Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji uhićene četvorke tvrde da im se sinovima nitko ne bavi

'Sud nas je svaki put odbio kad smo tražili pritvor za Ritzova napadača'

ritzov napadač
Goran Stanzl/VLM
29.10.2009.
u 19:57

Roditelji napadača tvrde da centri za socijalnu skrb o svemu šute jer zapravo nisu ništa učinili za njih; Općinsko državno odvjetništvo bojalo se da će ponoviti kazneno djelo.

U povodu novog nasilja 16-godišnjaka koji je lani napao Luku Ritza (17) – teškog ozljeđivanja i teške krađe – tužiteljstvo u Zagrebu predložilo je da mu se odredi pritvor. U prijašnjim postupcima protiv tog malodobnika predlagali su pritvor zbog “bojazni da će ponoviti kazneno djelo” te su se žalili na sudske odbijenice.

Nakon što su zbog napada na Ritza lani 21. studenoga uhićena četvorica maloljetnika i punoljetnik, prijestupnici poznati policiji, kasniji događaji pokazuju propuste sustava i roditelja.

U ćelijama s odraslima
Kada stručnjaci procijene da će malodobnik ponoviti nasilje, treba zaštititi društvo od njega, ali i njemu je potrebna zaštita od samoga sebe, kaže psihologinja Gordana Buljan Flander. Multidisciplinarni tim procjenjuje vrstu tretmana za maloljetnika i prema tome sud određuje privremenu mjeru, hoće li dijete biti smješteno u ustanovu ili će biti pod nadzorom centra za socijalnu skrb do presude.

Očito je u ovom slučaju bilo procijenjeno da je dovoljan nadzor centra, no to se pokazalo pogrešnim. Psihologinja ističe da takvi slučajevi zahtijevaju kritičnost institucija prema malodobniku, kao i roditelja. Unatoč dopuštenju roditelja, centri za socijalnu skrb radi “zaštite malodobnika” ne žele reći što su činili s mladićima koji su godinama bili pod njihovim nadzorom. Roditelji napadača optužuju ih pak da nisu ništa učinili.

Nakon uhićenja malodobnici su tri mjeseca proveli u pritvoru u ćelijama s odraslim zatvorenicima. Na slobodi su bili bez psihološke pomoći, osim najmlađeg, i bez obveza, tvrde roditelji. Najmlađi napadač nastavio je pohađati privatnu školu, kaže njegov otac. Drugi je htio odraditi praksu, ali škola mu to nije omogućila. Više nema prijatelja, vrijeme provodi uglavnom u četiri zida.

Je li izvadio osobnu?
Treći maloljetnik s teškom obiteljskom situacijom ispričao je da se nakon pritvora trebao javljati centru jednom tjedno, no odustao je jer ga je socijalna radnica pitala jedino je li izvadio osobnu iskaznicu! Mladić je tvrdio da ga izjeda grižnja savjesti. No, opet je uhićen prije ljeta kad je ukrao motor.

On i punoljetnik, osuđen još prije ljeta zbog napada na Ritza, sada su u Odgojnom zavodu u Turopolju. Četvrti napadač luta kvartom i čeka da suđenje završi. Najmlađi napadač na Luku Ritza ovog je vikenda pritvoren zbog sumnje za napad na 15-godišnjaka kod Avenue Malla. Zašto su mu roditelji dopustili da šeće gradom u 22 sata?

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Torkul
Torkul
08:33 30.10.2009.

Prvo što bi se trebalo napraviti je rastjerati psihologe i uvesti strože sankcije (batinu, zatvor) prema maloljetnim delokventima jer u 90% slučajeva oni su ionako izgubljeni za društvo.

C1
c-192
08:52 30.10.2009.

odgovor mister1x5: ovaj članak je dosta loše napisan, pa pročitaj i ostale portale i vidjet ćeš! tom dečku ovo nije ni prvi ni drugi prijestup. po nekim portalima je \"bio pod nadzorom\" još i prije ubojstva Luke Ritza i odavnoo ga je trebalo smjestiti u popravni dom...

DA
dajkan3
22:38 29.10.2009.

jel zna netko kako se zove taj J.J. i gdje stanuje.ako zna neka napiše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije