Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA PO BABI I STRIČEVIMA

Optužnica protiv Plenkovićevih bivših ministara nije potvrđena

Zagreb: Tomislav Tolušić izašao iz zatvora u Remetincu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
16.02.2023.
u 14:27

Optužnica prema očekivanju nije potvrđena jer su obrane optuženika tražile da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje neki dokazi. Sporne su im snimke tajno snimljenih razgovora, što su svjedoci ispitivani bez nazočnosti odvjetnika u tužiteljstvu, što je inače propisano  ZKP-om, status tzv. neovlaštenog tužitelja...

I dok premijer Andrej Plenković najavljuje da će se zbog političke štete ići u izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP), jednom "političkom štetom" koju on spominje danas se bavio zagrebački Županijski sud na kojem je održana sjednica optužnog vijeća u aferi "Po babi  i stričevima". U toj aferi optužena su trojica njegovih bivših ministara - Darko Horvat, Tomislav Tolušić, Josip Aladrović te  Boris Milošević, koji je bio potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a. Osim njih četvorice  još je optužen  i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, koji je na zadnje lokalne izbore izašao kao nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Optužnica prema očekivanju nije potvrđena jer su obrane optuženika tražile da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje neki dokazi. Sporne su im snimke tajno snimljenih razgovora, što su svjedoci ispitivani bez nazočnosti odvjetnika u tužiteljstvu, što je inače propisano  ZKP-om, status tzv. neovlaštenog tužitelja... Sud ih je saslušao i njihove prijedloge odbio, smatrajući da je riječ o zakonitim dokazima. Kako obrana ima pravo žalbe, dok se to ne riješi, o osnovanosti optužnice se neće raspravljati niti će ona postati pravomoćna.

Kada je ta afera počela  bilo je optuženo osam osoba. No na sjednici optužnog vijeća koncem prosinca lani troje ih je priznalo krivnju te se nagodilo s USKOK-om. Riječ je  o Ani Mandac, Katici Mišković i Velimiru Žunecu. Ana Mandac, koja je bila desna ruka bivšeg ministra  Darka Horvata, osuđena je na 11 mjeseci zatvora, no zatvorska kazna joj je zamijenjena radom za opće dobro. Katica Mišković,  ravnateljica uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske  unije, uvjetno je osuđena na devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Uvjetnu kaznu, malo višu,  dobio je i Velimir Žunec, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja  i fondova Europske unije, koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Afera "Po babi i stričevima" počela je u veljači  2022. kada je Horvat uhićen i to praktički na svom radnom mjestu jer je u tom trenutku bio aktualni ministar. Nakon toga Plenković je bio prisiljen na rekonstrukciju Vlade jer je istraga obuhvatila i Aladrovića i Miloševića te Tolušića, koji je iz Vlade morao otići ranije zbog niza afera.  On ima i problema s EPPO-om, koji protiv njega vodi istragu već neko vrijeme. Po odlasku iz Vlade izlaska iz Remetinca,  Horvat  je završio u Končaru, Aladrović je  krenuo u privatne vode, a Milošević se vratio u Sabor, aktivirajući svoj saborski mandat, jer valjda nema ništa sporno da USKOK-ovi optužnici i osumnjičenici  sjede u Saboru i svojim ručicama podržavaju tananu Plenkovićevu većinu.

Što se tiče optužbi  koje se  ministarskoj četvorki, koja će ući u anale pravosuđa jer su prvi put odjednom optužena čak četiri ministra  jedne vlade, stavljaju na teret, riječ je o zloporabama položaja. USKOK u optužnici  Horvata tereti da  je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Anom Mandac,  nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Što se tiče Miloševića i Tolušića, oni se terete  da su urgirali za tvrtke za koje su bili zainteresirani. Aladrovića se tereti  da 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) urgirao za dva nezakonita zapošljavanja.  Horvat se u tom dijelu tereti da je što osobno što preko Ane Mandac na to poticao Aladrovića.

Horvat, Aladrović, Tolušić i Milošević su tijekom istrage u obranama nijekali krivnju. Horvat je iskazivao da niti jedan od natječaja za dodjeljivanje potpora na područjima gdje žive nacionalne manjine nije definirao da se potpore moraju dodijeliti isključivo nacionalnim manjinama.  Kazao je da je moguće da ga je Tolušić pitao za neke tvrtke, do da se toga ne sjeća te da je vjerovao da radi u skladu sa zakonom.  Tolušić se pak nije sjećao poruka nađenih u njegovom mobitelu koje su poslane Horvatu, a nađene su mu u mobitelu i dio su spisa, dok su Aladrović i Milošević također nijekali krivnju.

VIDEO Afera po babi i stričevima: Za što se sve terete Horvat, Aladrović, Tolušić i Milošević?

Komentara 4

DU
Deleted user
14:53 16.02.2023.

tolusic je dan-danas u sprezi s erlicem koji je u medjuvremenu postao ministar - neka optuznice ne prolaze, olaf ce to na kraju sredit al naravno uz duplu sramotu za hrvatsku.

PV
prcko.vita
10:32 16.02.2023.

Kakva bagra i lešinari, nije ni čudo da smo na dnu europe.

KB
k.brijeg
20:03 16.02.2023.

A kada je vrana vrani iščupala oko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije