Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutkinja maja šupe

Sve pogreške na suđenju Horvatinčiću

Tomislav Horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/2
10.05.2018.
u 08:22

Zadarski Županijski sud nakon žalbe DORH-a zaključio je da je suđenje Maje Šupe bilo paušalno i nepotpuno

Sinkopa nije dokazana, sutkinja Maja Šupe nakon ukidanja uvjetne, pa potom i oslobađajuće presude Horvatinčiću više neće suditi, a zagrebačkom poduzetniku gotovo sedam godina nakon pomorske tragedije u kojoj je živote izgubilo dvoje talijanskih supružnika počet će novo suđenje. Francesco Salpietro i Mariella Patelli stradali su u naletu Horvatinčićeva glisera još u kolovozu 2011. godine. Od tada traju suđenja i brojni protesti javnosti, nautičara, kapetana i inih drugih zbog presedana koji je obilježio Hrvatsku.

Talijan izbjegavao gliser

Sinkopa je do najnovije odluke zadarskog suda postala predmet viceva u javnosti, ali i u pravosudnim krugovima. U ovim potonjim, doduše, potiho. O suđenju u Šibeniku nerijetko su izvještavali i talijanski mediji. Djeca poginulih nautičara često su isticala da je Horvatinčić povlašten, pa čak i da laže kako o tome da ih je obeštetio tako i o cijelom slučaju.

Presudu Maje Šupe oborio je zadarski Županijski sud nakon žalbe DORH-a u kojem su za suđenje Maje Šupe istaknuli da je bilo paušalno, da su nepotpuno utvrđene činjenica i da je sve to dovelo do bitnih povreda kaznenog postupka. DORH je u svojoj žalbi naveo da se prometna nesreća dogodila u ljetno doba pri odličnoj vidljivosti, da je u primoštenskom kanalu trebalo voziti oprezno, no da je Horvatinčić je vozio brzinom od čak 26,4 čvora i da, iako su mu talijanski nautičari prilazili jedrilicom s desne strane, on ih nije sukladno pomorskim pravilima propustio ni poduzeo manevar izbjegavanja.

– Francesco Salpietro poduzeo je pravilnikom propisani manevar izbjegavanja Horvatinčića koji je jurio nesmanjenom brzinom i zaključak da je talijanski nautičar doprinio nesreći je iracionalan i nepravedan... – isticali su iz DORH-a. No sve ovo sutkinja šibenskog suda Maja Šupe nije prihvatila. Odlučila je da je sinkopa dovoljna za oslobađajuću presudu.

Uzalud tražili izuzeće sutkinje

Zadarski županijski sud tu je odluku ukinuo uz obrazloženje da su razlozi za oslobađajuću presudu proturječni i da u jednom dijelu presude Maja Šupe navodi da nije dokazana Horvatinčićeva krivnja, a u drugom da je zbog sinkope bio neubrojiv. Povukli su i pitanje skice nesreće koju je Horvatinčić sam nacrtao poslije naleta i koja je na šibenskom suđenju bila izuzeta kao nezakonit dokaz. DORH je tijekom prvog suđenja, kada je Horvatinčić bio proglašen krivim uz uvjetnu kaznu, u nekoliko navrata tvrdio da sutkinja Šupe sudi u korist Horvatinčića, no uzalud je tražio njeno izuzeće.

Optužba je u nevjerici promatrala promjene iskaza svjedoka, pogotovo ključnog, njemačkog nautičara Klausa Fuchsa koji je prvi došao na mjesto nesreće i vidio mrtva tijela kako plutaju u moru u primoštenskom akvatoriju. Prvo je govorio da je Horvatinčić nakon nesreće samo telefonirao te da nije pitao za poginule. Poslije na sudu Fuchs je govorio o tome kako je Horvatinčić bio zabrinut za stradale. Na pitanje zašto je promijenio iskaz samo je rekao kako ga je prevoditeljica krivo razumjela. I priča o priopćenju iz Hoto grupe, koje je navodno Horvatinčić izdiktirao i u kojem tvrdi da je do nesreće došlo zbog otkazivanja komandi, oborena je na suđenju jer je jedan Horvatinčićev zaposlenik sebe istaknuo kao autora priopćenja bez znanja poduzetnika. Na to se nadovezalo i odbijanje sutkinje da uzme kao zakonit dokaz Horvatinčićevu skicu o nesreći.

Županijski sud u Zadru u obrazloženju presude naveo je tvrdnje svjedoka koji su istaknuli da je Horvatinčić odmah nakon nesreće u odvojenim telefonskim razgovorima naveo da su mu otkazale komande plovila te da je pokušao izbjeći nesreću. Horvatinčić je navodio u tim razgovorima i svoju točnu lokaciju i uopće nije spominjao nesvjesticu. Ova svjedočenja na šibenskom sudu nisu, kako se navodi, uopće uzimana u obzir, kao ni iskaz lučkog kapetana, odnosno inspektora lučke kapetanije Borisa Senjanovskog kojem je Tomislav Horvatinčić na izravno pitanje potvrdio da je sposoban odgovarati na sva pitanja. Novo, treće po redu suđenje moglo bi u Šibeniku, kako se doznaje, početi već u lipnju, a najkasnije krajem ljeta.

 

Komentara 33

TR
tramontana
08:58 10.05.2018.

Ovo je krivosuđe, a za to su krivi političari. Za ovo bi ministar trebao dati ostavku, sutkinju tužiti, jer nemaju pravo širiti defetizam i sramotiti državu.

Avatar 123456
123456
08:47 10.05.2018.

hoće li se pozvati na odgovornost i gospođicu (ili gospođu) Anica Đerđa Dilber koja je s Horvatinčićem bila na gliseru kao "njegova djevojka ". Vele "bili su na gliseru" kaj i nije važno - važnije je pitan je (za samu nesreću ili ubojstvo) ko je od njih dvoje bil na kome i s koje strane? Ak je tomek bil na anici straga tad je i "djevojka" mogla vidjeti kud gliser juri i trebala je reagirati, skinuti se s one stvari i natjerati tomeka da se umjesto nje primi kormila! Ak je pak bila na leđima ispod tomeka onda je manje kriva jer nije mogla niš videti! Uglavnom i ta "djevojka" je suučesnik u ubojstvu, a treba joj suditi i poradi lažnog namjernog "svjedočenja", bezobraznog mijenjanja iskaza i td. i sprečavanja pravde!

MA
Malenkost
08:35 10.05.2018.

Inikator da je Sudstvo i Justicija u HR u Mega-Kaosu, kao u ostalom i sve drugo. Iseljavanjem i natalitetom dobivaju tihi odgovor.Kakav sraz.Sramota - HR je sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije