetskog podrijetla  za širenje virusa u nordijskoj regiji.

Švedska strategija borbe protiv koronavirusa pomogla je u širenju zaraze u druge zemlje, pokazuju rezultati nedavno objavljenog istraživanja.

Studiju, koja je objavljena u časopisu Eurosurveillance, proveli su istraživači sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, Norveškog instituta za javno zdravstvo i Sveučilišta Sydney u Australiji.

„Švedska je bila neto izvoznik Sars Cov-2 virusa susjednim nordijskim zemljama u prvoj godini pandemije“, izjavio je u utorak John Pettersson sa Sveučilišta Uppsala za švedsku TV postaju SVT.

Utvrđeno je da je Švedska poduzela preslabe mjere kako bi zaustavila širenje virusa u ranim fazama pandemije, za razliku od drugih skandinavskih zemalja, što je rezultiralo početnim velikim brojevima infekcija i u konačnici dovelo do mutacije virusa, tvrde istraživači.

Studija je utemeljena na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je znanstvenicima omogućilo analizu genetskog podrijetla  za širenje virusa u nordijskoj regiji.

Lanci zaraze stvorili su se u u Švedskoj prije nego što su u nekoliko stotina slučajeva prešli državne granice.

„Naši rezultati pokazuju da je švedska strategija opuštenijih mjera imala utjecaj na epidemiološku situaciju unutar države, ali i u cijeloj nordijskoj regiji“, navode autori studije.

Međutim, studija napominje i da je Švedska, kao i Danska, tranzitna zemlja. Posebno je pogođena Finska, unatoč strogim ograničenjima putovanja. Znanstvenici su naveli da su virus sa sobom doveli Finci koji nisu imali zabranu ulaska iz Švedske.

VIDEO: Uoči uvođenja COVID potvrda na testiranju otkriveno 900 zaraza: "Spriječili smo veliku štetu u jednom danu"

Komentara 19

DU
Deleted user
17:42 16.11.2021.

Nastavlja se medijska hajka na Svedjane...

DU
Deleted user
18:44 16.11.2021.

Opet neistine pa do kada više jojoj

MI
Miner19
19:48 16.11.2021.

Švedska odavno zna da je poželjno i potrebno da virus prođe kroz većinu populacije, a ostale države će kad tad morati izaći iz balona ili ono što se kaže izroniti po zrak. Nisu imali mjere i obvezu nošenja maski i tome mogu zahvaliti svoj uspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije